Γερμανία: Τελευταίο «αντίο» στο κορίτσι που δεν γύρισε το κεφάλι του αλλού

Βερολίνο, Γερμανία
Περίπου 1.000 άτομα είπαν το τελευταίο «αντίο» στην τουρκικής καταγωγής Τουγτσέ Αλμπαϊράκ, την φοιτήτρια που δέχθηκε άγρια επίθεση, όταν παρενέβη για να σταματήσει ομάδα ανδρών που παρενοχλούσαν δύο έφηβες στις τουαλέτες εστιατορίου στο Όφενμπαχ.
Η επίθεση την άφησε εγκεφαλικά νεκρή. Αποσυνδέθηκε από τα μηχανήματα που την κρατούσαν στη ζωή την Παρασκευή, την ημέρα που θα γιόρταζε τα 23α της γενέθλια
Η τελετή, που πραγματοποιήθηκε μπροστά στο τέμενος του Βέχτερμπαχ, μιας μικρής πόλης στα περίχωρα της Φραγκφούρτης, μεταδόθηκε απευθείας από το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ εξέφρασε «την απόλυτη συμφωνία» της καγκελαρίου με την πρόταση του Προέδρου Γιόαχιμ Γκάουκ να τιμηθεί η νεαρή κοπέλα με τον Ομοσπονδιακό Σταυρό του Τάγματος της Αξίας.
Περισσότεροι από 170.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει μια αίτηση για την απονομή της διάκρισης αυτής στην Τουγτσέ, αν και ο Σταυρός δεν απονέμεται μετά θάνατον.
Μετά την νεκρώσιμη τελετή, στην οποία παρέστησαν τοπικοί αξιωματούχοι ενώ κυμάτιζαν η τουρκική και η γερμανική σημαία, η σορός της Τουγτσέ αναμένεται να μεταφερθεί στη γενέτειρά της, το Μπαντ Ζόντεν-Ζαλμούνστερ, όπου και θα αποτεφρωθεί.
Το επεισόδιο το οποίο στοίχισε τη ζωή στη νεαρή φοιτήτρια σημειώθηκε το βράδυ της 14ης προς τη 15η Νοεμβρίου σε ένα εστιατόριο McDonald’s στο Όφενμπαχ, προάστιο της Φρανκφούρτης.
Οι λεπτομέρειες του συμβάντος παραμένουν συγκεχυμένες. Η Τουγτσέ καθόταν σε ένα τραπέζι με φίλους της όταν άκουσε από τις τουαλέτες τις φωνές δύο εφήβων. Τότε επενέβη για να τις υπερασπίσει από μια μικρή ομάδα ανδρών που τις παρενοχλούσε.
Η φύση της παρενόχλησης αυτής δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη και οι έφηβες, 13 και 16 ετών, παρουσιάστηκαν μόλις τη Δευτέρα στην αστυνομία, αφού τις αναζητούσαν μάταια επί δύο εβδομάδες.
Λίγο αργότερα, στον χώρο στάθμευσης του εστιατορίου, η φοιτήτρια χτυπήθηκε άγρια στο κεφάλι και έπεσε στο έδαφος. Νοσηλευόταν σε κώμα και δύο εβδομάδες αργότερα, την ημέρα των 23ων γενεθλίων της, υπέκυψε.
Οι Αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν έναν ύποπτο από τις κάμερες παρακολούθησης του εστιατορίου.
Πρόκειται για έναν 18χρονο νεαρό, σεσημασμένο για κλοπές και ταραχές, ο οποίος έχει συλληφθεί και κρατείται. Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild παραδέχθηκε ότι χτύπησε την Τουγτσέ, όμως διαβεβαιώνει ότι επρόκειτο «απλώς για ένα χαστούκι».
Τη Δευτέρα η γερμανική εφημερίδα δημοσιοποίησε στον ιστότοπό της ένα βίντεο, το οποίο ισχυρίζεται ότι έχει καταγράψει την επίθεση, κάτι που η αστυνομία δεν έχει επιβεβαιώσει. Σε αυτό παρουσιάζεται ένας καυγάς που γίνεται νύχτα σε έναν χώρο στάθμευσης, παρουσία πολλών μαρτύρων Το βίντεο έχει τραβηχτεί από μια απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων από το συμβάν.
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της νεκροψίας της Τουγτσέ έδειξαν ότι ο θάνατός της οφείλεται σε χτύπημα στο κεφάλι, όμως δεν διευκρινίζεται αν πέθανε από το χτύπημα ή από την πτώση της στο έδαφος.
Από αυτή τη λεπτομέρεια θα εξαρτηθεί η κατηγορία που θα διατυπωθεί εναντίον του ή των δραστών: ανθρωποκτονία εκ προθέσεως ή πρόκληση θανατηφόρας σωματικής βλάβης.
Ο τουρκικός Τύπος έχει αφιερώσει πολλά πρωτοσέλιδα στην «ηρωίδα» του, ενώ ο γερμανικός Τύπος χαιρέτισε «το υποδειγματικό θάρρος» της Τουγτσέ.
Πάντως η Süddeutsche Zeitung ζήτησε να επιδειχθεί «αυτοσυγκράτηση», επισημαίνοντας ότι οι εκτιμήσεις που εμφανίζουν τη νεαρή ως ηρωίδα ή ως παράδειγμα ενσωμάτωσης ενός προσώπου τουρκικής καταγωγής στη Γερμανία, «προκαλούν αμηχανία».
«Δεν επεδίωξε τον κίνδυνο […] Επρόκειτο για ένα απλό, ανθρώπινο αντανακλαστικό που της στοίχισε τη ζωή».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γερμανικό


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.