Σύσκεψη Δημάρχων Αν. Αττικής με τον Σωκράτη Φάμελλο. Πρώτο στη λίστα των θεμάτων το αποχετευτικό.

Συνάντηση εργασίας είχε ο Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος με τους Δήμους Ανατ. Αττικής, εν όψει του Περιφερειακού Συνεδρίου της Ανατολικής Αττικής, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή 30 και το Σάββατο 31 Μαρτίου στο Λαύριο. Τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση με π΄ρωτο στη λίστα το αποχετευτικό ήταν:

  • Η πρόοδος των έργων αποχέτευσης και των Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων και η εξυπηρέτηση της ευρύτερης περιοχής της Ανατ. Αττικής, όπου υλοποιείται ένα ευρύτατο πρόγραμμα επενδύσεων, για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί η καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και το πρόστιμο που πληρώνει από το 2015, το οποίο ήδη έχει φτάσει στο ύψος των 25 εκατ. ευρώ. Κρίθηκε αναγκαία η επιτάχυνση των έργων και η κάλυψη όλων των οικισμών με τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.
  • Η ανάρτηση των δασικών χαρτών, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει στην Ανατ. Αττική, μια επιταγή του συντάγματος εδώ και 40 χρόνια που υλοποιείται φέτος, αναδεικνύοντας πολλά ελλείμματα αλλά και ζητήματα προς επίλυση, που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τους δήμους. Στην κατεύθυνση αυτή συζητήθηκαν και ρυθμίσεις θεσμικού πλαισίου, ώστε να αδειοδοτούνται έργα κοινής ωφέλειας, οδεύσεις αγωγών ύδρευσης, κοινωφελείς δραστηριότητες των ΟΤΑ, αλλά και γεωργικές δραστηριότητες που θα ενισχύουν το τοπικό εισόδημα στο πλαίσιο της δασικής νομοθεσίας.
  • Το σχέδιο διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών Natura και η ΕΠΜ – Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη-, που ξεκινάει για το σχέδιο Π.Δ. της ευρύτερης περιοχής της Ανατ. Αττικής, μετά τον πρόσφατο νόμο του ΥΠΕΝ για τις περιοχές Natura.
  • Η αποκατάσταση ΧΑΔΑ, η αποκατάσταση εγκαταλελειμμένων λατομείων και η εγκατάσταση σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων, όπου από τη μεριά του Αν. ΥΠΕΝ τονίστηκε η ανάγκη να κλείσουν όλες οι χωματερές στην περιοχή και να φιλοξενήσουν οι ΟΤΑ σύγχρονες μονάδες, οι οποίες θα είναι πρότυπα περιβαλλοντικής διαχείρισης, χώροι εργασίας και παραγωγής κυκλικής οικονομίας και πρότυπα ευρωπαϊκής λειτουργίας. «Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω στις χωματερές, ούτε και στη λογική “Όχι στην αυλή μου. Στις περιοχές της Ανατ. Αττικής θα φιλοξενηθούν σύγχρονες μονάδες και υγρών και στερεών αποβλήτων, που θα είναι απόδειξη ότι έχουμε αλλάξει δρόμο και υπάρχει προοπτική στον τόπο μας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Φάμελλος.

 

Τέλος, η συζήτηση περιέλαβε και το πολύ καλό παράδειγμα της περιοχής του Καπανδριτίου και του Καλάμου, όπου οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης αναγνώρισαν πως ήταν πρωτοφανές το γεγονός υλοποίησης της δέσμευσης της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, μετά την πυρκαγιά του Αυγούστου, και έδωσαν συγχαρητήρια στις υπηρεσίες και στο ΥΠΕΝ για την απόλυτη συνέπεια στη χρηματοδότηση, μελέτη, αδειοδότηση και κατασκευή του έργου. Ήδη τα έργα έχουν ολοκληρωθεί και η περιοχή του Καπανδριτίου και του Καλάμου είναι ασφαλής.

Από την πλευρά του Αν. ΥΠΕΝ και των συνεργατών του, δόθηκαν αρκετές εξηγήσεις σε ερωτήματα και ανάγκες των ΟΤΑ και ανανέωσαν το ραντεβού για τη συνεδρίαση του Αναπτυξιακού Συνεδρίου το Σάββατο, ενώ διαβεβαίωσαν ότι θα υπάρξει στήριξη από τις υπηρεσίες του Υπουργείου για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους ΟΤΑ, με σεβασμό στην περιβαλλοντική νομοθεσία, στην ισοτιμία των πολιτών και των επιχειρήσεων, για να υπάρχει και ποιότητα ζωής και οικονομική ανάπτυξη στην Ανατολική Αττική.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατ. Αττικής, Πέτρος Φιλίππου, οι Δήμαρχοι Παλλήνης, Ζούτσος Αθανάσιος, Σπάτων – Αρτέμιδας, Μάρκου Δημήτρης, Λαυρεωτικής, Λουκάς Δημήτρης, Διονύσου, Ζαμάνης Διονύσης, οι Αντιδήμαρχοι Μαρκόπουλου, Μεθενίτης Βασίλης και Σταμπέλος Θεοφάνης,Ωρωπού, Δέδες Κωνσταντίνος και Βελτανιώτης Δημήτριος, οι Γεν. Γραμματείς Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Κυριακίδης Θεοχάρης, Ραφήνας – Πικερμίου, Πιστικίδης Βασίλης, και Αχαρνών, Κατσιγιάννης Θανάσης.


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.