Οι συνεχόμενοι διωγμοί – Της Μαρίας Κατσουνάκη – Η Καθημερινή

«Προσβολή», λοιπόν, και «εισβολή» ο έλεγχος. Πώς θα μπορέσει να σβήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτήν την εγγραφή , που ο ίδιος εξέθρεψε, από το σώμα της κοινωνίας;
Η κυρία κουνάει το δάχτυλο απειλητικά στους ελεγκτές του ΣΔΟΕ. Υπογραμμίζει ότι η πράξη τους δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες. Ο ακριβής διάλογος ανάμεσα στην έμπορο με την αδήλωτη ταμειακή μηχανή και στους ελεγκτές δεν ακούγεται στο βίντεο. Καλύπτεται από τον φυσικό θόρυβο της οχλοβοής του πανηγυριού και τη θυμωμένη, συναισθηματικά φορτισμένη, φωνή ενός εκ των άλλων πωλητών, από διπλανό πάγκο: «Είναι μεγάλη προσβολή αυτό που κάνετε για τον δημόσιο χώρο». Το επεισόδιο στο Αμύνταιο της Φλώρινας εξελίχθηκε στη συνέχεια ως εξής, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ: «Η έμπορος κατέθεσε μήνυση σε βάρος των εφοριακών για κατάχρηση εξουσίας και υπέρβαση καθήκοντος. Επί τόπου βρέθηκε αμέσως αστυνομική δύναμη, που οδήγησε τους εφοριακούς στο τμήμα, αλλά και την ίδια την έμπορο, επειδή, αν και δεν της υπέβαλαν μήνυση οι εφοριακοί, διαπιστώθηκε πως εκκρεμούσαν σε βάρος της άλλες δικαστικές αποφάσεις» (!).
Η παραβατικότητα ήταν στο αίμα της κυρίας, αλλά στη χώρα όπου ο παραβάτης έχει πάντα πολλά ελαφρυντικά (φτωχός, μεροκαματιάρης, η ζωή είναι δύσκολη, να πιάσετε τους πλούσιους που φοροδιαφεύγουν κ.ο.κ.) «είναι μεγάλη προσβολή» να διαπιστώνεται η παρανομία και μάλιστα «σε δημόσιο χώρο». Δεν είναι η πρώτη φορά που προπηλακίζονται και διώκονται υπάλληλοι του ΣΔΟΕ. Τα χρόνια της κρίσης, οι διώκοντες, μάλιστα, είχαν σχεδόν πάντα στο πλευρό τους κάποιον εκπρόσωπο της σημερινής κυβέρνησης. Όπως το καλοκαίρι του 2012 στην Ύδρα, όπου ελεγχθείσα ταβερνιάρισσα βρέθηκε να μην κόβει αποδείξεις. Εκτός από τη σύρραξη που προκλήθηκε στο νησί (χρειάστηκε να παρέμβουν ΜΑΤ) ο τότε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και νυν υπουργός Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσας, είχε περιγράψει το γεγονός με τα μελανότερα χρώματα μιλώντας για «εισβολή στο νησί». Μεταξύ άλλων υπογράμμιζε στη δήλωσή του: «Αυτό δεν είναι επιχείρηση χτυπήματος της φοροδιαφυγής. Είναι μια ανόητη και πολυδάπανη παράσταση επίδειξης κρατικής και κυβερνητικής πυγμής, με εντελώς αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα και με γελοιοποίηση της χώρας μας διεθνώς».
Έχει πάντα ενδιαφέρον στις ανακοινώσεις ο τρόπος που αντιλαμβάνονται οι εκπρόσωποι του πολιτικού συστήματος τη σημασία των λέξεων και τις χρησιμοποιούν για να αποδώσουν (χαρακτηρίσουν, καταγγείλουν κ.ο.κ.) κάποιο συμβάν. Εν προκειμένω η λέξη–κλειδί είναι η «γελοιοποίηση».
Βέβαια οι φοροδιαφεύγοντες δεν περιορίστηκαν όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία. Ούτε σταμάτησε το ΣΔΟΕ να είναι απολύτως ανεπιθύμητο όπου έκανε την εμφάνισή του, με τραγελαφικές εκδηλώσεις απείθειας και απέχθειας. Φέτος το καλοκαίρι στην Αίγινα εξαφανίστηκαν τα τραπεζοκαθίσματα από την παραλία μόλις έγινε γνωστό ότι «έρχεται το ΣΔΟΕ», ενώ στη Ρόδο, οι εκπρόσωποί του αποδοκιμάστηκαν και εκδιώχθηκαν κακήν κακώς όταν εμφανίστηκαν στο πανηγύρι των Μαριτσών για έλεγχο. «Προσβολή», λοιπόν, και «εισβολή» ο έλεγχος. Πώς θα μπορέσει να σβήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτήν την εγγραφή, που ο ίδιος εξέθρεψε, από το σώμα της κοινωνίας και να πείσει ότι η νομιμότητα οφείλει να μην είναι ταξική για να λειτουργήσει η δημοκρατία; Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης είπε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο»: «Υπάρχει η αντίληψη πως “μέχρι να γίνει σοσιαλισμός δεν πληρώνουμε τίποτε, ούτε φόρους ούτε κοινωνικές εισφορές”. Υπάρχει η λογική του “έχω φορολογική ασυλία επειδή είμαι σε ένα πανηγύρι στο Αμύνταιο”. Και η λογική “μέχρι να πιάσετε τους μεγάλους, δεν πληρώνουμε εμείς”. Σε αυτές τις λογικές μπορεί να πρέπει να μπει τέλος…».
Για να ωριμάσει το «μπορεί» σε «πρέπει» χρειάζεται πολύς χρόνος και πολιτική βούληση. Και τα δύο σε απελπιστική έλλειψη.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.