Ο «Υμπύ Τύραννος» στο Φεστιβάλ Θορίκια 2016

laurio-umputurranosΜετά τις sold-out παραστάσεις στην Αθήνα, οι ActUBǓστες έρχονται στο Λαύριο και παρουσιάζουν την τραγική φάρσα του Alfred Jarry, Υμπύ Τύραννος, σε σκηνοθεσία Έλενας Βόγλη. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της ΑΚΕΛτο Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016(21:00) στο πλαίσιο του φεστιβάλ “Θορίκια 2016” του Δήμου Λαυρεωτικής. Η προπώληση των εισιτηρίων έχει ήδη ξεκινήσει.

Συντελεστές της παράστασης:  Μετάφραση Αχιλλέας Κυριακίδης, Σκηνοθεσία Έλενα Βόγλη, Χορογραφία – Κινησιολογική επιμέλεια Μαρίνα Μαυρογένη, Σκηνικό (Ιδέα –Σχεδιασμός): Ειρήνη Κουμπαρούλη, Κατασκευή σκηνικού Σταύρος Σολομής, Κοστούμια – Αξεσουάρ (Σύλληψη – Υλοποίηση – Επιμέλεια) Γιώργος Κοντομηνάς – Γιάννης Σκόδρας, Μακιγιάζ Silvia Cardullo, Φωτισμοί: Μιχάλης Μπούρης, Βοηθός φωτιστή: Αλέξανδρος Θεοφυλάκτου, Φωτογραφία  Κώστας Μαυριάς, Γραφιστικά  Αριάδνη Καλοκύρη, Βοηθός Σκηνοθέτη: Ήρα Ρόκου, Διεύθυνση παραγωγής & Επικοινωνία: Μελαχρινός Βελέντζας

Τους 34 ρόλους του έργου ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά): Γιώργος Αλεβυζάκης, Μαντώ Γιαννίκου, Γιώργος Δρίβας, Ρωμανός Καλοκύρης, Εβελίνα Καραστάθη, Ειρήνη Κουμπαρούλη, Χρυσάνθη Κουτρουμπά, Κώστας Σεβδαλής, Ζωή Φράττη

Το Φοροτράγουδο έγραψε ο Αλέκος Βασιλάτος

Το ‘Βαλς του απεγκεφαλισμού’ τραγουδά η Ειρήνη Παναόρτου

Υπόθεση έργου

Ο κεντρικός αντι-ήρωας, κυρ-Υμπύ, είναι ένας άπληστος, ασεβής, λαίμαργος και ωμός χαρακτήρας που κατασφάζει τη βασιλική οικογένεια της Πολωνίας για να σφετεριστεί το θρόνο. Φυσικά, αποδεικνύεται υπέρμετρα δειλός όταν καλείται να αντιμετωπίσει τον μοναδικό γιο του βασιλιά που σώθηκε από τη σφαγή…

Πιο αναλυτικά…

Στα τέλη του 19ου αι., στο Λύκειο της γαλλικής πόλης Rennes, ο Alfred Jarry και οι συμμαθητές του, δημιουργούν έναν κύκλο γραπτών επεισοδίων, με «ήρωα» τον καθηγητή τους της Φυσικής. Ένα απ’ αυτά τα επεισόδια σχολικής «καζούρας», θα αποτελέσει τον μετέπειτα Υμπύ Τύραννο με σαφείς επιρροές από την αρχαία ελληνική τραγωδία και τον Σαίξπηρ.

Το έργο παρουσιάζει την άνοδο και την πτώση από το θρόνο του Κυρ-Υμπύ: μία καρικατούρα της βλακείας, της χωρίς όρια άσκησης της εξουσίας και της απληστίας, εφόσον η σφοδρή του επιθυμία να ανέβει στο θρόνο δεν χαρακτηρίζεται από κάποιο αίσθημα αξιοπρέπειας ή και αντίδρασης στην ήδη υπάρχουσα εξουσία, αλλά από μόνη τη δίψα του για πολύ χρήμα και γαρδούμπες.

Η ομάδα

Οι ActUBǓστες είναι η αυθόρμητη εκ-κίνηση μιας συλλογικότητας ηθοποιών που -σε πείσμα των καιρών- επιμένουν να κάνουν θέατρο, με πυξίδα την αλληλεγγύη , οδηγό το ανατρεπτικό γκροτέσκο και στόχο την επανασήμανση εννοιών που στοιχειώνουν την ανθρώπινη ύπαρξη.


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.