Ο Αίολος θα κινεί πια τα ολλανδικά τρένα

Όχι άλλο κάρβουνο. Αλλά ούτε και μαζούτ ή ρεύμα. Γιατί από την 1η Φεβρουαρίου η κινητήριος δύναμη των ολλανδικών τρένων θα είναι ο άνεμος.

Όπως σημειώνει ο Guardian, η Ολλανδία θα γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο της οποίας το σιδηροδρομικό δίκτυο θα λειτουργεί αποκλειστικά με αιολική ενέργεια. «Πετύχαμε τον στόχο μας έναν χρόνο πριν από την πρόβλεψη» δήλωσε στην εφημερίδα εκπρόσωπος των ολλανδικών σιδηροδρόμων (NS). Τα τρένα της NS πραγματοποιούν κάθε χρόνο 5.500 δρομολόγια καταναλώνοντας 1.200.000.000 kWh. Μια «φτυαριά» ανέμου, λένε οι ειδικοί, εξασφαλίζει 200 χιλιόμετρα διαδρομής σε ένα τρένο.

Ολα τα τρένα στην Ολλανδία είναι ηλεκτρικά. Αλλά η κατασκευή πολλών αιολικών πάρκων επιτρέπει τώρα στις ατμομηχανές να κινηθούν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Κι ενώ εδώ ακόμη δεν ξέρουμε τι να κάνουμε με τα σκουπίδια μας, η Ολλανδία χρησιμοποιεί τα δικά της, αλλά και άλλα που εισάγει, για την παραγωγή καθαρής ενέργειας. Αντιλαμβάνεται κανείς το χάσμα που μας χωρίζει. Ας πούμε ότι εμείς βρισκόμαστε ακόμη στην εποχή του οδοντωτού.

Φωτό: Οχι μόνο ακριβή στην ώρα τους, αλλά και οικολογικά. Πηγή: Guardian/Geography Photos/Getty

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.