Νομιμοποιεί αυθαίρετα πάνω στη θάλασσα η κυβέρνηση

Το πρώτο μεγάλο προεκλογικό δώρο προσφέρει η κυβέρνηση σε όσους έχουν καταπατήσει τον αιγιαλό με σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί εντός του μήνα. Παρά τη τραγωδία στο Μάτι η κυβέρνηση παρέχει τη δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαιρέτων στους αιγιαλούς και στις παραλίες της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο νόμου θα ορίζει ότι:

-Το Δημόσιο σήμερα έχει το δικαίωμα να παραχωρεί τη χρήση του αιγιαλού και της παραλίας επί μακρόν, για να εξυπηρετήσει διαφορετικούς σκοπούς, ανάμεσα στους οποίους και επιχειρηματικούς (λ.χ. βιομηχανία) μέσα από μια διαδικασία.  

Όταν λήξει η σύμβαση που έχουν υπογράψει το Δημόσιο, ο ΕΟΤ, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ή ένας δήμος με οποιονδήποτε τρίτο (ή η παραχώρηση σε αυτόν τερματιστεί κατ’ εφαρμογή αναπτυξιακών νόμων) και διαπιστωθεί ότι αυτός στον οποίο είχε παραχωρηθεί η χρήση είχε χτίσει αυθαίρετα (εντελώς ή καθ’ υπέρβαση της άδειας), τότε ο υπουργός Οικονομικών αποφασίζει «αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν αιτήματος» για τη διατήρηση ή μη των κατασκευών.

-Η ίδια δυνατότητα δίνεται ακόμα κι όταν ο ιδιώτης έχει «καταλάβει» χωρίς άδεια τον αιγιαλό ή την παραλία και χτίσει παράνομες κατασκευές. Εκεί προϋπόθεση για τη νομιμοποίηση είναι ο «νόμιμος διακανονισμός» της αποζημίωσης της αυθαίρετης χρήσης με την τοπική κτηματική υπηρεσία.  

-Επιτρέπεται για πρώτη φορά η παραχώρηση απλής χρήσης σε φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών με σκοπό την έρευνα. Και ότι επιτρέπεται στους ΟΤΑ άνευ οικονομικού ανταλλάγματος να εκτελούν (μη μόνιμα) έργα για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ΑμεΑ.

-Προστατευτικά έργα. Ο ιδιώτης που επιθυμεί να προστατεύσει την περιουσία του θα πρέπει να καταθέτει μελέτη στην περιφέρεια. Αν τα έργα εισχωρούν στον αιγιαλό (δηλαδή σε δημόσιο κτήμα), θα πρέπει να υποβληθεί αίτηση στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας που να περιλαμβάνει ακτομηχανική μελέτη (το ίδιο ισχύει και για εργασίες τεχνητής αναπλήρωσης της ακτής).

Οι γενικοί όροι για την παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας ( ξαπλώστρες και ομπρέλες) παραμένει. Ωστόσο, θεσπίζεται μια νέα διαδικασία για τον υπολογισμό του μισθώματος αιγιαλού και παραλίας: θα συνυπολογίζονται αντικειμενικές και μισθωτικές αξίες της περιοχής  με το είδος της δραστηριότητας, τη γεωγραφική περιοχή (ανάλογα με το τουριστικό ενδιαφέρον), το εμβαδόν της παραχωρούμενης έκτασης και την περιβαλλοντική επίπτωση.

Οι συντελεστές θα καθοριστούν από το υπουργείο Οικονομικών. Να σημειωθεί ότι στις «κατηγορίες δραστηριότητας», εκτός από όσα επιτρέπονται σήμερα (απλή χρήση, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, βιομηχανική δραστηριότητα, έργα κοινής ωφελείας, λιμένες), περιλαμβάνεται πλέον και η εστίαση (καφέ και εστιατόρια).


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.