Υπερψηφίστηκε η 2η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ και η μείωση των αντισταθμιστικών εισφορών από το ΔΣ του ΕΔΣΝΑ

 

Δύο πολύ σημαντικές αποφάσεις έλαβε, κατά τη δεύτερη συνεδρίασή του, την Παρασκευή, 28 Αυγούστου, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΣΝΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής

Πρώτον, ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη 2η αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου  Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής στη βάση των κατευθύνσεων που θέτει ο νέος ΕΣΔΑ για τη θεμελίωση ενός νέου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων. Ενός συστήματος που διασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημόσια υγεία, δίνοντας έμφαση στη Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ), στην αποκεντρωμένη, με δημόσιο χαρακτήρα, διαχείριση των απορριμμάτων με αναβαθμισμένο το ρόλο και τη συμμετοχή των Δήμων, μέσω των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης, με μικρής κλίμακας μονάδες επεξεργασίας, σύμφωνα με την αρχή της εγγύτητας. Το κείμενο της αναθεώρησης έχει εγκριθεί από την Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ, με την υπ’ αριθμόν 281/5.8.2015 απόφασή της, στις 5 Αυγούστου. Η τελική έγκριση του ΠΕΣΔΑ, ο οποίος βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης στον ιστότοπο του ΕΔΣΝΑ (www.edsna.gr/index.php/j-stuff/pedio-diavouleysis), θα γίνει με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ως τα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, παρεμβαίνοντας, υπογράμμισε την ανάγκη να «ληφθούν άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις, οι αποφάσεις εκείνες που βοηθούν στην επίλυση των προβλημάτων των συμπολιτών μας» και θα «συμβάλλουν στην επανάκτηση της αξιοπιστίας της πολιτικής». «Το σημερινό πολιτικό σκηνικό δίνει σε κάποιους το άλλοθι για αδράνεια και σε κάποιους άλλους δίνει πείσμα για να συνεχίσουν τον αγώνα», τόνισε χαρακτηριστικά η Περιφερειάρχης.

Η ίδια υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία της συνέργειας μεταξύ των δύο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία ο νέος σχεδιασμός, μέσα από την εκπλήρωση των αιρεσιμοτήτων ενόψει της διασφάλισης της χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Η Περιφερειάρχης επέμεινε στο ρόλο των Δήμων, τονίζοντας τον υποστηρικτικό ρόλο του ΕΔΣΝΑ, με τη σύνταξη και την αποστολή του Οδηγού Σύνταξης Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης και με τη γενικότερη στήριξη της προσπάθειας των Δήμων από το Σύνδεσμο. Η ίδια τόνισε ότι η Περιφέρεια έχει ήδη δρομολογήσει, προς τις δύο τελευταίες κυβερνήσεις, τις προτάσεις για τις αναγκαίες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις ενώ παρατήρησε ότι «ο φόβος για το τι μπορεί να πάθουμε, δεν δικαιολογεί την απραξία».

Η δεύτερη σημαντική απόφαση του ΔΣ αφορούσε στην υιοθέτηση της εισήγησης της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ σχετικά με τη μείωση των αντισταθμιστικών οφειλών που καταβάλλουν οι ΟΤΑ στη βάση του άρθρου 17 του ν. 4164/13. Στην πρώτη του συνεδρίαση, στις 15 Μαΐου, το ΔΣ είχε εξουσιοδοτήσει την ΕΕ προκειμένου να διερευνήσει και να καταλήξει σε συγκεκριμένη πρόταση για το θέμα. Στην εισήγησή της η ΕΕ η πρότεινε κι έγινε κατά πλειοψηφία δεκτή η μείωση των αντισταθμιστικών εισφορών προς το Δήμο Φυλής σε ποσοστό 10%, για τα εναπομείναντα έτη λειτουργίας του ΧΥΤΑ της ΟΕΔΑ Φυλής. Η απόφαση αυτή, τόνισε κατά την εισήγησή της η αντιπρόεδρος της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, Αφροδίτη Μπιζά υπηρετεί τη νέα φιλοσοφία στη διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος, τον εξορθολογισμό των δαπανών του Συνδέσμου και την ανάγκη εκλογίκευσης του συστήματος των αντισταθμιστικών εισφορών. «Το αποτέλεσμα της απόφαση θα είναι διπλά ωφέλιμο: προς όφελος των σκληρά δοκιμαζόμενων νοικοκυριών, ειδικά στη σημερινή, εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία – και προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουν να ενεργήσουν οι δημοτικές αρχές, λαμβάνοντας την απόφαση μετακύλισης της μείωσης αυτής στους δημότες τους. Και προς όφελος των πολιτών της Φυλής, καθώς προτείνεται να συμφωνηθεί ότι τα αντισταθμιστικά έσοδα ο δήμος Φυλής θα τα χρησιμοποιήσει κυρίως για την υλοποίηση έργων που θα αναβαθμίσουν την περιοχή του, θα δημιουργήσουν απασχόληση και θα ανακουφίσουν οικονομικά τους δημότες του», τόνισε η αντιπρόεδρος της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ.

Κλείνοντας, η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, αφού παρατήρησε σχετικά με την ΟΕΔΑ Φυλής, ότι «περισσεύουν τα καλά λόγια ενώ σπανίζουν οι πράξεις», υπογράμμισε την ανάγκη υλοποίησης των έργων περιβαλλοντικής αποκατάστασης και ανάπλασης που «χρωστάμε όλοι μας στο Δήμο Φυλής». «Σε όσους σπεύσουν να μου προσάψουν μεροληψία υπέρ της Φυλής, απαντώ ότι αναλαμβάνω το κόστος αυτής της ‘μεροληψίας’ γιατί αυτά τα έργα τα χρωστάμε στη Φυλή και πρέπει να γίνουν», είπε χαρακτηριστικά η Περιφερειάρχης.


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.