Δήμος Σαρωνικού: Ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος μέσα από δύο ημερολόγια

imerologioΗ Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλυβίων Δήμου Σαρωνικού ένωσε σε μία έκδοση τις προσωπικές μαρτυρίες δύο ανθρώπων που πολέμησαν στο Αλβανικό Μέτωπο.

Ο Χρίστος Δημητρίου, μικρό παιδάκι τη δεκαετία του ’50, άκουγε από τους μεγαλύτερους ιστορίες για τον πόλεμο με τους Ιταλούς, τη γερμανική Κατοχή και μετά τον Εμφύλιο. Χρόνια μετά, στις βιβλιοθήκες του, βρήκε δύο ημερολόγια από τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο.

Το πρώτο ανήκε στον Ελληνα θείο του, Χρίστο Ν. Πέτρου Μεσογείτη, που πολέμησε τη διετία 1940-1941, κατά την οποία κρατούσε ημερολόγιο, και αμέσως μετά επέστρεψε στο Ναύπλιο, όπου ως αρχαιολόγος που ήταν προσπάθησε να κρύψει από τους Γερμανούς όσο περισσότερους αρχαιολογικούς θησαυρούς μπορούσε από το Μουσείο του Ναυπλίου. Πέθανε από καρδιά ένα μήνα πριν από την απελευθέρωση.

Το δεύτερο ημερολόγιο ανήκε στον πατέρα του, μηχανοτεχνίτη Ιωάννη Σπ. Δημητρίου, που επίσης πολέμησε στο Αλβανικό Μέτωπο.

efsyn


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.