Κι΄ άλλο σκάνδαλο με Υπουργό – Βουλευτή της Περιφέρειας Αττικής

18 βουλευτές της ΝΔ φωτογραφίζουν τον Χαϊκάλη για την off shore εταιρεία

Την υπόθεση του υπουργού με την offshore εταιρία επαναφέρουν στο προσκήνιο 18 βουλευτές της ΝΔ με νέα τους ερώτηση προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους για θέματα Διαφάνειας υπουργούς.

Συγκεκριμένα το κείμενο που υπογράφεται από 18 «γαλάζιους» βουλευτές αναφέρει:

«Παρά τις ερωτήσεις που έχουμε καταθέσει (4021/14-07-2015, 4023/14-07-2015, 4097/22-07-2015, 4212/28-07-2015, 4262/30-07-2015 και 4447/06-08-2015), στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου,  σχετικά με την καταπολέμηση της διαφθοράς και την εδραίωση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας, οι απαντήσεις που πήραμε κάθε άλλο, παρά πραγματική πρόθεση αντιμετώπισης της διαφθοράς έδειξαν από την «πρώτη φορά Αριστερή Κυβέρνηση», αλλά κυρίως δεν έχουμε δει πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.

Η πολύ-διαφημιζόμενη και πολλά υποσχόμενη σύσταση θέσης Υπουργού Επικρατείας για την καταπολέμηση της Διαφθοράς, μετά από οκτώ μήνες ανάληψης καθηκόντων, όχι μόνο δεν απέδωσε θησαυρούς, αλλά αποδείχθηκε άνθρακας. Ένα ακόμη δείγμα γραφής του «ήθους της αριστεράς», που ενώ θεωρητικά διατυμπάνισε περίτρανα και με περίσσιο θράσος το «ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς», στην πράξη επιδεικνύει πληθώρα περιπτώσεων διαφθοράς ακόμη και μελών της Κυβέρνησης (Κορωνάκης, Βαλαβάνη, Μάρδας, Βαρουφάκης, Πολάκης, κλπ) και, παράλληλα, διευκολύνει με νομοθετική ρύθμιση την αποφυλάκιση καταδικασθέντων σε υποθέσεις διαφθοράς. Ειδικότερα δε, στην απάντησή σας στην με ΑΠ: 4097/22-7-2015 Ερώτησης στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, όσον αφορά στην διενέργεια ελέγχου εάν υπάρχει μέλος της κυβέρνησης που διατηρεί offshore εταιρεία, παραπέμπετε «το σχετικό ερώτημα προς έλεγχο, από την αποκλειστικά αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου των Οικονομικών των Κομμάτων και των Βουλευτών της Βουλής των Ελλήνων». Μας προκαλεί έκπληξη ότι παρά το γεγονός ότι έχει παρέλθει ένας μήνας ακόμη δεν υπάρχει καμία απολύτως εξέλιξη.

Ειδικότερα, όσον αφορά στη συμμετοχή μέλους της Κυβέρνησης σε offshore εταιρεία, είναι σαφής η νομοθετική διάταξη (άρθρο 6 του ν. 3849/2010) η οποία απαγορεύει τέτοια συμμετοχή. Συγκεκριμένα ορίζεται ότι «…απαγορεύεται να συμμετέχουν είτε οι ίδιοι είτε με παρένθετα πρόσωπα στο κεφάλαιο ή στη διοίκηση εξωχώριων εταιρειών. 2. Η κατά παράβαση της παραγράφου 1 άμεση ή έμμεση συμμετοχή σε εξωχώρια εταιρεία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και με χρηματική ποινή από 10.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ».

Ωστόσο σας παραθέτουμε επιπλέον στοιχεία, ώστε να διευκολύνουμε αυτή την ώρα το έργο σας. Την 10η Απριλίου 2008, ιδρύθηκε η offshore εταιρεία METROFIN LIMITED, «ιδιωτική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης δια μετόχων», με μετοχικό κεφάλαιο 1.000 ευρώ διαιρεμένο σε χίλιες μετοχές αξίας 1 ευρώ εκάστη, η οποία παραμένει ενεργή μέχρι και σήμερα, με έδρα την Κύπρο, με διεύθυνση αλληλογραφία «Παμπορίδης και Συνεργάτες, Λεωφόρος Διγενή Ακρίτα 45-47, Κτήριο Παμπορίδη, 4ος όροφος». Οι σκοποί της εταιρείας όπως περιγράφονται στο καταστατικό είναι μεταξύ άλλων παροχής υπηρεσιών, εμπορικοί κ.α., σε περιοχές που δεν υπάγονται σε δασμούς.

Είναι απολύτως αναγκαίο τόσο για τη θωράκιση της δημοκρατίας και των πολιτικών θεσμών όσο και για την ύπαρξη του αισθήματος δικαίου, ισότητας και ισονομίας, να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και σαφής βούληση, με πράξεις, για την καταπολέμηση της διαφθοράς, η οποία αποτελεί προτεραιότητα όλων μας.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί:

1. Σε ποιο σημείο έχει φθάσει ο έλεγχος της υπόθεσης και τι ενημέρωση έχετε από την αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου των Οικονομικών των Κομμάτων και των βουλευτών;

2. Ζητούμε εκ νέου να επιβεβαιώσετε ή να διαψεύσετε εάν υπάρχει μέλος της Κυβέρνησης που συμμετέχει στην προαναφερόμενη εταιρεία;

3. Ποιο είναι το έργο που έχετε επιδείξει ως πρωθυπουργός αλλά και ως αρμόδιος υπουργός για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, οκτώ μήνες τώρα;

 


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.