Δεν θέλουμε τραμπούκους στη γιορτή μας

Θα έρχονταν κάποτε η ώρα να επιστρέψει η “αυθόρμητη οργή” των “αγανακτισμένων πολιτών” στους εμπνευστές της. Κανείς όμως δεν μπορεί να χαίρεται με κάτι τέτοιο

Όσοι επιχαίρουν για τον τραμπουκισμό στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε δημόσιες εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά, προετοιμάζουν απλώς το έδαφος για τη διαιώνιση του διχασμού. Ούτε οι εργατοπατέρες, ούτε οι “αγανακτισμένοι πολίτες”, ούτε κανείς άλλος έχει το δικαίωμα να επιβάλλει την άποψή του με τη βία στα πλαίσια μιας δημοκρατίας. Στο κάτω-κάτω της γραφής, η αστική δημοκρατία διαφοροποιείται από όσους την επιβουλεύονται, γιατί μεταξύ άλλων δεν ακολουθεί τις λογικές του πεζοδρομίου.

Το επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ -και οι ΑΝΕΛ για να είμαστε δίκαιοι- δίδαξαν στην ελληνική κοινωνία τις πρακτικές του τραμπουκισμού σε -άσχετες- δημόσιες εκδηλώσεις, ίσως να είναι ορθό αλλά δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση τις πράξεις αντεκδίκησης. Όλοι θυμόμαστε τις απρέπειες του “αγανακτισμένου όχλου” σε παρελάσεις ή τα γιαούρτια στον Πάγκαλο από “θερμόαιμους” κατοίκους που αντιδρούσαν στην κατασκευή ΧΥΤΑ στην Κερατέα. Με τον ίδιο τρόπο που το μέτωπο της λογικής τα στηλίτευε και τότε, οφείλει να το κάνει και σήμερα.

Τις πράξεις αυτές, δεν τις δικαιολογεί ούτε η προφητεία ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί στην αντιπολίτευση θα κάνει “τα ίδια”. Αλλά ακόμη και αν δεχθούμε -για την οικονομία της συζήτησης- ότι η ριζοσπαστική αριστερά θα υποδαυλίζει ξανά στο μέλλον έκνομες ενέργειες, αυτό δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για όσα παρακολουθήσαμε κατά τους χθεσινούς εορτασμούς της Πρωτομαγιάς.

Η χώρα δεν χρειάζεται αυτόκλητους κριτές που θα κάνουν face control σε εκδηλώσεις μνήμης, σε ταβέρνες, σε πλατείες ή οπουδήποτε αλλού. Πρόκειται για επικίνδυνες πρακτικές που δεν πρέπει να δικαιολογούνται από την”οργή” του πλήθους. Αυτή ακριβώς η “οργή” είναι που μας οδήγησε στα σημερινά αδιέξοδα. Όσοι επιλέγουν να την εκφράζουν καταχρώνται τα δικαιώματα που απολαμβάνουν. Μπορεί να είναι ενδεχομένως και οι ίδιοι που ανέδειξαν την παρούσα Κυβέρνηση τραμπουκίζοντας τους προηγουμένους, μπορεί και όχι. Είναι πάντως σίγουρο ότι επιθυμούν να διαδραματίζουν ρόλο καπελώνοντας την πραγματική λαϊκή βούληση, όπως αυτή εκφράζεται στις κάλπες.

Ο “δυναμικός” Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας, ο κός Αριστείδης Μπρουμάς είναι συνδικαλιστής της ΔΕΗ και πριν τον χθεσινό προπηλακισμό των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν αυτός που είχε επιτεθεί φραστικά την περασμένη εβδομάδα στον Υπουργό Ενέργειας κο. Σταθάκη εντός του κοινοβουλίου. Ο κος. Μπρουμάς, εκφράζοντας την αντίδρασή του στο νομοσχέδιο για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ είχε πει απευθυνόμενος στον κο. Σταθάκη: “αν θέλει να πουλήσει κάτι, να πουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία που ξεχνά να τα γράψει στο πόθεν έσχες του”.

Το τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη ο τόπος είναι εκατέρωθεν τραμπουκισμοί μεταξύ “αγανακτισμένων” που θέλουν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους. Πρόκειται για επικίνδυνες καταστάσεις που μπορούν να δημιουργήσουν κλιμάκωση και βεντέτα. Ο κος Μπρουμάς αλλά και οι επίσης θερμόαιμοι συνδικαλιστές τους Εργατικού Κέντρου Ευβοίας μπορεί να νιώθουν αγανάκτηση με όσα συμβαίνουν, μπορούν να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους με όποιον ειρηνικό τρόπο το επιθυμούν, δεν έχουν όμως κανένα δικαίωμα να βιαιοπραγούν. Σε ένα κανονικό κράτος, η Αστυνομία θα τους είχε συλλάβει.

Δεν περιποιεί τιμή για τη χώρα το ότι συμβαίνουν τέτοια περιστατικά. Όπως δεν περιποιεί τιμή το γεγονός ότι η κοινωνία τα θεωρεί σχεδόν φυσιολογικά και δεν εκπλήσσεται με το γεγονός ότι η αστυνομία δεν παρεμβαίνει. Δεν είναι δυνατόν ο Πρωθυπουργός της χώρας να χρειάζεται 17 διμοιρίες ΜΑΤ για να επισκεφθεί τη Λέσβο. Σε μια περιφέρεια όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτο κόμμα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 με ποσοστό 33%. Από την άλλη πλευρά, ο Πρωθυπουργός επιλέγοντας να μεταβεί στο νησί, συνοδεία 510 ανδρών των ΜΑΤ, ουσιαστικά αποδέχεται την έκρυθμη κατάσταση που ενδέχεται να επικρατήσει στο νησί.

Με τους “αγανακτισμένους πολίτες” δεν πάμε πουθενά. Οδηγηθήκαμε στη σημερινή συγκυρία αποδεχόμενοι ως φυσιολογικές τις αντιδράσεις με τα γιαούρτια και τις κρεμάλες. Αν δεν κάνουμε κάτι άμεσα, ο διχασμός θα φουντώσει με οδυνηρές συνέπειες για τη χώρα.

Σταμάτης Ζαχαρός News 24/7


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.