Μαίνεται ο πόλεμος Λαυρεωτικής – Ύδρας για τον Σαν Τζώρτζη

Άγιος Γεώργιος ΒραχονησίδαΚ.Κατσαφάδος: Η βραχονησίδα «Άγιος Γεώργιος» υπάγεται στην Ύδρα

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Αθανάσιο Θανόπουλο, σχετικά με τη διοικητική υπαγωγή της νησίδας «Άγιος Γεώργιος» στο Δήμο της Ύδρας, απέστειλε ο Βουλευτής της ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος.

Πριν από ένα μήνα, ο Βουλευτής σε σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει στον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, είχε τονίσει ότι η βραχονησίδα «Άγιος Γεώργιος» υπάγεται στην Ύδρα από τη σύσταση του Δήμου έως σήμερα και κανένας Δήμος δεν έχει αμφισβητήσει τα όρια του Δήμου Ύδρας δια καταθέσεως αιτήματος καθορισμού ορίων, ενώ δεν έχει εκδοθεί Νόμος ή Προεδρικό Διάταγμα για την προσάρτηση του οικισμού της νησίδας «Άγιος Γεώργιος» σε άλλον Δήμο.
Ωστόσο, όπως είχε αναφέρει ο κ. Κατσαφάδος, σύμφωνα με την απογραφή του 2011 της Ελληνικής Στατιστική Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ), η βραχονησίδα «Άγιος Γεώργιος» φαίνεται να μην ανήκει στην Ύδρα, αλλά στο Δήμο Λαυρεωτικής.
Στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, ο Βουλευτής υποστηρίζει:
«Εντελώς αιφνιδίως, χωρίς νομικό έρεισμα και κατά παράβαση της υπ’ αριθμ. 1 εγκυκλίου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ) για τις «Γενικές Απογραφές 2010-2011», το 2012 -με την κύρωση της απογραφής- η νησίδα Άγιος Γεώργιος φαίνεται να μην ανήκει στην Ύδρα, αλλά στο Δήμο Λαυρεωτικής, παρά το γεγονός ότι κατά την προπαρασκευή της απογραφής, ο Δήμος Λαυρεωτικής ενέκρινε «Φύλλο Αυτοτελών Οικισμών» (ΦΑΟ), που απεστάλη από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, στο οποίο ουδέποτε περιελήφθη ο οικισμός της νησίδας του «Αγίου Γεωργίου».
Ο κ. Κώστας Κατσαφάδος τονίζει ακόμη ότι, σε απάντησή του το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αναφέρει ότι από το 1836 τα διοικητικά όρια της νησίδας ανήκουν στην Ύδρα και ουδεμία μεταβολή έχει επέλθει στο πλαίσιο της αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών.
Συγκεκριμένα, στην απάντηση του Υπουργείου αναφέρεται χαρακτηριστικά:
«…..Όσον αφορά στο πρώτο από τα τιθέμενα ερωτήματα, με το Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως αριθμ. 80 της 28ης-12-1836 (Παράρτημα), οπότε δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά από το επίσημο Κράτος η διοικητική υποδιαίρεση της χώρας σε διοικήσεις και υποδιοικήσεις, κατά δήμους και οικισμούς, ο Άγιος Γεώργιος υπήχθη στο Δήμο Ύδρας της Διοίκησης Ύδρας. Έκτοτε και στο πλαίσιο εφαρμογής της νομοθεσίας για την οποία είναι αρμόδιο το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (ονοματοδοσίες, μετονομασίες, αποσπάσεις, προσαρτήσεις, αναγνωρίσεις οικισμών ως Τοπικών ή Δημοτικών Κοινοτήτων), ουδεμία μεταβολή υπήρξε ως προς το διοικητικό καθεστώς της νησίδας.»


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

2 Responses to “Μαίνεται ο πόλεμος Λαυρεωτικής – Ύδρας για τον Σαν Τζώρτζη”

  1. Ο/Η Falco Tinnunculus λέει:

    Για πρωτη φορα σήμερα λόγω ορατότητας παρατήρησα της ανεμογεννήτριες ου εχουν στηθει στο Σαν Τζώρτζη.Ξερετε αν ειναι αυτες η ουσία της διαμάχης?

    • Ο/Η Αττικός Παρατηρητής λέει:

      Και βέβαια αυτό είναι. Θα έχει πολλά έσοδα ο Δήμος Λαυρεωτικής από αυτή την εγκατάσταση.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.