Τα δάνεια της ΕΤΕπ για χτίσιμο σχολείων γίνονται… μισθοί και συντάξεις

“Χέρι” και στα διαθέσιμα του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων βάζει το ελληνικό Δημόσιο, στο πλαίσιο της απελπιστικής αναζήτησης ρευστότητας προκειμένου να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις του Απριλίου. Ωστόσο, από τα περίπου 100 εκατ. ευρώ των διαθεσίμων του Οργανισμού (ή Κτηριακές Υποδομές όπως έχει μετονομαστεί), ένα σημαντικό ποσοστό περίπου το ήμισυ, αφορά σε δόση δανείου που έχει χορηγηθεί  από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Πρόκειται για δάνειο που έχει χορηγηθεί με προνομιακά επιτόκια και όρους, προκειμένου να υποστηριχθεί η ανέγερση σχολικών Υποδομών, κτίρια κλπ. Ωστόσο, η απόφαση Βαρουφάκη (καθώς το Υπ. Οικονομικών είναι μέτοχος κατά 100% στην εταιρεία), η οποία έχει ήδη αποσταλεί στην διοίκησή της, δύναται να προκαλέσει  προβλήματα και στις σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η οποία από τη στιγμή που θα χρησιμοποιηθεί το δάνειό της για την κάλυψη αναγκών του Δημοσίου, αυτόματα μετατρέπεται σε άτυπο χρηματοδότη του ελληνικού Δημοσίου. Κατά παράβαση ουσιαστικά των προδιαγραφών με τις οποίες δόθηκε η πίστωση προς τον (πρώην) ΟΣΚ. Γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει, σύμφωνα με τραπεζικές πλευρές,  ακόμη και το rating της τράπεζας. 
Σημειώνεται ότι η ΕΤΕπ διενεργεί περιοδικούς ελέγχους για την πρόοδο των έργων ώστε να διαπιστώνει αν τα χρήματα έχουν χρησιμοποιηθεί για τους συμφωνηθέντες σκοπούς.   Έχει λοιπόν ιδιαίτερη κρισιμότητα η δυνατότητα του ελληνικού Δημοσίου να επιστρέψει εγκαίρως τα χρήματα που θα έχει πάρει, προκειμένου να μην δημιουργηθεί κρίση. 
Κύκλοι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δήλωσαν στο Capital.gr, ότι «εμείς δίνουμε τα λεφτά για συγκεκριμένο σκοπό για το project και είναι υποχρεωμένη κάθε εταιρεία και Οργανισμός να υλοποιήσει το έργο, όπως είναι συμφωνημένο». 
Την ίδια στιγμή, η διοίκηση της εταιρείας (ΟΣΚ), διευκρινίζει ότι έχει οριστεί διοικητικό συμβούλιο για την προσεχή (Μεγάλη) Τρίτη και μένει να φανεί κατά πόσο στο ΔΣ θα τεθεί το θέμα υλοποίησης της απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών  (τύποις απόφαση γενικής συνέλευσης…) που είναι μέτοχος κατά 100%. Και την οριστική εκταμίευση θα κληθεί να την εγκρίνει ο αρμόδιος ως εποπτεύων ο Υπ. Οικονομίας, δηλαδή ο κ. Σταθάκης, ο οποίος και θα δώσει το τελικό πράσινο φως ως προς τη δυνατότητα του ΥΠΟΙΚ να χρησιμοποιήσει όλα τα αποθεματικά… 

 


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.