Σημάδια αποσύνθεσης της χώρας

Προβληματική η καταβολή συντάξεων, «πάγωσε» το εμπόριο από το κλείσιμο των τραπεζών, αγωνία στην αγορά

Προεξοφλείται πως όσο οι ημέρες περνούν, προς το δημοψήφισμα της Κυριακής, τα προβλήματα θα επιτείνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Σημάδια αποσύνθεσης άρχισε να παρουσιάζει η χώρα ήδη από τις πρώτες ώρες επιβολής των ελέγχων κεφαλαίων, αποτέλεσμα της επιλογής της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα ενώ παραμένει, ουσιαστικά, άγνωστο για πόσο διάστημα θα παραμείνουν κλειστές οι τράπεζες. Προβληματική είναι η καταβολή των συντάξεων του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ και το υπουργείο Εργασίας έστειλε επιστολή στα Ταμεία, από τα οποία ζητεί να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους στον λογαριασμό διαθεσίμων της Τραπέζης της Ελλάδος. Επιπλέον ασκούνται πιέσεις στις διοικήσεις των τραπεζών για δάνειο ύψους 300 εκατ. ευρώ, κατά παρέκκλιση των δεσμεύσεων που απορρέουν από τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας Τραπεζών. Εξάλλου, την Πέμπτη αναμένεται να ανοίξουν συνολικά 850 καταστήματα, προκειμένου να πληρωθούν οι συνταξιούχοι, που δεν έχουν κάρτες ανάληψης μετρητών, πάλι όμως με όριο τα 60 ευρώ ανά ημέρα. Παραλλήλως, η αγορά –με εξαίρεση τα καταστήματα τροφίμων και τα πρατήρια καυσίμων– έχει «παγώσει» και ουσιαστικά υπάρχει στάση εμπορίου.

Την ίδια στιγμή, η χώρα αντιμετωπίζει από σήμερα τον κίνδυνο διπλής χρεοκοπίας, καθώς δεν θα αποπληρωθούν η δόση προς το ΔΝΤ, ύψους 1,6 δισ., αλλά και η δόση δανείου της ΤτΕ στο Δημόσιο, ύψους 472 εκατ. ευρώ. Σε συνθήκες πολυεπίπεδης κατάρρευσης τείνει να περιέλθει η χώρα μετά την επιλογή του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα να προκηρύξει δημοψήφισμα, ενώ η παράταση του υφιστάμενου προγράμματος έληγε και ο ίδιος, όσο και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, γνώριζαν με απόλυτη ακρίβεια ότι λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα η ρευστότητα προς τις τράπεζες θα τερματιζόταν και θα ακολουθούσε η επιβολή ελέγχου κεφαλαίων. Είτε η επιλογή ήταν συνειδητή, δηλαδή υπήρχε Plan B για έξοδο από το ευρώ, όπως υποδηλώνουν οι δηλώσεις Λαφαζάνη, είτε υπήρξε λάθος σχεδιασμός με την ελπίδα ότι η Ευρώπη θα «τρομάξει», δύο μόλις ημέρες μετά την απόφαση της Βουλής να προκηρυχθεί το δημοψήφισμα, τα προβλήματα που έχουν ανακύψει είναι ασφυκτικά. Μάλιστα, προεξοφλείται πως όσο οι ημέρες περνούν, προς το δημοψήφισμα της Κυριακής, θα επιτείνονται με γεωμετρική πρόοδο. Και τούτο καθώς η κυβέρνηση είναι σαφές ότι ούτε τα απαιτούμενα ρευστά διαθέσιμα διαθέτει, αλλά ούτε την εμπειρία να διαχειριστεί την κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» που βιώνει, με δική της ευθύνη, η ελληνική κοινωνία.

Χθες, το ΙΚΑ δεν μπόρεσε να καταβάλει τις συντάξεις στους συνταξιούχους του ΤΑΠ ΟΤΕ και του ΤΑΠ ΔΕΗ, ενώ λείπουν 300 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν τις επόμενες ημέρες οι συντάξεις από τον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ. Η κυβέρνηση πίεζε τις διοικήσεις των τραπεζών να χορηγήσουν δάνειο, παραβιάζοντας τους περιορισμούς που έχει θέσει το ευρωσύστημα. Μεγάλες ουρές σχηματίζονταν και χθες μπροστά από τα ΑΤΜ από αγωνιώντες καταθέτες, κυρίως συνταξιούχους που δεν έχουν κάρτες ανάληψης και είναι άγνωστο πώς ακριβώς θα πάρουν τις συντάξεις τους. Εικόνα έντονης ανησυχίας για το μέλλον έδινε και η κατάσταση στα πρατήρια βενζίνης και στα σούπερ μάρκετ. Ανησυχητικά είναι και τα μηνύματα από τον τουρισμό, όπου σταδιακά αυξάνονται οι ακυρώσεις κρατήσεων.

Έχουν αυξηθεί οι ληστείες ατόμων, κυρίως ηλικιωμένων, που έχουν κάνει μόλις ανάληψη από ΑΤΜ και οι διαρρήξεις σπιτιών όπου φυλάσσονταν αποταμιεύσεις και κοσμήματα, παρά τις αυξημένες περιπολίες της ΕΛ.ΑΣ. Τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, όπως και τα απορριμματοφόρα, έχουν ακινητοποιηθεί σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ οι υγειονομικές αρχές καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να ελεγχθεί η συνταγογράφηση και αγορά φαρμάκων.

Τέλος, αποδυναμώνεται η φύλαξη των συνόρων στον Έβρο.

Πηγή: Καθημερινή


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.