Ομόφωνα ψηφίστηκε το αποχετευτικό του παραλιακού μετώπου. Συνεδρίαση Δ.Σ. της 25/9/2018

Παρουσιάζουμε μαγνητοσκοπημένα στιγμιότυπα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σαρωνικού της 25/9/2018., με μοναδικό θέμα το αποχετευτικό του παραλιακό μετώπου.

Ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Σωφρόνης, στην εισήγησή του αναφέρθηκε στο πρόσφατο παρελθόν και στο πολεμικό κλίμα που είχε επικρατήσει, όταν είχε προτείνει την λύση του ΒΙΟΠΑ Καλυβίων, για την χωροθέτηση του ΚΕΛ Σαρωνικού. Αναφέρθηκε στις ύβρεις και τους προπηλακισμούς που δέχτηκε ο ίδιος και Δημοτικοί Σύμβουλοι, από κάποιους που έδιναν την εντύπωση ότι τα Καλύβια είχαν καταληφθεί από τους Ρουβίκωνες, όπως είπε. Δεν παρέλειψε να στρέψει τις αιχμές του κατά των προηγούμενων διοικήσεων του Δήμου (Φιλίππου – Τσαλικίδη), για την ανικανότητά τους να λύσουν ένα ζωτικής σημασίας πρόβλημα για το παραλιακό μέτωπο του Κορωπιού και του Σαρωνικού.

Ανέφερε, ότι με την απόρριψη της λύσης του ΒΙΟΠΑ Καλυβίων και την επιλογή του Κ.Ε.Λ. του Κορωπίου – Παιανίας, χάνει ο Δήμος Σαρωνικού τα αντισταθμιστικά οφέλη που είχε κερδίσει και που τώρα θα κερδίσει ο Δήμος Κορωπίου, όπως η διαχείριση του επεξεργασμένου νερού, η δημιουργία του πράσινου σημείου και της κομποστοποίησης, καθώς και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, τα οποία θα χρηματοδοτούσε η ΕΥΔΑΠ..   

Περιέγραψε τις βελτιώσεις που θα γίνουν στο κατασκευαζόμενο Κ.Ε.Λ. Κορωπίου – Παιανίας, οι οποίες είναι, η μετατροπή του από δευτεροβάθμιο σε τριτοβάθμιο, η δημιουργία ταμιευτήρα για την απορροή των επεξεργασμένων υδάτων, η επιμήκυνση του αγωγού απορροής στη θαλάσσια περιοχή της Χαμολιάς στον Νότιο Ευβοϊκό. κατά ένα χιλιόμετρο. Αυτό θα σημάνει ότι με την δημιουργία του ταμιευτήρα πλησίον του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, θα μειωθούν οι απορροές στην θαλάσσια περιοχή της Χαμολιάς, γιατί θα χρησιμοποιείται μόνο για τα παραγόμενα υποπροϊόντα από το Κ.Ε.Λ. του Μαρκοπούλου. 

Η αντιπολίτευση

Όπως ήταν αναμενόμενο, η μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, ήταν και πάλι κατώτερη των περιστάσεων, παρ΄ ότι οι επικεφαλής της δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν την πρόταση. 

Ο κ. Τσαλικίδης δήλωσε ότι εντυπωσιάστηκε, γιατί όπως είπε ο Δήμαρχος έκανε έναν διχαστικό λόγο, μιλώντας για  ανικανότητα των προηγούμενων διοικήσεων. Προσπάθησε να οικειοποιηθεί την πρόταση για το Κ.Ε.Λ. Κορωπίου – Παιανίας, ότι δήθεν ήταν πρόταση της αντιπολίτευσης, όταν ο ίδιος υποστήριζε ακόμα και πριν από λίγους μήνες  την «λύση» της Ψυτάλλειας, κατηγορώντας τον Δήμαρχο ότι δεν «αγωνίστηκε» γι΄ αυτή τη «λύση». Απέδωσε την πρόταση στην ανάγκη εξυπηρέτησης  των προεκλογικών αναγκών του Δημάρχου, αγνοώντας βέβαια σκοπίμως, ότι το 2016 όταν ο Δήμαρχος πρότεινε την λύση ΒΙΟΠΑ Καλυβίων και επεδίωκε αυτή τη λύση, παραγνώρισε το πολιτικό κόστος και τότε δεν ήταν προεκλογική περίοδος, αλλά η μέση της θητείας του. Κατά την άποψη του κ. Τσαλικίδη θα έπρεπε ο Δήμαρχος να μην φέρει πρόταση λόγω της προεκλογικής περιόδου, αποδεικνύοντας αυτό που έχουμε υποστηρίξει επανειλημμένα, ότι γι΄ αυτόν το πρόβλημα δεν ήταν που θα γίνει αυτό το έργο, αλλά ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ και οι λόγοι είναι ευνόητοι.  Και αυτό δεν χρειάζεται άλλης αποδείξεως, μιας και ο κ. Τσαλικίδης  ήταν αυτός που είχε προτείνει την κατασκευή του Κ.Ε.Λ. στην Γερακίνα, χωρίς να κάνει οποιοδήποτε διάλογο, αγνοώντας τους πολίτες της Παλαιάς Φώκαιας, τους οποίους κυρίως αφορούσε.

Δεν έλειψαν βέβαια και οι αποδοκιμασίες εναντίον του, από τους παρευρισκόμενους όταν είπε ότι «χάσαμε» την λύση της Ψυτάλλειας, αποδίδοντας ολιγωρία στον Δήμαρχο Σαρωνικού, αποδεικνύοντας ότι και σήμερα παραμένει προσηλωμένος σ΄ αυτή τη μη «λύση».   

Οι απειλές του Δημάρχου Μαρκοπούλου

Σχετικά με τις απειλές του Δημάρχου κ. Μεθενίτη, ότι θα προσφύγει στο Σ.τ.Ε., τις οποίες ουσιαστικά δικαιολόγησε ο κ. Τσαλικίδης, απαντήθηκε από τον Δήμαρχο, ότι η ποσότητα απορροής του επεξεργασμένου νερού στη Χαμολιά θα μειωθεί με την αναβάθμιση του Κ.Ε.Λ. Κορωπίου σε 3βάθμιο και τη δημιουργία του ταμιευτήρα. Να επισημάνουμε, ότι όταν  επιλέχθηκε η περιοχή της Χαμολιάς για την απορροή του επεξεργασμένου νερού, έγιναν προσφυγές από πολίτες και φορείς του Πόρτο Ράφτη στο Σ.τ.Ε. οι οποίες ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΑΝ.Σ΄ αυτές τις προσφυγές ο Δήμος Μαρκοπούλου ήταν αντίδικος των προσφευγόντων και πολύ σωστά, γιατί αφενός δεν μολύνουν το θαλάσσιο περιβάλλον τα παραγόμενα υποπροϊόντα, ακόμα και αυτά που έχουν υποστεί 2βάθμια επεξεργασία, αφετέρου γιατί αφορούσαν το Κ.Ε.Λ. Μαρκοπούλου. 

Να αναφέρουμε όμως, ότι δίνουμε απόλυτο δίκιο στον Δήμαρχο Μαρκοπούλου κ. Μεθενίτη, όταν υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να κατασκευαστεί Κ.Ε.Λ.  και να γίνεται η διαχείριση των υποπροϊόντων  στα όρια του Δήμου Σαρωνικού και να μην στέλνονται τα λύματά του σε γειτονικούς δήμους. Δυστυχώς η νοοτροπία που υπάρχει, όχι Κ.Ε.Λ., όχι απορρίμματα, όχι κοιμητήρια, κοντά στις αυλές μας, δείχνει τουλάχιστον το χαμηλό επίπεδο που έχουμε φτάσει ως πολίτες και από αυτό το επίπεδο μάλλον δεν υπάρχει επιστροφή. 

Τέλος να επισημάνουμε, ότι ο Αντιπεριφερειάρχης και πρώην Δήμαρχος Σαρωνικού και Καλυβίων κ. Πέτρος Φιλίππου, ο οποίος πρωτοστάτησε στο να ακυρωθεί η λύση του ΒΙΟΠΑ Καλυβίων, ο οποίος επεδίωκε να μεταφερθούν τα λύματα στη Ψυτάλλεια, παρ΄ ότι ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως υποστήριζαν ότι δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα και ο οποίος υποστήριζε αρχικά να κατασκευαστεί το Κ.Ε.Λ. στη Γερακίνα, μαζί με τον Τσαλικίδη, σήμερα είναι άφαντος. Δέκα ημέρες αφότου δημοσιοποιήθηκε η πρόθεση του Δήμου Κορωπίου να δεχτεί τα λύματα του Σαρωνικού στο Κ.Ε.Λ. Κορωπίου – Παιανίας, αλλά και τουλάχιστον ένα μήνα αφότου διέρρευσε στα ΜΜΕ η σχετική πληροφορία (δείτε εδώ), δεν έχει κάνει την παραμικρή δήλωση. Αλλά τι καλύτερο θα μπορούσε να περιμένουν οι πολίτες από έναν άνθρωπο οποίος παρασκηνιακώς πίεζε τον Δήμαρχο Κορωπίου κ. Δημήτρη Κιούση να  παρέμβει στο Σ.Τ. Ε. υπέρ του Κ.Ε.Λ. στη Γερακίνα της Παλαιάς Φώκαιας, όταν υποτίθεται ότι ως Δήμαρχος Σαρωνικού επεδίωκε δημοσίως την ακύρωση αυτής της χωροθέτησης; (Δείτε εδώ). 

Δείτε το video της συνεδρίασης.


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.