Πρόσκληση σε δείπνο εργασίας 23/03/2015 με τον Υπ. Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη – Θέματα φορολογικού ενδιαφέροντος. Της κας Φιλιώ Καρακιουλάφη

ΦιλιώΕνόψει του δείπνου εργασίας που παραθέτει ο ΣΕΒ στον Υπουργό οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη, στις 23/3/2015 η συντοπίτισσα μας Φοροτεχνικός κα. Φιλιώ Καρακιουλάφη, διατυπώνει προτάσεις υπό μορφή ερωτημάτων, για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος των επιχειρήσεων, τις οποίες θεωρούμε ενδιαφέρουσες και τις παραθέτουμε.

Προς το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών

Η δύσκολη οικονομική περίοδος που διανύει η χώρα, η δυσπραγία του Δημοσίου να ανταποκριθεί στις συμβατικές του υποχρεώσεις και η γραφειοκρατία  καθιστούν  πολλές από τις επιχειρήσεις  ζημιογόνες, αδυνατώντας να  καλύψουν ακόμα και τις  τρέχουσες ανελαστικές υποχρεώσεις τους. Τα τελευταία χρόνια πολλές επιχειρήσεις αναγκάζονται να τιμολογούν σε μεταγενέστερη διαχειριστική  χρήση από αυτή που παρασχέθηκαν, εγκρίθηκαν και πιστοποιήθηκαν οι υπηρεσίες τους με αποτέλεσμα αυτό να αποτελεί ένα πρόσχημα άρνησης και αναστολής έγκρισης  της εξόφλησης αυτών των γεγενημένων απαιτήσεων.

Είναι γνωστό, οι εισπράξεις των επιχειρήσεων  που συναλλάσσονται κυρίως με φορείς του Δημοσίου όπως Υπουργεία, ΔΕΚΟ,Ο.Τ.Α.,ΝΠΔΔ κ.λ.π. να γίνονται με μεγάλες καθυστερήσεις με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να επιβαρύνονται τον ΦΠΑ και τον φόρο εισοδήματος ανείσπρακτων απαιτήσεων. Επιπλέον αναγκάζονται να προσφύγουν σε ένδικα μέσα  επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τους προϋπολογισμούς τους με δικαστικές δαπάνες και αμοιβές δικηγόρων,  για να δικαιωθούν στα Ελληνικά Δικαστήρια τουλάχιστον μετά από 2 ή 3 χρόνια.

Ωστόσο, μεγάλος αριθμός φορολογούμενων (φυσικά πρόσωπα και νομικές οντότητες) παραμένουν συνεπείς στις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, βοηθώντας το κράτος στην εκτέλεση του προϋπολογισμού χωρίς να προβλέπεται θεσμικά γι αυτούς καμία ελάφρυνση υπό τη μορφή bonus, έκπτωσης ή φοροαπαλλαγής, επιβραβεύοντας τους για την σωστή φορολογική τους συμπεριφορά.

Θέματα – Ερωτήματα ενδιαφέροντος:

  • Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών ευνοϊκές ρυθμίσεις που στηρίζουν την Ελληνική επιχειρηματικότητα ώστε να καθιστούν τις επιχειρήσεις ανταγωνιστικές, θωρακισμένες με οργάνωση και υποδομές ικανές να δραστηριοποιηθούν και εκτός συνόρων;
  • Επιχειρήσεις που άντεξαν στη κρίση και παραμένουν σταθερά κερδοφόρες τα τελευταία 3-5 χρόνια και συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο, να ωφελούνται έκπτωση στο φόρο εισοδήματος έως και 20% ή εναλλακτικά να απαλλάσσονται από τα 2/3 της προκαταβολής του φόρου που για κάποιες νομικές οντότητες ανέρχεται στο  80% του φόρου εισοδήματος;
  • Το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει ειδικό καθεστώς καταβολής ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος, ανείσπρακτων απαιτήσεων κυρίως από το Δημόσιο, διευκολύνοντας και ανακουφίζοντας επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών που υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος ή εναλλακτικά εξετάζει την περίπτωση αποσύνδεσης της απόδοσης του ΦΠΑ και του φόρου εισοδήματος με την έκδοση τιμολογίων, για επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως 2.000.000 ευρώ κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος;
  • Εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών ο φορολογικός έλεγχος των επιχειρήσεων να ενεργείται από τους πιστοποιημένους λογιστές Α’ τάξης με την έκδοση φορολογικού πιστοποιητικού ή να διενεργείται προαιρετικά από Ορκωτούς Ελεγκτές στις επιχειρήσεις που δεν υποχρεούνται να ελέγχονται από Ορκωτούς Ελεγκτές; Δειγματοληπτικά να ενεργείται επανέλεγχος από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών με αυστηρό νομικό πλαίσιο. Με αυτό τον τρόπο θα αποφεύγεται κάθε πιθανή περίπτωση «σκιάς» και διατάραξης της έννομης τάξης κατά την επαφή με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Υπουργείου στους τακτικούς ελέγχους.  
  • Εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών την επαναφορά των λογιστικών διαφορών σε δαπάνες των επιχειρήσεων επιλεκτικά και την κατάργηση της επιλεκτικής  θεώρησης από την επιχείρηση του χαρακτηρισμού μιας δαπάνης σε πραγματική ή παροχή προς τον εργαζόμενο; Ο λόγος είναι ότι πολλές επιχειρήσεις θα κρίνουν διαφορετικά την επιλεξιμότητα των δαπανών με συνέπεια να δημιουργούνται ελεγκτικές προστριβές με τους φορολογικούς μηχανισμούς του Τακτικού Ελέγχου οι οποίες μπορεί να οδηγούν σε μη νόμιμες σχέσεις και πράξεις.
  • Εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών να υπάρχει επιβράβευση των εταιρειών που τα φορολογικά αποτελέσματά τους συμβαδίζουν επί έτη συνεχώς, με τους αποδεκτούς δείκτες του Υπουργείου ως προς την φορολογία εισοδήματος; Η επιβράβευση θα μπορούσε να είναι μείωση του φορολογικού συντελεστή και  επιπλέον δόσεις πληρωμής των υποχρεώσεων.

 Γνωρίζοντας τις θέσεις του Σ.Ε.Β. και αναγνωρίζοντας το κύρος του και επειδή οι ισχύουσες διατάξεις δεν συνάδουν με τις αρχές της ίσης μεταχείρισης, της αποφυγής διακρίσεων και της αναλογικότητας, παρακαλούμε  να τεθούν υπόψη τα παραπάνω θέματα προς συζήτηση κατά την πραγματοποίηση του δείπνου εργασίας της 23ης Μαρτίου παρουσία του Υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη.

Με εκτίμηση,

Φιλιώ  Καρακιουλάφη 

Λογίστρια –Φοροτεχνικός


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

One Response to “Πρόσκληση σε δείπνο εργασίας 23/03/2015 με τον Υπ. Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη – Θέματα φορολογικού ενδιαφέροντος. Της κας Φιλιώ Καρακιουλάφη”

  1. Ο/Η Πανος λέει:

    Να προσθεσω οτι εργαζομενος στην Αλλοδαπη και βλεποντας το πως το κρατος, Γερμανιας, Ελβετιας, Αυστριας Τσεχιας κ Σλοβακιας. ( Θα σας πω σε λιγο καιρο το τι γινεται στην Πολωνια, Ουγγαρια) με δεδομενο την υπαρξη μηχανογραφικου παροντος εξοπλισμου και υποδομων θα πρεπει να αλλαξει η αποδοση των ΦΠΑ, Εισφορων και οτιδηποτε αλλο σε μηνιαιο η ακομα και σε εβδομαδιαιο επιπεδο. Ετσι θα υπαρχει χρονος εγκαιρος για εισπραξη-αποδοση των εσοδων του Κρατους. Μηπως ολα γινονται για να κλεισουν και οι υγιεις επιχειρησεις αφηνοντας τις μεγαλες πολυεθνικες να λυμαινονται το τοπο που δεν συμβαινει και αλλου.
    Δευτερον η προσπαθεια διαφανειας για τις αποδειξεις πρεπει να γινει κατι αμεσα! Αυτο που ακουω εδω εξω ειναι δεν υπαρχει τροπος στην Ελλαδα να εξαλειφθει αυτο το προβλημα. Οι μονοι που πληρωνουν δυσαναλογα πολλα ειναι οι μισθωτοι-συνταξιουχοι. Ας προσεξουν οι Ελ.Επαγγελματιες γιατι ο καιρος ερχεται εναντιον τους με αγριες διαθεσεις.
    Τριτον το ΦΠΑ ειναι πολυ ψηλα ακομα και για τα βασικα και πρεπει να αλλαξει προς τα κατω και στα μη αναγκαια ας παει στο θεο 500%. ΝΑΙ ας κανουμε ριζοσπαστικα πραγματα και ας προτεινουμε και κατι ειδικα πχ το μπουκαλι ουισκι στην Αγγλια εχει 35 ευρω και στην ελλαδα 16 δεν γινεται αυτο. Το Μεταξα στην Βιεννη 12 και στην Ελλαδα 17 Ημαρτον. Ας μην το πουνε ΦΠΑ αλλα φορος οικολογιας μιας και ερχεται απο μακρυα!

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.