Έξη μήνες μετά, δεν «πρόκανε» ακόμη η Δούρου να συντάξει «αντιμνημονιακό» προϋπολογισμό

Με τις ψήφους της παράταξης της Περιφερειάρχου Ρένας  Δούρου  και της « Αττικής» του Γιάννη Σγουρού, αλλά με δριμύτατη κριτική στις ολιγωρίες και στη μη υλοποίηση προεκλογικών διακηρύξεων της νέας ηγεσίας της Περιφέρειας, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, η 2η τροποποίηση του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2015 σύμφωνα με την εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών, Χρήστου Καραμάνου. Κατά ψήφισαν οι παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής» και «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική, Ανταρσύα σε Κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ», Λευκό ψήφισε η παράταξη «Ελληνική Αυγή», ενώ από τη διαδικασία απείχε η παράταξη «180ο – η Αττική αλλάζει πρόσωπο», του κ. Κουμουτσάκου.

Καραμάνος

Εισηγούμενος το θέμα ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών κ. Χρήστος Καραμάνος, υπογράμμισε ότι «πρόκειται για μια λογιστικού χαρακτήρα τακτοποίηση και όχι για πολιτικού χαρακτήρα παρέμβαση στον Προϋπολογισμό». Παράλληλα, ανέφερε ότι «σε ένα περίπου μήνα θα είναι έτοιμη η τελευταία αναμόρφωση του προϋπολογισμού».

Καράμπελας : 2,5 μήνες τίποτε για « Ηλεκτρικό σε όλους»

Εκπροσωπώντας την παράταξη «Αττική» ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Καράμπελας, υπογράμμισε την πρόθεσή της παράταξής του να ψηφίσουν υπέρ «στο πλαίσιο» όπως τόνισε «της συνεννόησης που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των παρατάξεων».

Τόνισε ακόμη ότι «η περιφερειακή αρχή καθυστέρησε στο θέμα του προγράμματος «Ηλεκτρικό ρεύμα για όλους», καθώς ανακοινώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2015 και έχουν περάσει δυόμιση μήνες και δεν καταλαβαίνω πώς άρχισε να τρέχει χωρίς απόφαση του Περιφερειακού Συμβούλιου, ενώ σήμερα μαθαίνουμε ότι σύντομα θα έρθει προς ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο η σχετική προγραμματική σύμβαση».

Χαρδαλιάς : Γιατί τότε είχατε καταψηφίσει τα προηγούμενα ;

Επίσης από την ίδια παράταξη ,  ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Νίκος Χαρδαλιάς, στην τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι «άλλες φορές με χιούμορ, άλλες φορές με ξεκάθαρες θέσεις προσπαθούμε να δώσουμε ένα στίγμα. Αυτή την προσπάθειά μας η διοίκηση την αντιλαμβάνεται ως αδυναμία. Αντιλαμβανόμαστε ότι είστε νέα περιφερειακή αρχή, έχετε ξεκινήσει μια προσπάθεια σε ένα δύσκολο περιβάλλον. Η πρόθεση και η διάθεσή μας είναι ξεκάθαρη. Βλέπετε ότι με χιούμορ προσπαθούμε να αποφύγουμε την αντιπαράθεση» είπε και  σημείωσε:

« Έρχεστε ως παράταξη που έχετε καταψηφίσει τα 3 προηγούμενα τρίμηνα και εισηγείστε να ψηφίσουμε το 4ο τρίμηνο».

Επίσης κάλεσε την  Περιφερειακή Αρχή της κυρίας Δούρου ,  να μην κάνει
« δηλώσεις, γιατί έχετε πέσει έξω στα πάντα» , όπως είπε . «Ακούμε συνεχώς για το κομμάτι που αποτέλεσε τη βάση της προεκλογικής αντιπαράθεσης, το περίφημο πλεόνασμα, πλεόνασμα «απραξίας» όπως το χαρακτηρίσατε. Να ήσαστε ευτυχισμένοι αν ο πολιτικός σας φορέας μπορούσε να είχε πλεόνασμα ρευστότητας, όπως παραλάβατε εσείς από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή» συνέχισε και συμπλήρωσε:

Τώρα « ναι» στα φαραωνικά έργα ;

« Λέτε ότι θα στραφείτε προς την παραγωγή. Η πρόταση που κάνετε εδώ μέσα σε αυτό το περιφερειακό συμβούλιο είναι να προχωρήσετε με αυτό το πλεόνασμα σε αντιπλημμυρικά έργα; Αντί το όραμά σας να είναι να διεκδικήσετε χρήματα, η λογική σας είναι να πάρετε τα 350 εκ. να τα βάλετε σε φαραωνικά έργα, όπως σας αρέσει η συγκεκριμένη έκφραση; Αν πραγματικά θέλετε να ανοίξετε το διάλογο για το πως μπορεί να γίνει αυτό, αυτό δεν γίνεται με εξαγγελίες. Έχετε πει ότι θα φέρετε προϋπολογισμό αντιμνημονιακό που δεν θα ακολουθεί τη λογική της προηγούμενης περιφερειακής αρχής. Είδαμε ακριβώς τη συνέχιση της προσπάθειας. Θα πω και κάτι τελευταίο: υπάρχει ένας πραγματικός κόσμος. Κάθε μέρα που περνάει έρχεστε όλο και πιο κοντά σ’ αυτόν τον πραγματικό κόσμο. Αφήστε τις δηλώσεις, ας δουλέψουμε όλοι μαζί για τους πολίτες της Περιφέρειας και για τις γειτονιές της» κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Μπαλού

Εκ μέρους της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής» η περιφερειακή σύμβουλος κ. Αλεξάνδρα Μπαλού, στην τοποθέτησή της υπογράμμισε ότι θα καταψηφίσουν την 2ητροποποίηση του προϋπολογισμού, εξηγώντας ότι «είχαμε καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, που επανέφερε τον προϋπολογισμό του Γ. Σγουρού και που επίσης είχαμε καταψηφίσει. Τώρα μιλάμε για μια τροποποίηση, λογιστικού – τακτοποιητικού χαρακτήρα, για να γίνει πιο ορθολογικός και ρεαλιστικός σύμφωνα με την εισήγηση. Άρα ο χαρακτήρας του δεν αλλάζει. Συνεχίζει να έχει τον προσανατολισμό που είχε όταν συντάχτηκε. Θα περιμένουμε να έρθει η αναμόρφωση του προϋπολογισμού» είπε .

Εκατομμύρια για Μελισσανίδη , Αλαφούζο ,  ΧΥΤΑ Γραμματικού

Υπογράμμισε ωστόσο ότι « και σε αυτή την τροποποίηση παραμένουν τα κονδύλια για τον κ. Μελισσανίδη και τον κ. Αλαφούζο, για το Γραμματικό τα οποία εκταμιεύονται παρά τις όποιες δηλώσεις ή εξελίξεις υπάρχουν. Υπάρχουν όλα αυτά τα ουσιώδη μεγέθη που δείχνουν ένα χαρακτήρα ο οποίος δεν αλλάζει όσον αφορά το τι σημαίνει ποιός και ποιον στηρίζει. Τι θεωρούμε ανάπτυξη, τι θεωρούμε κοινωνία, τι θεωρούμε τα λεφτά να επιστρέφουν στον λαό. Με αυτή την έννοια εμείς θα καταψηφίσουμε και αυτή την τροποποίηση όχι στο τυπικό της χαρακτήρα, αν είναι υπηρεσιακά σωστή ή λάθος. Αντικειμενικά δεν μπορούμε να ψηφίσουμε, μέσω της τροποποίησης, τον χαρακτήρα αυτού του προϋπολογισμού».

Κουτσούμπα

Στην τοποθέτησή της η Δέσποινα Κουτσούμπα, επικεφαλής της παράταξης «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική, Ανταρσύα σε Κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ», αναφερόμενη στην εισήγηση για έγκριση της 2ης τροποποίησης του προϋπολογισμού, τόνισε ότι «δεν πρόκειται για την ριζική αναμόρφωση του προϋπολογισμού που είχε υποσχεθεί η νέα Περιφερειακή Αρχή, όταν τον περασμένο Οκτώβριο ψήφισε έναν προϋπολογισμό που ήταν κατά 90% αυτός που είχε σχεδιαστεί από τον Γ. Σγουρό».

Η δικαιολογία τότε σημείωσε , « ήταν ότι δεν προλάβαιναν να τον αναμορφώσουν ούτε να βγάλουν τις δαπάνες που παραπέμπουν σε άλλη πολιτική από αυτή που είχε εξαγγείλει η Δύναμη Ζωής προεκλογικά, όπως τα 7 εκ. ευρώ για τον Αλαφούζο, τα 20 εκ. ευρώ για τον Μελισσανίδη, 1 εκ. ευρώ για να ολοκληρωθεί ο ΧΥΤΑ Γραμματικού και πολλά άλλα».

Υπενθύμισε δε ότι τότε η Περιφερειακή Αρχή Δούρου , «υποσχέθηκε τότε ότι στην αρχή του 2015 θα έφερνε νέο, πλήρως αναμορφωμένο, προϋπολογισμό που θα αντιστοιχούσε στις δικές της πολιτικές προτεραιότητες. Κοντεύουμε στον 3ο μήνα του 2015 και έρχεται για έγκριση η τροποποίηση του προϋπολογισμού ως τυπική διαδικασία, για την προσαρμογή των εσόδων και εξόδων στα πραγματικά δεδομένα. Δηλαδή, μένουν άθικτες όλες οι δαπάνες που είναι οι προϋπολογισμένες από τον Σγουρό και απλώς προσαρμόζονται κάποια νούμερα».

Εκτελείται τις εντολές της τρόικας

Στη συνέχεια η κ. Κουτσούμπα, αναφερόμενη στο νόμο 4316 (Ίδρυση Παρατηρητηρίου άνοιας κλπ) που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση, τόνισε ότι στο άρθρο 76 προστέθηκε διάταξη που αφορά στην περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με βάση τις απαιτήσεις της Τρόικας.

Και απευθυνόμενη στη διοίκηση ρώτησε «γιατί η Οικονομική Επιτροπή αποδέχεται στην εισήγησή της τη μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων των ΟΤΑ κατά 4%; Αντί να συμμορφώνεται με τη μείωση αυτή, θα έπρεπε να ζητά από την κυβέρνηση την κατάργηση αυτού του άρθρου και όλων των περικοπών που έχουν φτάσει στους ΟΤΑ». Και συνέχισε λέγοντας ότι «θα έπρεπε σε αυτή την τροποποίηση να μην συμπεριληφθούν δαπάνες όπως τα 7 εκ. ευρώ για το γήπεδο του Παναθηναϊκού, εφ’ όσον η σύμβαση αυτή ακυρώθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, άρα και τυπικά δεν είναι σε ισχύ».

Ποιος αποφάσισε να  τα χρηματοδοτήσετε ;

Στη συνέχεια, η κ. Κουτσούμπα επεσήμανε ότι «δεν είναι λογικό τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου να μαθαίνουν από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο για χρήματα που θα δώσει η Περιφέρεια Αττικής το 2015, όπως στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου του Φεστιβάλ Αθηνών, από την οποία μάθαμε ότι η Περιφέρεια Αττικής θα στηρίξει τρεις μεγάλες παραγωγές του Φεστιβάλ Αθηνών, αγνώστου προϋπολογισμού και λοιπών στοιχείων, χωρίς αυτά να περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2015 και χωρίς να υπάρχει καμία ενημέρωση για το αν και πότε θα συζητηθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο».

Η κ. Κουτσούμπα ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της, απευθύνοντας στη Διοίκηση την ερώτηση «πότε σκοπεύει η Περιφερειακή Αρχή να κάνει την αναμόρφωση του Προϋπολογισμού του 2015 που είχε υποσχεθεί; Για πόσο καιρό ακόμη η εκτέλεση του προϋπολογισμού του Σγουρού μπορεί ακόμη να θεωρείται τυπικό θέμα και πότε ακριβώς μετατρέπεται σε μείζον πολιτικό θέμα;»

Μόνο « ένα μέρος του πλεονάσματος»

Απαντώντας στα παραπάνω ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, κ. Χρήστος Καραμάνος, σημείωσε ότι «το πρόβλημά μας δεν είναι να αυξήσουμε το πλεόνασμα αλλά να έχουμε εκείνες τις προτάσεις κι εκείνα τα προγράμματα με τα οποία σταδιακά, λελογισμένα, ένα μέρος του ταμειακού πλεονάσματος να μεταφερθεί προς την πραγματική οικονομία. Πόσες προτάσεις ακούσαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο από την αντιπολίτευση γι’ αυτό το ζήτημα; Η απάντηση είναι μηδέν».

Ο κ. Χρήστος Καραμάνος ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του προτείνοντας ότι «στις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής που πραγματοποιούνται 2 φορές την εβδομάδα, μπορούμε να συζητήσουμε πιο συγκεκριμένες προτάσεις από όλες τις παρατάξεις και θα τις λάβουμε υπόψη μας στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού που θα φέρουμε σε ένα περίπου μήνα».

Κλείνοντας τον κύκλο της συζήτησης ο κ. Χρήστος Καραμάνος τόνισε ότι «είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις και δεν έχουμε καμία πρόθεση να φορτώσουμε τις ευθύνες που έχουμε ως διοίκηση σε άλλους».


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.