Τέσσερα χρόνια λειτουργίας συμπλήρωσε το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Μαρκοπούλου

4 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥΕίναι θέμα Αλληλεγγύης. …και η μικρότερη προσφορά πιάνει τόπο!

Σαν σήμερα, στις 17 Δεκεμβρίου του 2011, ο Δήμος Μαρκοπούλου ίδρυσε το πρώτο Κοινωνικό Παντοπωλείο στην Αττική, ενώ η Πολιτεία το θεσμοθέτησε 5 μήνες αργότερα! Στόχος του ήταν και παραμένει, μέσα στα ευρύτερα πλαίσια της στρατηγικής ανάπτυξης της Κοινωνικής Πολιτικής της Δημοτικής Αρχής, η προώθηση της κοινωνικής συνοχής, η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, αλλά και η ευαισθητοποίηση- δραστηριοποίηση ατόμων, ομάδων, φορέων και επιχειρήσεων, που θα μπορούσαν να συνδράμουν στο κοινωνικό του έργο. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το Κοινωνικό μας Παντοπωλείο, λειτουργεί χωρίς χρηματοδότηση ή οικονομική συναλλαγή, αλλά βασίζεται αποκλειστικά στις προσφορές σε είδος.

Περισσότεροι από 1.000 συμπολίτες μας, που αδυνατούν αποδεδειγμένα να ανταπεξέλθουν σε βασικές ανάγκες της καθημερινότητας λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα μας, έχουν υποστηριχθεί και συνεχίζουν και υποστηρίζονται από την έναρξη λειτουργίας του Κοινωνικού μας Παντοπωλείου.

Τρόφιμα

Οι οικογένειες λαμβάνουν μηνιαίως συσκευασμένα τρόφιμα μακράς διαρκείας, σε ανάλογες ποσότητες με τον αριθμό μελών τους: γάλα εβαπορέ, ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια, χυμοί ντομάτας, κριθαράκι, ελαιόλαδο, γλυκίσματα (μαρμελάδα, κρουασάν κ.τ.λ.), αλεύρι, ζάχαρη, καφές, καθώς και είδη ατομικής καθαριότητας, όπως απορρυπαντικό ρούχων, υγρό πιάτων, σαμπουάν και αφρόλουτρο, χαρτικά.

Ένδυση – Είδη για το Σπίτι και το Σχολείο

Οι ωφελούμενοι υποστηρίζονται επίσης με μεταχειρισμένα είδη ένδυσης και υπόδησης, κλινοσκεπάσματα, σεντόνια, πετσέτες, κουβέρτες. Σε κάποιες περιπτώσεις, καλύπτονται και ανάγκες σε βασικά είδη για το σπίτι, όπως έπιπλα, κρεβάτια, στρώματα κ.τ.λ. Κατά την έναρξη της σχολικής περιόδου, προσφέρονται τετράδια και σχολικές τσάντες στους μαθητές.

Τα Παλαιά Ενδύματα «μεταμορφώνονται» σε τρόφιμα!

Από το καλοκαίρι του 2015, παλαιά ενδύματα, παπούτσια, ζώνες, τσάντες και λευκά είδη, αντί να καταλήξουν στα σκουπίδια, επιβαρύνοντας την πόλη με τη διαχείρισή τους, τοποθετούνται από τους πολίτες στους 26 κόκκινους κάδους που βρίσκονται στην πόλη, μειώνοντας τον όγκο των αστικών απορριμμάτων. Παράλληλα, η εταιρεία Ανακύκλωσης προσφέρει αντισταθμιστικά στο Κοινωνικό Παντοπωλείο συσκευασμένα τρόφιμα, κάθε μήνα.

Και τα πλαστικά καπάκια «μεταμορφώνονται» …σε αναπηρικά αμαξίδια!

Δικαιούχοι μας με ιδιαίτερα επιβαρυμένη υγεία, ασθένεια ή κινητικά προβλήματα, επωφελούνται με την παροχή αναπηρικού αμαξιδίου, χάρη στη δυναμική συμμετοχή του Δήμου Μαρκοπούλου στη δράση του Πανελλήνιου Συλλόγου Πρόληψης και Συμπαράστασης Ανηλίκων Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων, με τη συγκέντρωση πλαστικών καπακιών από εμφιαλωμένο νερό, αναψυκτικά, γάλα, χυμούς, κρασί, λάδι, κ.τ.λ. και την ανταποδοτική δωρεά αναπηρικών αμαξιδίων, από το Σύλλογο προς τον Δήμο μας.

Παιδεία

Παιδιά – μαθητές, οικογενειών ωφελουμένων του Κοινωνικού Παντοπωλείου, παρακολουθούν δωρεάν ξένες γλώσσες ή σχολικά μαθήματα, σε Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης, ενισχύουν τις γνώσεις τους, μέσω του «Κοινωνικού Φροντιστηρίου» του Δήμου Μαρκοπούλου, που εισέρχεται αισίως στον τέταρτο χρόνο λειτουργίας του, έχοντας δημιουργήσει ένα δίκτυο εθελοντών-εκπαιδευτικών, που αποτελεί τον «πυρήνα» αυτής της κοινωνικής δομής του Δήμου μας.

Πολιτισμός

Ο Δήμος Μαρκοπούλου, σε συνεργασία με την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Μαρκοπούλου (Κ.Δ.Ε.Μ.), έχουν θεσπίσει εδώ και χρόνια, την «κοινωνική προσφορά» έναντι εισιτηρίου, στις περισσότερες Καλοκαιρινές Εκδηλώσεις του Δήμου. Το 80% των εκδηλώσεων είχαν ελεύθερη είσοδο και κάλεσμα προσφοράς συσκευασμένων τροφίμων για το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Αντίστοιχο κάλεσμα κοινωνικής προσφοράς πραγματοποιείται και από το Ν.Π.Δ.Δ. «Βραυρώνιος» του Δήμου Μαρκοπούλου.

Η λειτουργία του Κοινωνικού μας Παντοπωλείου δεν στηρίζεται σε ευρωπαϊκά ή άλλα κυβερνητικά προγράμματα με «ημερομηνία λήξης», αλλά κυρίως στις προσφορές από απλούς πολίτες, εταιρείες, συλλόγους και άλλους φορείς, οι οποίοι αξίζουν αναμφίβολα ένα μεγάλο και θερμό «Ευχαριστώ». Αυτές οι προσφορές, εδώ και 4 χρόνια πια, αποτελούν την επιβεβαίωση της ύπαρξης υγειών βάσεων της κοινωνίας μας, που είναι ο Εθελοντισμός, ο Ανθρωπισμός και η Αλληλεγγύη.

Σας καλούμε να ενισχύσετε το έργο του Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Μαρκοπούλου, για τους συμπολίτες μας που έχουν αποδεδειγμένη ανάγκη.

…Και η μικρότερη προσφορά πιάνει τόπο!


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.