Μαρίνος Δαλάκας, ο Επίτιμος Συμπολίτης μας

Δαλάκας  ΜαρίνοςΣυνέντευξη του «συμπολίτη» μας φημισμένου Καθηγητή Νευρολογίας κ. Μαρίνου Δαλάκα, δημοσίευσε στις 11/7/2016 η εφημερίδα Καθημερινή. Μια πολύ σημαντική παρουσίαση των επιστημονικών δραστηριοτήτων του, των επιτυχιών αλλά και αναφορά στις πικρίες που αποκόμισε από την προσπάθειά του να θέσει τις βάσεις μιας νέας Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Εκείνο που είναι εντυπωσιακό σ΄ αυτή την συνέντευξη, είναι ότι ο κ. Δαλάκας δεν κάνει καμία αναφορά στην πατρίδα του την Παλαιά Φώκαια και τα Καλύβια, τόπους γέννησης του ιδίου και καταγωγής των γονιών του, αλλά και ο τόπος όπου ζουν δεκάδες στενοί συγγενείς του. Και όπως όλοι γνωρίζουμε επίσης, ο κ. Δαλάκας τιμήθηκε δύο (2) φορές μέσα σε διάστημα έξη μηνών, από την τοπική δημοτική ηγεσία του Σαρωνικού και του απονεμήθηκε ο τίτλος  του επίτιμου Δημότη Σαρωνικού.

Στην συνέντευξή του ο κ. Δαλάκας, αναφέρεται στην Κέρκυρα, την οποία περιγράφει με φανταχτερά χρώματα. Μεγαλωμένος στην Κέρκυρα, συνοψίζει τις αναμνήσεις των παιδικών και νεανικών χρόνων του σε ένα παρόν συχνών επισκέψεών του και αναφορών. «Η απόλυτα λυρική Κέρκυρα», θα πει. «Γεμίζει την ψυχή μου, διατηρώ ένα παραδοσιακό σπίτι στο κέντρο. Εκεί ξεκουράζομαι, μου αρέσει να περπατώ προς το Μον Ρεπό και τον κήπο, όπου οι μυρωδιές είναι εξωτικές, άφθαστες… Δεν πηγαίνω στη θάλασσα, μου αρκεί η βόλτα και το τοπίο, αυτό θέλω. Εκεί τελείωσα το γυμνάσιο. Ο πατέρας μου πέθανε νωρίς και έζησα με τον θείο μου, που ήταν τραπεζικός. Όταν πέρασα στο πανεπιστήμιο, ήρθα στην Αθήνα».

Είθισται, Επίτιμοι Δημότες να ανακηρύσσονται κάποιοι οι οποίοι έχουν προσφέρει στον τόπο κάτι που θεωρείται σημαντικό. Τον κ. Μαρίνο Δαλάκα μάλλον δεν τον συνδέει τίποτα σημαντικό μ΄ αυτόν τον τόπο που τον ανακήρυξε Επίτιμο Δημότη και μάλιστα σε δύο εκδηλώσεις, ώστε να τον αναφέρει σε μια συνέντευξη που ξεδιπλώνει τα συναισθήματά του. Και διερωτώμαι εάν η εκδηλώσεις αυτές, που οργάνωσε ένας πολιτιστικός σύλλογος στην Φώκαια και στα Καλύβια, πραγματοποιήθηκαν για να τιμηθεί ο ίδιος ή για να τιμηθούν οι «τιμώντες», προσπαθώντας να αντλήσουν ψήγματα τιμής σε μια περιοχή και μια εποχή, που δεν τους τιμά.   

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του κ. Μαρίνου Δαλάκα στην Καθημερινή με τίτλο:

Η χαμένη ευκαιρία στην Ελλάδα και τα νέα μεγάλα μέτωπα της Νευρολογίας


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.