Με απόφαση Τσακαλώτου όλη η ακίνητη περιουσία του δημοσίου περνά στην ΕΤΑΔ

Με απόφαση Τσακαλώτου όλη η ακίνητη περιουσία του δημοσίου περνά στην ΕΤΑΔ

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών κλείνει ακόμη ένα προαπαιτούμενο της δ΄ αξιολόγησης μεταβιβάζοντας όλη την ακίνητη περιουσία του δημοσίου στην ΕΤΑΔ ΑΕ που είναι η εταιρεία που θα προχωρήσει στην αξιοποίηση τους. 

Με την πρώτη απόφαση εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Οικονομικών να εκδώσει τις σχετικές πράξεις και να προβεί σε κάθε αναγκαία πράξη προς μεταβίβαση στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» (ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.) 10.119 ακινήτων, κυριότητας Ελληνικού Δημοσίου, συνολικού εμβαδού γης 511.357.451 τ.μ. και συνολικής δομημένης επιφάνειας 22.601 τ.μ., όπως αυτά εξειδικεύονται με Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) , το οποίο είναι συνημμένο στην απόφαση μετά από αίτημα 
της Ε.Ε.Σ.Υ.Π.

Να υπενθυμίσουμε ότι σκοπός της ΕΤΑΔ ΑΕ είναι να αξιοποιεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος, με κάθε πρόσφορο μέσο, τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που περιέρχονται στην κυριότητά της , τα περιουσιακά στοιχεία τη διαχείριση των οποίων έχει αναλάβει από άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και από δημόσιες επιχειρήσεις το μετοχικό κεφάλαιο των οποίων κατέχει, άμεσα ή έμμεσα, το Ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με την δεύτερη απόφαση και μετά την εξουσιοδότηση του κ. Τσακαλώτου να μεταβιβάσει τα ακίνητα, μεταβιβάζονται,  στην Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία
«Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» (ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.) τα παραπάνω ακίνητα μετά και από απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής.

Από τη μεταβίβαση εξαιρούνται όσα τυχόν από τα ανωτέρω ακίνητα εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της παρ. 4του άρθρου 196 του ν. 4389/2016 ή, γενικά, η μεταβίβαση τους είναι αντίθετη στις κείμενες διατάξεις. Δηλαδή εξαιρούνται 

α. Αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι,
β. περιοχές Ramsar,
γ. περιοχές Natura,
δ. αρχαιολογικοί χώροι, ε. αμιγώς δασικές εκτάσεις, και λοιπά πράγματα εκτός συναλλαγής.

Πριν από την ολοκλήρωση της μεταβίβασης καθενός ακινήτου που εμπίπτει στην απόφαση, με την καταχώριση αυτής στο αρμόδιο κτηματολόγιο ή υποθηκοφυλακείο, κατά περίπτωση, ερευνάται αν υπάρχει προστατευόμενη, δυνάμει της κείμενης νομοθεσίας, διακατοχή. Σε καταφατική περίπτωση, της μεταβίβασης στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. προηγείται η εξέταση και οριστική κρίση επί του εκκρεμούς αιτήματος μεταβίβασης στον διακάτοχο, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Πηγή:  dikaiologitika.gr


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.