Μπαράζ πυρκαγιών συγκλόνισαν τον Σαρωνικό. Μπαρουταποθήκη οι εκτάσεις της ΤτΕ

Ως μεθοδευμένο κτύπημα, με στόχο τον Σαρωνικό θα μπορούσε να εκληφθεί το μπαράζ πυρκαγιών, που εξελίχθηκε τις τελευταίες ημέρες στον Δήμο Σαρωνικού και όχι στους γειτονικούς Δήμους, Δεν είναι πρόθεσή μας να υπενυχθούμε κάποιο οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών, με κάποια άγνωστα κίνητρα. Κάτι τέτοιο θα ήταν ακραίο να το σκεφτεί και να το υλοποιήσει κάποιος, αν και η τελευταία ανακοίνωση του  Δήμου αφήνει περιθώρια τέτοιων  σκέψεων, αφού ζητά από όσους αντιληφθούν εκδήλωση πυρκαγιάς ή οτιδήποτε που μπορεί να την προκάλεσε να επικοινωνήσουν  κ.λπ. 

Εάν λοιπόν αποκλειστεί το ενδεχόμενο εμπρησμών, τότε η αιτία των αλλεπάλληλων πυρκαγιών πρέπει να αναζητηθεί  στα άλλα αίτια. Κατά την άποψή μας  αφορούν τους πολίτες, όπου αγνοούν τις ανακοινώσεις για δυνατούς ανέμους και προβαίνουν στην χρήση μηχανημάτων ή ακόμα χειρότερα καίνε ξερόχορτα στους κήπους τους, παρά τη ρητή απαγόρευση. Η δεύτερη αιτία, είναι η δημιουργία εκατοντάδων σκουπιδότοπων σε όλη την έκταση του Δήμου μας. Εκεί τα υλικά που συσσωρεύονται είναι κυρίως εύφλεκτα και διάσπαρτα σπασμένα γυαλιά, τα οποία τις μεσημβρινές ώρες με μεγάλες θερμοκρασίες λειτουργούν ως εμπρηστικοί μηχανισμοί. 

Αυτές είναι οι αιτίες των πυρκαγιών που έκαψαν χιλιάδες στρέμματα στον Σαρωνικό τις τελευταίες ημέρες και που ευτυχώς οι ζημιές ήταν περιορισμένες, πέραν του ελαφριού τραυματισμού τριών ανδρών της Π.Υ., μεταξύ των οποίων και ο Διοικητής  της Ανατολικής Αττικής κ. Χιόνης, την καταστροφή μιας παραθεριστικής κατοικίας, την πλήρη  καταστροφή ενός πυροσβεστικού οχήματος και τις ζημιές ενός άλλου. 

Γι΄ αυτά τα συμβάντα, θεωρούμε ότι πρωτίστως την ευθύνη έχουν οι πολίτες όπως προαναφέρθηκε, αλλά και ο Δήμος, για την ελλειπή πρόληψη όλων των προαναφερόμενων. Ο Δήμος, δυστυχώς και φέτος έχασε τη μάχη με τα σκουπίδια και η ελπίδα έχει παραπεμφθεί στο μέλλον, για την λειτουργία του πράσινου σημείου που θα καλύψει το πρόβλημα της διαχείρισης των κλαδεμάτων. Ο Δήμος (οι Δήμοι γενικώς) αρκούνται σε μια συγκέντρωση  απολογισμού του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (ΣΤΟ) και προετοιμασίας  της νέας αντιπυρικής περιόδου, της οποίας οι ανακοινώσεις της δεν φτάνουν στους πολίτες. Κυρίως όμως δεν υπάρχει έλεγχος, δεν υπάρχουν σοβαρά μέτρα πρόληψης και δαπανώνται χρήματα μικρής ανταπόδοσης, όπως ο καθαρισμός των παρυφών των δρόμων, από ξερόχορτα, για να μην αναφλέγουν από κάποιο αποτσίγαρο!!!

Μπαρουταποθήκη οι εκτάσεις του Συνεταιρισμού Υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος

Στο Καταφύγι οι εκτάσεις του Συνεταιρισμού υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος, έχουν μετατραπεί σε μπαρουταποθήκη. Εκατοντάδες τόνοι εύφλεκτων υλικών έχουν διασκορπιστεί από τους πολίτες των γύρω περιοχών και χωρίς να θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακών, δεν αποκλείουμε ότι η επόμενη μεγάλη πυρκαγιά, θα είναι σ΄ αυτές τις εκτάσεις. Ο υπό διάλυση συνεταιρισμός δεν έχει καμία δυνατότητα να επέμβει, πολύ περισσότερο να καθαρίσει την περιοχή και να την προστατεύσει, άρα την ευθύνη έχει ο Δήμος, ο οποίος  πρέπει να την ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ και αναφερόμαστε σε έκταση 7.500 στρεμμάτων περίπου. 

Πρέπει να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, από τον Δήμο, διεκδίκησης αυτής της τεράστιας έκτασης και με πρόσχημα αλλά και ουσιαστικό λόγο την ασφάλεια της περιοχής, να προχωρήσει στην ανάπλασή της.  

Ήδη συζητείται η πρόταση του Αττικού Παρατηρητή να χωροθετηθεί εκεί το κοιμητήριο του Σαρωνικού και είναι ευκαιρία να  τεθούν τα θεμέλια ώστε να περιφρουρηθεί και να πάψει να είναι μια ακόμα ανεξέλεγκτη χωματερή. 

Θα περιμένουμε μιαν απάντηση από τον Δήμο στην πρότασή μας, αλλά παράλληλα νομίζουμε ότι ήρθε η ώρα να απευθυνθεί ο Εξωραϊστικός Σύλλογος του Καταφυγιού στη Διεύθυνση Υγιεινής της Περιφέρειας Αττικής και να ζητήσει την ενεργή παρέμβασή της. 

 


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

One Response to “Μπαράζ πυρκαγιών συγκλόνισαν τον Σαρωνικό. Μπαρουταποθήκη οι εκτάσεις της ΤτΕ”

  1. Ο/Η Πάνος λέει:

    Αν δεν είσαι με΄ριος της ΛΥΣΗΣ είσαι μέρος του προβλήματος!!! Δημαρχε αν θέλεις να λέγεσαι δημαρχος κάλεσε ένα εισαγγελέα πα΄ρε μια =δυο μπουλντόζες καθάρισε όλες αυτές τις εκτάσεις και στείλε τον λογαριασμό στον Συνεταιρισμό της ΤΤΕ! Αλλά καθάρισε και τους δρόμους δεξια και αριστερά ειδικά στην Καλυβιων, Αναβυσσου, Γαλάζιας Ακτής και Π. Μιχάλη και οπου αλλου μπορείς που τα ξερά είναι παραπάνω απο το μέτρο! Και πυροσβεστικόκρουνο κάθε 100 μετρα σε ολους τους μεγάλους δρόμους γιατί δεν φτάνουν. Ειδες στην Αγ. Μαρίνα ποσους έβαλε η ΕΥΔΑΠ. Ετσι λύνεις προβλήματα.Αντιπυρικές ζώνες ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ! Και αυτό με τα ξερά χόρτα δίπλα από τους κάδους κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσει είναι μια ναρκη δίπλα στα σπίτια. Δεν έχει μονο χόρτα αλλά ολα τα πλαστικά, ελαστικά ακόμα και οι σακουλες είναι ευφλεκτες. Τι αλλο???

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.