Επέστρεψαν στον Σκουρλέτη ως απαράδεκτο το σ/ν “Κλεισθένης 1”

Υλοποιήθηκε χθες η Απόφαση που είχε λάβει την Τετάρτη το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε., με συντριπτική πλειοψηφία, να επιστρέψει στον Υπουργό Εσωτερικών το νομοσχέδιό του, ως απαράδεκτο. Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. πράγματι το έστειλε πίσω, μαζί με μια συνοδευτική Επιστολή. Στο κείμενο της Επιστολής ο κ. Πατούλης συνόψισε τους λόγους που εξηγούν τη συγκεκριμένη ενέργεια του ανώτατου θεσμικού οργάνου της πρωτοβάθμιας Τ.Α.

Στην επιστολή που απέστειλε προς τον κ. Σκουρλέτη αναφέρει τους λόγους της ενέργειας αυτής, λέγοντας ότι,

  • το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου δεν προωθεί καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης, που είναι κοινώς αποδεκτό ότι έχει ανάγκη η χώρα και οι πολίτες
  • δεν αντιμετωπίζει και δεν επιλύει κανένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης
  • δεν λαμβάνει υπόψη καμία από τις προτάσεις που κατέθεσε η Κ.Ε.Δ.Ε, κατά τη διάρκεια του δημόσιου διαλόγου που προηγήθηκε

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. σχολίασε την ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο ισχυρίστηκε ότι Κ.Ε.Δ.Ε. και ΕΝ.Π.Ε. επιθυμούν την πόλωση, τονίζοντας:

«Η Κ.Ε.Δ.Ε. θεωρεί αναγκαία την προώθηση της μεταρρύθμισης στη λειτουργία του Κράτους, για το λόγο αυτό συμμετέχει εδώ και δύο χρόνια στον εθνικό διάλογο που διεξάγεται. Αν επιθυμούσαμε τη σύγκρουση και την πόλωση, όπως άδικα και άστοχα μας κατηγορεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, ούτε στο διάλογο θα συμμετείχαμε, ούτε προτάσεις θα καταθέταμε. Ο διάλογος για να διεξαχθεί απαιτεί καταρχήν ειλικρίνεια, ξεκάθαρες θέσεις και προτάσεις και στη συνέχεια, επαρκή χρόνο διαβούλευσης.

Το Υπουργείο Εσωτερικών μας έδωσε ένα σχέδιο νόμου που ούτε μεταρρύθμιση είναι, ούτε τις απόψεις της αυτοδιοίκησης λαμβάνει υπόψη, ούτε μας επιτρέπει να έχουμε επαρκή χρόνο, ώστε να γίνει διαβούλευση πάνω στο περιεχόμενό του.

Εμείς δεν πρόκειται να συναινέσουμε στη διάλυση των Δήμων και των τοπικών μας κοινωνιών. Είμαστε πρόθυμοι και να κάνουμε διάλογο και να συνεργαστούμε, για το καλό της Πατρίδας μας και της αυτοδιοίκησης. Αυτό όμως απαιτεί έμπρακτο σεβασμό από την Κυβέρνηση του θεσμού μας και των αιρετών εκπροσώπων του. Την πόλωση και την αντιπαράθεση την προωθούν όσοι μας αγνοούν κι επιδεικνύουν αλαζονική συμπεριφορά απέναντι στην αυτοδιοίκηση».

Προφανώς πρόκειται για μια πολιτική κίνηση συμβολικής αξίας, που στόχο είχε να εκφράσει την αγανάκτηση που αισθάνονται από την Παρασκευή οι Αιρετοί για το περιεχόμενο του ν/σ. Παράλληλα, σύμφωνα με τον Οδικό Χάρτη της Κ.Ε.Δ.Ε., συνεδριάζουν τα Δημοτικά Συμβούλια απ’ άκρη σ’ άκρη της Χώρας, σήμερα και τη Δευτέρα. 

Χθες το χορό των Συνεδριάσεων άνοιξε η Πρωτεύουσα της Χώρας. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων συζήτησε εκτενώς το ν/σ και τάχθηκε κατά πλειοψηφία υπέρ της απόσυρσης του και της κατάρτισης νέου μετά από διάλογο με την  Αυτοδιοίκηση.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, εξέφρασε τη ριζική του αντίθεση στο ν/σ και κατήγγειλε  ότι  «αποσκοπεί στην ποδηγέτηση  της Αυτοδιοίκησης». Επίσης ότι «ανομολόγητος στόχος του είναι «αυτό που δεν μπορούμε να ελέγξουμε να το αποδυναμώσουμε». «Είναι επικίνδυνο για τη Xώρα και με τους θεσμούς δεν μπορούμε να παίζουμε», είπε o κ. Καμίνης, κάνοντας λόγο για «ένα σύστημα πλήρους παράλυσης των Δήμων». Ο Δήμαρχος Αθηναίων αναρωτήθηκε τι θα συμβαίνει στους Δήμους αν δεν είναι εφικτό μετεκλογικά να υπάρξει συμφωνία και συγκρότηση πλειοψηφίας μεταξύ των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου. «Στις εθνικές εκλογές σε μια τέτοια περίπτωση έχουμε νέα προσφυγή στις κάλπες, κάτι που δεν προβλέπει το νομοσχέδιο για την περίπτωση των Δήμων», σημείωσε. Σύμφωνα με  τον κ. Καμίνη το συγκεκριμένο ν/σ δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες που έχει η Αυτοδιοίκηση, αλλά και η Χώρα γενικότερα. «Βάζουν  το κάρο  μπροστά από το άλογο. Τις αρμοδιότητες που πρέπει να έχει η Αυτοδιοίκηση τις παραπέμπουν στη Συνταγματική Αναθεώρηση», ανάφερε χαρακτηριστικά.


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.