Το οικολογικό σκάνδαλο της Αναβύσσου, η κορυφή του παγόβουνου

Άνοιξαν δεκάδες στόματα, μετά την αποκάλυψη του οικολογικού σκανδάλου, της Αναβύσσου (δείτε εδώ) και δηλώνουν τώρα, ότι ήξεραν, έβλεπαν, διάφορους συμπολίτες μας να αδειάζουν του βόθρους τους στους δρόμους της Αναβύσσου, της Παραλίας και της Παλαιάς Φώκαιας, αλλά δεν μιλούσαν μέχρι τώρα.

Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων, αφορά επαγγελματία, ο οποίος μας ενημέρωσε, ότι έχει πουλήσει δεκάδες αντλίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την εκκένωση βόθρων και για να γίνει η “δουλειά” οι συνήθεις ημέρες  και ώρες είναι οι βραδινές και βέβαια οι βροχερές.

1rA

Φωτογραφία Ήρα Θεοφίλου

2rA

Φωτογραφία Ήρα Θεοφίλου

1rB

Φωτογραφία Ήρα Θεοφίλου

 Άλλος πάλι συμπολίτης μας, πολύ ψυχόπονος προς τους πεινώντες και πένοντες συνανθρώπους μας, μας είπε: “Γνωρίζεις πόσα χρήματα χρειάζεται μια 4μελής οικογένεια να πληρώσει ετησίως για να αδειάζει τον βόθρο;”. Και βέβαια γνωρίζουμε και εμείς και όσοι αδειάζουν τους βόθρους μέσω βυτιοφόρων, αλλά η εκκένωση του βόθρου είναι βασική υποχρέωση όλων μας, διαφορετικά κινδυνεύουμε όλοι και όσοι κολυμπούν στη θάλασσα, με λιμώδεις ασθένειες που μπορεί να οδηγήσουν στον θάνατο. Υπάρχει όμως λύση και σ΄ αυτό. Όπως κάποιοι αναξιοπαθούντες απευθύνονται στο Δήμο, ώστε να ρυθμίσει τα χρέη τους ή ακόμα να μην καταβάλλουν κάποιες υποχρεώσεις για δημοτικά τέλη ή για ύδρευση, ας ζητήσουν βοήθεια και σ΄ αυτόν τον τομέα και είναι ΒΕΒΑΙΟ, ότι ο Δήμος Σαρωνικού θα προστρέξει σε βοήθειά τους, γιατί η δημόσια υγεία είναι υπεράνω κάθε άλλης δαπάνης. 

Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

Το πρόβλημα όμως δεν λύνεται με ημίμετρα, μια και οι περισσότεροι εκ των συμπολιτών μας, που εκκενώνουν τους βόθρους τους στους δρόμους, δεν είναι εκ των αναξιοπαθούντων. Η λύση είναι να κατασκευαστεί αποχετευτικό δίκτυο ακαθάρτων και η άμεση χωροθέτηση Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων στο παραλιακό μέτωπο. Και κατά την γνώμη μας, πρέπει να κατασκευαστούν ΔΥΟ κέντρα, ένα προς το Λαγονήσι και ένα προς την Παλαιά Φώκαια.

Όσο καθυστερεί ο Δήμαρχος κ. Σωφρόνης να πάρει αυτή την απόφαση και αφήνει να αιωρούνται δήθεν λύσεις, όπως τα σχέδια κοροϊδίας περί Ψυττάλειας,  στα οποία τον έχει εμπλέξει ο προκάτοχός του πρώην δήμαρχος Φιλίππου και ο αντιδήμαρχός του Τσαλικίδης, τότε καταδικάζει τον τόπο να ζήσει με τους βόθρους και η ευθύνη πλέον θα βαρύνει αποκλειστικά τον ίδιο.

Η προτεινόμενη λύση είναι το 60ο χιλ. της Ε.Ο. Αθηνών – Σουνίου. Ιδανική θέση που είχε προταθεί προς οκταετίας σχεδόν από τον ίδιο Τσαλικίδη στο Κοινοτικό Συμβούλιο της Παλαιάς Φώκαιας, πρόταση για την οποία  κόμπαζε ότι ήταν δική του αποκλειστική ιδέα. Η λύση αυτή προσέκρουσε σε συμφέροντα που χρησιμοποιούν την περιοχή για άλλους σκοπούς, χωρίς να έχουν καμία έγκριση του Δήμου.

Ανοικτή είναι και η περίπτωση της Γερακίνας, εφόσον δεν είναι βέβαιη η έκβαση της προσφυγής στο ΣτΕ, την οποία κάποιοι εκτιμούν ότι είναι χαμένη υπόθεση. Και η Γερακίνα λοιπόν παραμένει ανοικτή λύση, μια και θα επιλεγεί μια τεχνολογία από τις αρτιότερες που υπάρχουν και οι οποίες ήδη χρησιμοποιούνται σε πολλές περιοχές με άριστα αποτελέσματα, χωρίς οσμές, χωρίς λυματολάσπες κ.α. προβλήματα που υπήρχαν από τις παλαιότερες τεχνολογίες, που σήμερα δεν εφαρμόζονται. 

Ας πάρει λοιπόν ΤΩΡΑ την πρωτοβουλία ο Δήμαρχος Σαρωνικού, να ξεκινήσει την διαδικασία χωροθέτησης ενός τουλάχιστον ΚΕΛ αν όχι δύο, όπως θα ήταν το σωστότερο και ας προχωρήσει. Θα έχει την συμπαράσταση όσων πολιτών, ενδιαφέρονται για το περιβάλλον, για την υγεία, για την περιουσία τους που υποβαθμίζεται από μια θάλασσα που εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους. 


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

7 Responses to “Το οικολογικό σκάνδαλο της Αναβύσσου, η κορυφή του παγόβουνου”

  1. Ο/Η Πάνος λέει:

    “ΔΥΟ κέντρα, ένα προς το Λαγονήσι και ένα προς την Παλαιά Φώκαια” δεν φτάνουν ουτε για ΖΗΤΩ!
    Η δική μου αποψη είναι για λόγους αποτελεσματικότητας παραπάνω απο 2 σε καθε διαμέρισμα! Δηλαδή μονο στο Λαγονήσι θα πρέπει να έχει τουλαχιστον 8!Αντιστοιχα στην Σαρωνίδα, Ανάβυσσο, Π. Φώκαια. Υπόψη ότι έχετε μεγαλο μετωπο για σκαψιμο. Απο το Ολυμιακό χωριό μέχρι την παραλία Και από πάνω γήπεδο μπασκετ, βολλευ τεννις κ 5χ5 ΟΥΤΕ μυρωδιές ούτε τίποτα άλλο. Μην εχετε στο νου σας την Ψυτάλεια αυτο είναι ξεπερεσμένο από την στιγμή που κατασκευαστηκε! Γλυτώνουμε τα εξοδα της μετακινησης λυματων τα οποια ειναι δυσβαστακτα! Και το νερο που είναι 99% ΚΑΘΑΡΟ κάνει για πότισμα. Ενα μηχανικό περιβαλλοντος , χημικό μηχανικό να σας πεί εκεί στον Δημο , περιφέρεια πως φτιαχνονται τα εργα το 2016 οχι το 1990!

  2. Ο/Η Βασιλική Φωτιάδου λέει:

    Δηλαδή κανείς δεν ήξερε τίποτα! Τι λέτε? Κατοικώ στην παραλία Αναβύσσου, μονίμως υποβαθμισμένη και αγνοούμενη από όλους τους Διοικούντες τέως και νυν, και το γνωρίζω από το 1997 που κατοίκησα. Το θέμα με το αποχετευτικό της περιοχής θα είχε λυθεί εδώ και χρόνια αν ΗΘΕΛΑΝ αυτοί που πέρασαν από την Δημοτική Διοίκηση. Απέχουμε 20 χιλιόμετρα από την Βάρκιζα που έχει δίκτυο αποχέτευσης. Τι τους εμπόδισε να κάνουν ενέργειες για να συνδεθούμε με το δίκτυο ? Τίποτα απολύτως. Η αδιαφορία τους για τον τόπο που γεννήθηκαν και θα έπρεπε να κάνουν τα πάντα για να τον παραδώσουν στα παιδιά τους καλύτερο από όπως τον παρέλαβαν από τους δικούς τους γονείς. Αδιαφορούν για τα πάντα. Υποβαθμίζουν συνεχώς το περιβάλλον της περιοχής. Μία ματιά να ρίξει κάποιος στην παραλία θα δει πως μετατράπηκε σε χωματερή μετά την καταστροφή του υπάρχοντος πάρκου λόγω της κατασκευής του αγωγού των ομβρίων.(πάλι διότι είχε ξαναγίνει). Δεν τους αρέσει το ωραίο και σύγχρονο. Και προφανώς οι συγγενικοί και φιλικοί δεσμοί που υπάρχουν μεταξύ των κατοίκων τους οδηγούν στο να εκλέγουν τα ίδια και τα ίδια άτομα των οποίων η προσφορά στον τόπο είναι ανύπαρκτη. Οι άνθρωποι έχουν σκλυριασμένα μυαλά και αδιαφορούν για την αναβάθμιση της περιοχής.Και είναι κρίμα διότι ζουν στο ωραιότερο σημείο της Αττικής. Αλλά δεν το εκτιμούν!

    • Ο/Η Πάνος λέει:

      Δλδ να ρωτήσω εγώ αυτοίπου αδειαζουν τους βόθρους χύμα στο κύμα δεν σκεφτονται οτι οι ιδιοι θα τα βρούν στην παραλία και ειδικά τα παιδιά τους? Αυτό ποιος μπορεί να το απαντήσει?

  3. Ο/Η δημητρης δημητριου λέει:

    διαβασα με προσοχη το κειμενο….ολα καλα και σωστα
    Θα σταθω ομως στη προταση που λεει “Και κατά την γνώμη μας, πρέπει να κατασκευαστούν ΔΥΟ κέντρα, ένα προς το Λαγονήσι και ένα προς την Παλαιά Φώκαια.”
    Δηλαδη μακρια απο εμας τος αναβυσσιωτες και ας γινουν οπου αλλου
    Οχι ρε λεβεντες …..ο καθε τοπος να εχει το δικο του κεντρο και αναλογα με το τι παραγει να υφισταται και τις οποιες συνεπειες
    Και αν καποια φορα “δουλεψει” η Ψιταλεια ας δικτυωθουν ολα προς εκει
    Τα αποβλητα μας το δικαιο ειναι να τα διαχειριζομαστε στον τοπο μας και οχι στο τοπο του γειτονα

    • Ο/Η Αττικός Παρατηρητής λέει:

      Εμείς πάντως είμαστε Φωκιανοί!!!

    • Ο/Η Πάνος λέει:

      Σκεψου φίλε μου να ξεκινήσει εργο με την παραλιακή να σκαβεται για να περασουν ένα αγωγό αποχευτευσης Φ 1 μετρο και θα δεις ποσα ατυχηματα ειδικα το καλοκαιρι, κυκλοφοριακο και σκονη θα φας! Και πότε ? σημερα θα ξεκινησει θα φανε τα γνωστά αγνωστα λαμογεια 10 χρόνια! και τι θα γινει ο δημος θα παρει το 75% της αξιας νερου και θα το πληρωνεις χωρις ανταποδοση? Τα αντλιοστασια οπως εχει στην Βαρκιζα που μυριζουν το καλοκαιρι ποιος κατοικος θα δεχτεί να το βαλει εξω απο το σπιτι του ?

  4. Ο/Η EF λέει:

    Μου αρέσει το άρθρο, γιατί εκτός από τη δημοσιοποίηση του εγκλήματος προτείνει και κάποιες λύσεις. Γόνιμος λόγος και όχι μόνο καταγγελτικός. Δεν θα αποφύγω βέβαια να πω ότι θλίβομαι βαθειά για το σκεπτικό μερικών γειτόνων. Είναι μάλλον αυτοί που παπαγαλίζουν το “οι θάλασσα τα ξεπλένει όλα”. Εκτός από την ντροπή τους βέβαια.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.