Διαχείριση των Απορριμμάτων στο Δήμο Σαρωνικού και στην Αττική – Ημερίδα Ομοσπονδίας Συλλόγων

Γιώργος Σωφρόνης:  “Σήμερα είναι μια ημέρα βροχερή, αλλά ίσως να είναι η ημέρα με την περισσότερη λιακάδα στο Δήμο Σαρωνικού”.

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18/11/2018 η ημερίδα που είχε προγραμματίσει η Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρωνικού με θέμα τη Διαχείριση των απορριμμάτων στο Σαρωνικό και στην Αττική, με την συμμετοχή κυρίως εκπροσώπων της Τοπικής αυτοδιοίκησης και εκπροσώπων φορέων (Εξωραϊστικών Συλλόγων του Σαρωνικού).

Οι εντυπώσεις που άφησε η θεματολογία αλλά και η διοργάνωση της ημερίδας, ήταν θετικές και κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον όλων των παραυρεθέντων. Χαρακτηριστική είναι η φράση του Δημάρχου κ. Γιώργου Σωφρόνη κατά την έναρξη της παρέμβασής του ο είπε: “Σήμερα είναι μια ημέρα βροχερή, αλλά ίσως να είναι η ημέρα με την περισσότερη λιακάδα στο Δήμο Σαρωνικού, γιατί ένας φορέας που ονομάζεται Ομοσπονδία Συλλόγων ασχολείται με ένα σοβαρότατο θέμα που είναι η Διαχείριση των απορριμμάτων”.

Σε ότι αφορά τις εισηγήσεις, υπήρξε μια βιντεοσκοπημένη παρέμβαση της Ομοσπονδίας την οποία επιμελήθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας κ. Άγγελος Φραγκόπουλος, όπου παρουσιάστηκε η σημερινή κατάσταση στην Αττική και στον Δήμο Σαρωνικού, αναφέρθηκε στις δράσεις των Συλλόγων της Ομοσπονδίας και κατέληξε στην διατύπωση 12 προτάσεων τις οποίες έθεσε σε διαβούλευση, προκειμένου να συζητηθούν και τέλος να υιοθετηθούν από τα όργανα της Ομοσπονδίας. 

Η κύρια εισήγηση έγινε από τον κ. Γιάννη Κανάβα, Φυσικό, Τεχνικό Σύμβουλο Ανάπτυξη και Ειδικό Συνεργάτη ΟΤΑ (Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης). Ο κος. Κανάβας μίλησε με θέμα: «Αποτελεσματική Διαχείριση Απορριμμάτων: Από την Θεωρία στην Πράξη και στο Αποτέλεσμα.» 

Επίσης παρεμβάσεις έγιναν από τον Δήμαρχο Σαρωνικού κ. Γιώργο Σωφρόνη, τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Αττικής κ. Άρη  Βρούστη, Περιφερειακό Σύμβουλο και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής ΕΣΔΝΑ και από τον κ. Χάρη Κυνηγαλάκη, Πρόεδρο της Ένωσης Γονέων και κηδεμόνων του Δήμου Σαρωνικού.

 

Απόστολος Κούτσιος Πρόεδρος Μαύρου Λιθαριού: Για μένα θα είναι επιτυχία αν αλλάξουνν χρώμα οι κάδοι και αντί να βλέπουμε 5 πράσινους και 1 μπλέ να βλέπουμε 5 μπλέ και 1 πράσινο”

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Σάββας Γκέραλης, Σταμάτης Γκίνης, Αντώνης Μποστανίτης, ο Γραμματέας του Δημοτικού Συμουλίου και επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης Σύγχρονη Πόλη κ. Νίκος Βολάκος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Ηλίας Μπουκουβάλας και Ανδρέας Πέγκας,  καθώς και ο Συμπαραστάτης του πολίτη και της επιχείρησης του Δήμου Σαρωνικού κος Ευάγγελος Μιχάλης.

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους, οι Δημοτική Σύμβουλοι Λαυρεωτικής. Η πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λαυρεωτικής κα Αρετούσα Μακρή, οι  κ.κ.  Σταύρος Ρόζης και Σωτήρης Ιατρού καθώς και η Σύμβουλος Κερατέας, κα Θεοδώρα Θηβαίου. Τέλος παραβρέθηκαν πρόεδροι και μέλη των Εξωραϊστικών Συλλόγων μελών της Ομοσπονδίας.

Τις εργασίες της Ημερίδας, συντόνισε η κα Δήμητρα Κατραμάδου υπεύθυνη Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της Ομοσπονδίας.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία αναφέρει τα ακόλουθα:

 

 

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2018

Εκτενέστατη πληροφόρηση, τόσο σε τεχνικό  επίπεδο, όσο και από πλευράς Περιφέρειας Αττικής αλλά και του Δήμου Σαρωνικού, έλαβαν την Κυριακή, 18/11/2018, οι συμμετέχοντες στην πρώτη ημερίδα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρωνικού, με θέμα «Διαχείριση Απορριμμάτων στην Αττική και στον Δήμο Σαρωνικού,» που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του ΚΑΠΗ Αναβύσσου.
Μετά από σύντομο χαιρετισμό του κου. Δημήτρη Φραγκιαδουλάκη, Προέδρου της Ομοσπονδίας, προβληθηκε βίντεο, το οποίο επιμελήθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας, Κος Άγγελος Φραγκόπουλος, για την κατάσταση που επικρατεί στην Αττική, κυρίως δε στον Δήμο Σαρωνικού. Στο βίντεο παρουσιάστηκαν 12 προτάσεις για την διαχείριση των απορριμμάτων στον Δήμο Σαρωνικού.

Κατόπιν τον λόγο πήρε ο εισηγητής κος. Γιάννης Κανάβας, Φυσικός, Τεχνικός Σύμβουλος Ανάπτυξης και Ειδικός Συνεργάτης ΟΤΑ (Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης). Ο κος. Κανάβας μίλησε με θέμα: «Αποτελεσματική Διαχείριση Απορριμμάτων: Από την Θεωρία στην Πράξη και στο Αποτέλεσμα.» 
Η διάλεξη του κου. Κανάβα ξεκίνησε εξηγώντας την διαφορά ανάμεσα σε απόβλητα, απορρίμματα και σκουπίδια, συνέχισε για να καταγράψει τις επιπτώσεις της κακοδιαχείρισης του συνόλου των προηγουμένων σε ό,τι αφορά στον υδροφόρο ορίζοντα, την κακή ποιότητα τροφίμων και το οικονομικό κόστος, τεκμηρίωσε με στατιστικά στοιχεία την διαπιστωμένη αυτή κακοδιαχείριση και ολοκλήρωσε παρουσιάζοντας παραδείγματα και λύσεις, τονίζοντας ότι «δεν χρειάζεται ουσιαστικά να ανακαλύψουμε τον τροχό.» Από τα πλέον εντυπωσιακά στοιχεία που κρατήσαμε είναι ότι σήμερα στην Ελλάδα το 81% των απορριμμάτων καταλήγει σε ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 31% και αναμένεται να μειωθεί στο 13% μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια. Στους παράγοντες, οι οποίοι λειτουργούν ανασταλτικά στην Ελλάδα για την επίλυση του θέματος αυτού, συμπεριέλαβε την μη ή την ελλιπή εφαρμογή της νομοθεσίας, την έλλειψη μεταρρυθμίσεων, την ελλειμματική και αποσπασματική εκπαίδευση και συμμετοχή των πολιτών και την μη αξιοποίηση μελετών. 
Ακολούθησε ομιλία του Δημάρχου Σαρωνικού, Κου Γιώργου Σωφρόνη, ο οποίος αναφέρθηκε στους δύο ανενεργούς πλέον ΧΑΔΑ (Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων), κοινώς «χωματερές,» που έχουν αποκατασταθεί. Ο Κος Σωφρόνης ανέφερε ότι το κόστος απόρριψης των οικιακών απορριμμάτων – μέσω ΕΣΔΝΑ (Ειδικού Διαβαθμητικού Συνδέσμου Νομού Αττικής) – στην Φυλή, ανέρχεται στο ποσόν των 50 ευρώ ανά τόνο, ενώ τα βαριά κλαδέματα που αναμειγνύονται με οικιακά σκουπίδια αυξάνουν τον όγκο, το βάρος και το κόστος της διαχείρισής τους. Ο ίδιος τόνισε πάντως ότι γίνεται προσπάθεια μείωσης αυτού του κόστους με την χρήση κλαδοτεμαχιστή σε δύο σημεία στον Δήμο, ζητώντας την συνεργασία των δημοτών για τον σκοπό αυτό. Ο Κος Σωφρόνης ανακοίνωσε επίσης την σε σύντομο χρονικό διάστημα παραλαβή ειδικού οχήματος καθαριότητας των δρόμων, που παράλληλα θα κλαδεύει τα πρανή των δρόμων, ενώ ανακοίνωσε και δύο πιλοτικά προγράμματα για την μείωση του κόστους αποκομιδής των απορριμμάτων και προσπάθειας χρέωσης των κατοίκων του Δήμου, αναλόγως του όγκου των απορριμμάτων που θα απορρίπτουν.
Τρίτος ομιλητής ήταν ο Κος Αρης Βρούστης, Περιφερειακός Σύμβουλος και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής ΕΣΔΝΑ, ο οποίος αφού ανέφερε ότι απορρίμματα και σκουπίδια ήδη αξιοποιούνται πιλοτικά στο Νομό Αττικής (ακόμη και για την παραγωγή ενέργειας), επανέλαβε ότι έχει προγραμματισθεί η δημιουργία νέων ΧΥΤΑ στην Αττική, τονίζοντας ωστόσο ότι ακόμη πιο σημαντικό από αυτόν τον προγραμματισμό είναι η μείωση των οικιακών απορριμμάτων, ήτοι η καλύτερη διαχείρισή τους στην πηγή. Χαρακτηριστική ήταν πάντως η έκφραση παραπόνων εκ μέρους του Κου Βρούστη για την πολυνομία και την κρατική γραφειοκρατία που καθυστερούν τις όποιες προσπάθειες ταχείας αντιμετώπισης των υπαρκτών ελλείψεων και θεμάτων ακόμη και από τις ίδιες, τις κρατικές Υπηρεσίες! 
Με τους τρεις προηγούμενους ομιλητές να έχουν αναφερθεί μετ’ επιτάσεως στο θέμα της εκπαίδευσης των πολιτών, ώστε ενεργά να συντείνουν στην καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων, επίκαιρη ήταν και η επόμενη ομιλία, του Κου Χάρη Κυνηγαλάκη, προέδρου της Ένωσης Συλλόγων Γονέων του Δήμου Σαρωνικού. Ο Κος Κυνηγαλάκης αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Ένωσης για την εκπαίδευση και συμμετοχή των μαθητών στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, προσπάθεια ωστόσο, η οποία παραμένει αποσπασματική και ελλιπής χωρίς την αρωγή της Πολιτείας. 
Η εκδήλωση συνεχίσθηκε με διάλογο ανάμεσα σε παρευρισκόμενους πολίτες και αιρετούς καθώς και υποβολή ερωτήσεων, που οδήγησε σε δευτερολογία του Κου Σωφρόνη. Τον λόγο ζήτησαν και πήραν επίσης ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Σύγχρονη Πόλη, σύμβουλος κος. Νίκος Βολάκος και ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρωνικού, Κος Αγγελος Φραγκόπουλος. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κος Γιώργος Βλάχος, και πληθώρα αντιδημάρχων και συμβούλων του Δήμου Σαρωνικού. Συγκεκριμένα, οι κύριοι Σταμάτης Γκίνης, Σάββας Γκέραλης, Ηλίας Μπουκουβάλας, Αντρέας Πέγκας και Αντώνης Μποστανίτης καθώς και ο Συμπαραστάτης του πολίτη Δήμου Σαρωνικού και πρόεδρος του Πανελληνίου Δικτύου Συμπαραστατών, Κος Ευάγγελος Μιχάλης. Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους, οι δημοτικοί σύμβουλοι Λαυρεωτικής, Κος Σταύρος Ρόζης, Κος Σωτήρης Ιατρού και Κα Αρετούσα Μακρή καθώς και η δημοτική σύμβουλος Κερατέας, Κα Θεοδώρα Θηβαίου.
Την ημερίδα έκλεισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρωνικού, Κος Δημήτρης Φραγκιαδουλάκης.
Επισημαίνεται ότι η Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρωνικού θα δώσει συνέχεια στην εκδήλωση, επισκεπτόμενη την Περιφέρεια, κατόπιν προσκλήσεως του Κου Βρούστη, ενώ σκοπεύει να προβεί σε συγκεκριμένες δράσεις για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και να διοργανώσει και άλλες ανάλογες ημερίδες για θέματα της καθημερινότητας των πολιτών.

 


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.