Στον αέρα επτά στα 10 ολοήμερα σχολεία της Ανατολικής Αττικής

Γονείς που «ματώνουν» οικονομικά για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις που προκύπτουν από την υποστελέχωση των σχολείων του πρωινού, αλλά κυρίως του ολοήμερου προγράμματος, και σχολικές μονάδες πολλών ταχυτήτων, με αρκετούς μαθητές -σχεδόν τρεις μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς- να χάνουν μαθήματα, είναι η εικόνα που συνεχίζει να υπάρχει σε σχολεία της Ανατολικής Αττικής. Σε όλη τη χώρα παραμένουν 3.900 κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και έχουν εξασφαλιστεί πιστώσεις για 1.150 προσλήψεις 

Λόγω της υποστελέχωσης των ολοήμερων σχολείων, τα περισσότερα παιδιά στις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης φεύγουν από το σχολείο στη 1.15 αντί για τις 4.15 που θα ολοκληρώνονταν κανονικά τα μαθήματα. Ετσι πολλοί γονείς είτε εγκαταλείπουν τις δουλειές τους είτε πληρώνουν κάποιους να κρατάνε τα παιδιά τους και να τα παίρνουν από το σχολείο. 

Για εκατοντάδες γονείς έφτασε ο κόμπος στο χτένι και χθες συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, πραγματοποιώντας συμβολική κατάληψη. Σύμφωνα με τους ίδιους, το 70% με 80% των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας υπολειτουργούν καθώς ακόμη και σήμερα, τρεις μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους, δεν έχουν καλυφθεί δεκάδες κενά εκπαιδευτικών, κυρίως στο ολοήμερο πρόγραμμα.

«Η κατάσταση που βιώνουν τα σχολεία του δήμου μας 2,5 μήνες από την έναρξη του σχολικού έτους είναι τραγική. Τα κενά των εκπαιδευτικών παραμένουν, η κατάργηση του ολοήμερου ολοκληρώνεται, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η ιδιωτική εκπαίδευση σε βάρος της δημόσιας», τόνισαν οι γονείς που πραγματοποίησαν τη χθεσινή διαμαρτυρία, ζητώντας ταυτόχρονα να καλυφθούν τα κενά των σχολείων και να ανοίξουν όλα τα ολοήμερα που εξυπηρετούν χιλιάδες οικογένειες.

Στο υπουργείο Παιδείας
Μετά τη χθεσινή κινητοποίηση των γονέων, αντιπροσωπεία τους μετέβη στο υπουργείο Παιδείας προκειμένου να συνομιλήσουν με αρμόδια στελέχη για να έχουν μια ενημέρωση. Σύμφωνα με τον Χάρη Κυνηγαλάκη, πρόεδρο της Ενωσης Γονέων Μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Σαρωνικού, οι γονείς συναντήθηκαν με δύο ειδικούς συμβούλους του υπουργού Παιδείας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τους ενημέρωσαν ότι παραμένουν σε όλη τη χώρα 3.900 κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, έχουν εξασφαλιστεί πιστώσεις για 1.150 προσλήψεις, εκ των οποίων οι 270 θα γίνουν μέχρι την Τετάρτη. Αναφορικά με τη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων και τα προβλήματα που υπάρχουν στην Ανατολική Αττική, δεν μπόρεσαν να τους δώσουν μια σαφή απάντηση.

 Στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αναβύσσου το ολοήμερο λειτουργεί μόνο για την Α’ και τη Β’ τάξη, και μόνο για μία ώρα την ημέρα, από τις 12.20 έως τη 1.15, τονίζει στο «Εθνος» η Κική Καραΐκου, μέλος του συλλόγου γονέων του σχολείου. Προσθέτει πως στις υπόλοιπες τάξεις, λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών, το ολοήμερο δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, με αποτέλεσμα δεκάδες γονείς να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, ενώ την ίδια στιγμή τα περισσότερα από τα 140 παιδιά που έχουν εγγραφεί στο ολοήμερο πρόγραμμα αναγκάζονται να φεύγουν νωρίτερα, 3 με 4 ώρες. Αντίστοιχα προβλήματα καταγράφονται και σε πολλά ακόμη σχολεία.

Ο Χ. Κυνηγαλάκης, πρόεδρος της Ενωσης Γονέων του Δήμου Σαρωνικού

Ο Χάρης Κυνηγαλάκης, πρόεδρος της Ένωσης Γονέων του Δήμου Σαρωνικού
«Μας σπρώχνουν στα ιδιωτικά σχολεία»

«Ως γονιός έχω μετατραπεί σ’ ένα λάστιχο, το οποίο θα πρέπει να αυξομειώνεται μέρα με τη μέρα προκειμένου να καλύψει την καθημερινότητά του. Εχουμε πολλές περιπτώσεις γονέων που έχουν φτάσει στα όρια της έκρηξης», αναφέρει στο «Εθνος» ο Χάρης Κυνηγαλάκης, ο οποίος είναι πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Σαρωνικού, εκπροσωπώντας 5.500 οικογένειες.

Ο κ. Κυνηγαλάκης ανέφερε ότι το παιδί του, που πηγαίνει στη Δ’ τάξη του 3ου Δημοτικού Σχολείου Λαγονησίου, ενώ θα έπρεπε να ολοκληρώνει τα μαθήματά του από το ολοήμερο πρόγραμμα στο οποίο έχει εγγραφεί στις 4.15, τελειώνει συνήθως στη 1.15. «Αναγκάζομαι και πληρώνω μια γυναίκα να παίρνει το παιδί μου από το σχολείο και να μένει μαζί του μέχρι να επιστρέψω από τη δουλειά, δηλαδή για 3 με 4 ώρες.

Αυτή η γυναίκα μου κοστίζει 80 με 100 ευρώ την εβδομάδα», τονίζει, για να προσθέσει. «Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που με 400 ευρώ τον μήνα καλύπτεις τα δίδακτρα, τη μεταφορά των παιδιών, τις απογευματινές δραστηριότητές τους.

Και το σημαντικότερο, υπάρχει ένα ήρεμο σχολικό περιβάλλον. Μήπως τελικά θέλουν να μας σπρώξουν προς την ιδιωτική εκπαίδευση;», αναρωτιέται ο κ. Κυνηγαλάκης.

ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Πολυτίμη Δημητρακοπούλου
«Δουλεύω λιγότερο για να παίρνω τα παιδιά από το σχολείο»

Μητέρα δύο παιδιών, τα οποία πηγαίνουν στη Β’ και στη Δ’ τάξη Δημοτικού σε σχολείο των Καλυβίων, η Πολυτίμη Δημητρακοπούλου αναφέρεται στα προβλήματα που υπάρχουν στην καθημερινότητα εξαιτίας της μη έναρξης των μαθημάτων στο ολοήμερο πρόγραμμα.

«Εδώ και 2,5 μήνες το ολοήμερο σχολείο στο οποίο έχω εγγράψει και τα δύο μου παιδιά δεν λειτουργεί. Εργάζομαι ως φυσιοθεραπεύτρια και δυστυχώς τη φετινή χρονιά αναγκάζομαι και δουλεύω πολύ λιγότερες ώρες για να μπορώ να παίρνω τα παιδιά από το σχολείο, τα οποία τελειώνουν στη 1.15 αντί στις 3.45», επισημαίνει η κ. Δημητρακοπούλου.

«Σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία», προσθέτει η κ. Δημητρακοπούλου, «το να χάνεις χρήματα από τη δουλειά σου επειδή το δημόσιο σχολείο δεν προσφέρει αυτά που θα έπρεπε δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αναγκάζομαι και κλείνω το φυσικοθεραπευτήριο για πολλές ώρες, με αποτέλεσμα να υπολειτουργούμε. Πρόκειται για ένα τεράστιο οικονομικό κόστος».

Τόσο η ίδια όσο και άλλοι γονείς του ίδιου αλλά και γειτονικών σχολείων δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι να καλυφθούν όλα τα κενά. «Δεν πρόκειται να το βάλουμε κάτω μέχρι να βρούμε το δίκιο μας, μέχρι να πάει και ο τελευταίος δάσκαλος στα σχολεία», καταλήγει.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

Πηγή: Ethnos.gr


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.