Grand Resort Lagonissi. Πωλείται όπως είναι επιπλωμένο(;)

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα της οικογένειας Μαντωνανάκη οι τουριστικοί όμιλοι της οποίας έχουν δανεισμό περί τα 450 εκατ. ευρώ από τραπεζικό σχήμα με επικεφαλής την Eurobank, μπαίνει στη διαδικασία πώλησης, σύμφωνα με άρθρο της Χριστίνας Πουτέτση στο Protagon.gr, το οποίο αφορά τα κόκκινα δάνεια στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις τα οποία υπολογίζονται στα 3,6 δισ. ευρώ.

Σε συνέχεια των πιέσεων που ασκούνται στις τράπεζες και της ελκυστικότητας του τομέα, τα δάνεια στον τουρισμό μπαίνουν στο στόχαστρο. Ο όμιλος Μαντωνανάκη είναι από τους πρώτους μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους με υψηλό δανεισμό που, σύμφωνα με πληροφορίες του Protagon, εισέρχεται σε αυτή τη διαδικασία. Παράλληλα, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ανάλογη κίνηση των τραπεζών για υπερδανεισμένο όμιλο ξενοδοχείων στο Νότιο Αιγαίο.

Εντός του 2018 αναμένεται ο διαγωνισμός πώλησης του Grand Resort Lagonissi, καθώς διαφαίνεται ότι τα εμπλεκόμενα μέρη συμφωνούν προς αυτή την κατεύθυνση. Το ξενοδοχειακό συγκρότημα στο Λαγονήσι διαχειρίζεται, μέσω της εταιρίας Αττικός Ηλιος ΑΞΕ, ο όμιλος Μαντωνανάκη (με σύμβαση μακροχρόνιας παραχώρησης από την Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου – ΕΤΑΔ), ο δανεισμός του οποίου, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ανέρχεται στα 450 εκατ. ευρώ περίπου. Το ξενοδοχειακό συγκρότημα συνοδεύει επίσης μακρά δικαστική αντιδικία με την ΕΤΑΔ για την οποία αναμένεται η έκδοση αποφάσεων από τον Άρειο Πάγο.

Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, οι πιστώτριες τράπεζες με επικεφαλής την Eurobank ασκούν πλέον πιέσεις ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης του παραθεριστικού ξενοδοχείου. Ήδη από τα τέλη του 2017 ο όμιλος ανέθεσε στη Citigroup Global Markets να λειτουργήσει ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος για το συγκρότημα στο Λαγονήσι. Σε αυτό το σχήμα πρόκειται να ενταχθούν και οι πιστώτριες τράπεζες.

Η πώληση του Grand Resort Lagonissi θα ανοίξει τον δρόμο για να συζητηθεί το μέλλον των άλλων ξενοδοχείων. Συνολικά ο όμιλος έχει ακόμα έξι ξενοδοχεία, τέσσερα στην Κρήτη και δύο στην Αργολίδα: Elounda Beach, Elounda Bay Palace, Kalimera Kriti Hotel & Village Resort, Kernos Beach, καθώς και Nafplia Palace Hotel and Villas και Amphitryon Hotel.

Δεχόμενες έντονες πιέσεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι τράπεζες θέλουν να τελειώνουν με τις εκκρεμότητες. Και γι’ αυτό τραπεζικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι η «ενεργή επίθεση» που έχει θορυβήσει αρκετούς ξενοδοχειακούς επιχειρηματίες με σοβαρή έκθεση «στο εξής θα είναι διαρκής». Κάτι που έχει να κάνει όχι τόσο με το μέγεθος του δανεισμού αλλά με την ωρίμανση της κάθε υπόθεσης ξεχωριστά – δηλαδή το πόσο «κακοπληρωτής» είναι ο επιχειρηματίας. Όπως υπογραμμίζεται, στις περισσότερες των περιπτώσεων όπου έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες, υπήρχαν καθυστερήσεις άνω των τριών ετών. Εκτιμάται δε ότι ο αριθμός των ξενοδοχείων που θα αλλάξουν χέρια θα έχει να κάνει με το πόσο γρήγορα κινούνται οι νομικές διαδικασίες.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν προχωρήσει αρκετές ρυθμίσεις δανείων, καθώς πολλοί ξενοδόχοι συνειδητοποιούν ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια ελαστικότητας.

Με εξώδικό τους, που επιδόθηκε στις 17.1.2018, οι εταιρείες του ομίλου Μαντωνανάκη «ΑΤΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ  ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΑΕ»,  «ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΗΛΙΟΣ», «ΜΑΗΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΕ», «ΜΑΝΤΩΝΑΝΑΚΗΣ ΑΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ», «ΑΡΓΟΛΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ – ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ » καθώς και ατομικώς οι Κωνσταντίνος Μαντωνανάκης, Παντελής Μαντωνανάκης και Αννα Μαντωνανάκη δια του πληρεξουσίου δικηγόρου τους Γ. Α. Γεωργιάδη, διαμαρτύρονται για αναφορές που τους αφορούν στο δημοσιευόμενο επάνω άρθρο της Χριστίνας Πουτέτση, και σημειώνουν ότι οι αναφορές αυτές  είναι αναληθείς, ότι προσβάλλουν βάναυσα την καλή φήμη και την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, ότι όλες οι εταιρείες του ομίλου είναι απολύτως ενήμερες όσον αφορά τον τραπεζικό δανεισμό τους, ότι  τα ξενοδοχεία Elounda Beach, Elounda Bay Palace, Kalimera Kriti Hotel & Village Resort, Kernos Beach, Nafplia Palace Hotel and Villas και Amphitryon Hotel δενπροσφέρονται προς πώληση και ότι κάθε ξενοδοχείο διατηρεί αυτόνομο δανεισμό από διαφορετικές τράπεζες ενώ όλα τα δάνεια εξυπηρετούνται κανονικά και δεν επίκειται οποιαδήποτε συζήτηση για το μέλλον τους με οποιονδήποτε.

Τα παραπάνω δημοσιεύει το PROTAGON, σύμφωνα προς τις αρχές δεοντολογίας και τη σχετική πρόσκληση του ομίλου Μαντωνανάκη.

 

 


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.