“Φούσκα” το πρόγραμμα στήριξης των συνταξιούχων

9d4a08bd336f4e78906d060fddd1233fΑπό τη μία τσέπη τους πήρε για πάντα  η κυβέρνηση κατά μέσο όρο 157 ευρώ το μήνα και από την άλλη τους τάζει τους δώσει πίσω μόλις 92 ευρώ μέσω κοινωνικών παροχών για τους επόμενους μόλις πέντε μήνες.

Ο λόγος για το πρόγραμμα κοινωνικής στήριξης, το οποίο ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, -μεταξύ άλλων– για τους 90.000 χαμληλοσυνταξιούχους που  έχασαν από την 1.7.2016 το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων κατ΄ εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου που τέθηκε σε ισχύ από 12.5.2016.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, το δημοσιονομικό κόστος για την εφαρμογή της δέσμης των πέντε μέτρων στήριξης των 120.000 χαμηλοσυνταξιούχων που έχασαν πρόσφατα το ΕΚΑΣ ανέρχεται μόλις σε 50 εκατ. ευρώ για το επόμενο 5μηνο (δεδομένου ότι ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως οι παρεμβάσεις αυτές έχουν διασφαλιστεί μόνο για το παρόν έτος)  ή σε 83  ευρώ/μήνα  κατά μέσο όρο για κάθε ένα από το παραπάνω πλήθος των συνταξιούχων για το χρονικό διάστημα Αυγούστου – Δεκεμβρίου 2016.

Ωστόσο, σε ετήσια βάση οι 120.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν από το τρέχον μήνα το ΕΚΑΣ έχασαν 170 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση ή 157 ευρώ/ μήνα. Έτσι η κυβέρνηση υπόσχεται να υποκαταστήσει μόλις το 50% του εισοδήματος το οποίο θα χάσουν οι εν λόγω χαμηλοσυνταξιούχοι και μάλιστα μόνο για τους επόμενους πέντε μήνες. Εξάλλου ο Πρωθυπουργός σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύτηκε να συνεχιστεί και το 2017 η συγκεκριμένη υπόσχεση αντιστάθμισης των απωλειών από το ΕΚΑΣ τόσο για τους 120.000 που έχασαν τη συγκεκριμένο προνοιακό επίπεδο σήμερα, όσο και για τους άλλους 260.000 χαμηλοσυνταξιούχους που αναμένεται να το χάσουν την περίοδο 2017-2019.  

Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά πως “ευελπιστούμε ότι το ίδιο θα καταφέρουμε και για επόμενα δύο έτη έως ότου οι απώλειες αντισταθμιστούν από την αύξηση της συντάξιμης αποδοχής για τους δικαιούχους με την αρχή καταβολής της Εθνικής σύνταξης”. Στελέχη του ΥΠΟΙΚ παραδέχονται στο capital.gr πως το ετήσιο δημοσιονομικό κόστος για την επέκταση της συγκεκριμένης αντισταθμιστικής κίνησης και για τους 380.000 χαμηλοσυνταξιούχους που θα χάσουν το ΕΚΑΣ μέχρι το 2019 θα μπορούσε να φτάσει σε ετήσια βάση τα 400 εκατ. ευρώ , την ίδια στιγμή που από την κατάργηση του ΕΚΑΣ η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί και μάλιστα δια νόμου να εξοικονομήσει 900 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε στους χαμηλοσυνταξιούχους που έχασαν το ΕΚΑΣ τα ακόλουθα :

1. Πλήρης απαλλαγή, από την φαρμακευτική δαπάνη για όσους δικαιούχους υπέστησαν μείωση.

2. Απαλλαγή από τη παρακράτηση του 6%  για την εισφοράς υγείας, για όσους δικαιούχους ΕΚΑΣ έχουν απώλεια από 30 ευρώ και άνω.

3. Ένταξη των δικαιούχων ΕΚΑΣ που έχουν απώλεια 115 ευρώ και άνω, στο πρόγραμμά της Προπληρωμένης μηνιαίας κάρτας Αλληλεγγύης που θα αντιστοιχεί σε αγορές, περίπου στο ύψους του 1/3 της απολεσθείσας παροχής.

4. Διατήρηση του ΕΚΑΣ στους χρόνια πάσχοντες με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80% .

5. Διατήρηση κατ εξαίρεση του ΕΚΑΣ σε έναν από τους δύο συζύγους (αυτόν με το χαμηλότερο εισόδημα), σε περιπτώσεις όπου χάνεται και για τους δύο.

Αρνητική εντύπωση, επίσης, προκαλεί το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας παρουσίασε ως ένδειξη “κοινωνικού κράτους” το ότι θα δοθούν 1,6 δισ. ευρώ μέχρι τον Ιούνιο του 2017 για την καταβολή εφάπαξ και νέων συντάξεων.

Και αυτό γιατί, ο Πρωθυπουργός “παρέλειψε” να αναφέρει πως τόσο τα εφάπαξ τα οποία οποία θα καταβληθούν με μέχρι και τρία χρόνια καθυστέρηση, όσο και οι νέες συντάξεις θα είναι μειωμένες λόγω της εφαρμογής του νέου Ασφαλιστικού που η ίδια η κυβέρνηση του ψήφισε πριν 2 ½ μήνες.

Τα εφάπαξ θα καταβληθούν σταδιακά στους 63.000 δικαιούχους τους μειωμένα ακόμα και κατά 20%, ενώ πολλές από τις  συντάξεις που θα  εκδοθούν  μετά την 12.5.2016 (ύστερα από αίτηση που κατατέθηκε μετά την παραπάνω ημερομηνία) θα είναι εξαιρετικά μειωμένα λόγω των νέων χαμηλότερων ποσοστών αναπλήρωσης που προβλέπει  ο νόμος Κατρούγκαλου.

Εξάλλου, όλη αυτή η παρουσίαση του προγράμματος κοινωνικής στήριξης γίνεται παραμονές της έναρξης των… περικοπών στις επικουρικές συντάξεις μιας και θα αρχίσουν να φαίνονται στις πληρωμές Αυγούστου οι οποίες θα κορυφωθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.   

Του Δημήτρη Κατσαγάνη Capital.gr


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.