Μισό δισ. ευρώ οι δικαστικές αξιώσεις ιδιωτών από την ΕΤΑΔ

Αυθαίρετοι οικισμοί με εκατοντάδες κτίσματα, παράνομα αναψυκτήρια, Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) και στο βάθος δικαστικές διεκδικήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Οι δικαστικές εμπλοκές του Δημοσίου που αφορούν δημόσια ακίνητα δεν έχουν τέλος, με πρωταγωνίστρια την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), η οποία ούτως ή άλλως έχει στην ομπρέλα της τον βασικό όγκο τους -περί τα 72.000- και σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα στοιχεία αυτή τη στιγμή έχει να αντιμετωπίσει αξιώσεις τρίτων λίγο λιγότερες του μισού δισ. ευρώ.

Το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και πλέον η Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε. μπαίνουν τώρα στον χορό, αφού σε αυτές έχουν μεταφερθεί προς μελλοντική αξιοποίηση πολύ σημαντικά δημόσια ακίνητα. Προς το παρόν οι περισσότερες εμπλοκές που έχει αντιμετωπίσει ειδικά το ΤΑΙΠΕΔ αφορούν προσφυγές για τη μελλοντική αξιοποίηση εκτάσεων (βλ. Κασσιόπη) ή προβλήματα με δήμους και ιδιώτες για καταπατημένα ακίνητα τα οποία οδεύουν προς αξιοποίηση.

Ωστόσο το ΤΑΙΠΕΔ «δεν αποκλείεται μελλοντικά να βρεθεί στο επίκεντρο για συμβάσεις παραχώρησης-αξιοποίησης ακινήτων που έχουν ήδη υπογραφεί, ιδιαίτερα στην περίπτωση αλλαγής των πολιτικών συνθηκών και αν ληφθούν υπόψη οι ανακοινώσεις για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στον τουρισμό την περασμένη εβδομάδα», σχολίασαν χαρακτηριστικά στο «business stories» υψηλόβαθμα στελέχη του εγχώριου real estate. Κι αυτό γιατί ένας από τους βασικούς άξονες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για τον τουρισμό αφορά «την άρση της εφαρμογής του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων των δημόσιων τουριστικών ακινήτων και την επανεξέταση των συμβάσεων παραχώρησης χρήσης και ιδιοκτησίας που συνήφθησαν την περίοδο των μνημονίων, με κριτήριο το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον».

Οι αξιώσεις κατά της ΕΤΑΔ

Η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου πρωταγωνιστεί ως προς τις αξιώσεις τρίτων, με τις περισσότερες να αφορούν τουριστικά ακίνητα για μισθώσεις από το μακρινό παρελθόν, την ίδια στιγμή που στο σύνολο των 72.000 υπό διαχείριση ακινήτων της εται­ρείας ποσοστό 65% «βρίσκεται υπό προβληματικό νομικό καθεστώς». Με βάση δικά της στοιχεία, η ΕΤΑΔ εμπλέκεται σε δικαστικές υποθέσεις που αντιστοιχούν σε αξιώσεις ύψους άνω των 422 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 290 εκατ. ευρώ αφορούν αξιώσεις που έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν θετική έκβαση για την εταιρεία, ενώ πιο αβέβαιες θεωρούνται δικαστικές υποθέσεις με τις οποίες διεκδικούνται από το Ελληνικό Δημόσιο αποζημιώσεις 106 εκατ. ευρώ. Σε πολλές περιπτώσεις, πάντως, υπάρχουν αντικρουόμενες διεκδικήσεις μεταξύ της ΕΤΑΔ και τρίτων, με άσκηση αγωγών και ανταγωγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αξιώσεις των ιδιωτών αφορούν κατά κύριο λόγο δικαστικές εμπλοκές από την πρώην Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ), η οποία, ως γνωστόν, μαζί με την πρώην Ολυμπιακά Ακίνητα και την πρώην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) συγκρότησαν τη νυν ΕΤΑΔ. Η ΕΤΑ διαχειριζόταν κατά το παρελθόν περί τις 400 δημόσιες ιδιοκτησίες, έχοντας προχωρήσει για ορισμένες από αυτές σε συμβάσεις με ιδιώτες επενδυτές. Ακριβώς αυτά τα «απόνερα» έχει κληρονομήσει η ΕΤΑ, μαζί με τις προβληματικές περιπτώσεις (βλ. ολυμπιακές εγκαταστάσεις Γαλατσίου, κανόε καγιάκ) από την πρώην Ολυμπιακά Ακίνητα, οι οποίες όμως πλέον εδώ και κάποιους μήνες έχουν μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, όπως και ορισμένες από τις παραλιακές εκτάσεις στην Αττική, οι οποίες έχουν ενταχθεί στη διαχείριση της Αττικό Παράκτιο Μέτωπο με σκοπό την πολυσυζητημένη αξιοποίηση της Αττικής Ριβιέρας. Κατά πολύ μικρότερες, στα 26,7 εκατ. ευρώ συνολικά, με βάση πάντα τα στοιχεία της ΕΤΑΔ, είναι οι αξιώσεις τρίτων κατά της πρώην ΚΕΔ.

Το ΤΑΙΠΕΔ

Στο μέτωπο του ΤΑΙΠΕΔ, οι ολοκληρωμένοι διαγωνισμοί του όσον αφορά στα δημόσια ακίνητα αντιστοιχούν από τις αρχές του 2013 μέχρι σήμερα πέριξ των 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,5 δισ. αφορά κυρίως σε ακίνητα που σχετίζονται με τουριστική αξιοποίηση. Με βάση τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί, απορρέουν οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα Δημοσίου και ιδιωτών και στο σημείο αυτό είναι που οι ιδιώτες επενδυτές ζητούν «αξιοπιστία και συνέχεια στις εσωτερικές λειτουργίες του Δημοσίου σε βάθος χρόνου».

Πηγή: newmoney.gr


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.