Συνάντηση του Δημάρχου Σαρωνικού Γ. Σωφρόνη, με τον βουλευτή Βορίδη για το Κ.Ε.Λ. Σαρωνικού

Γ. Σωφρόνης : «Να αφήσουν όλοι μακριά από την κομματική αντιπαράθεση το ζήτημα του Κ.Ε.Λ. Σαρωνικού. Δεν θα επιτρέψω ως Δήμαρχος οι  πολίτες του Δήμου Σαρωνικού να ζουν το 2020 με την ντροπή των βόθρων.»

Με τον Τομεάρχη Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτή της Περιφέρειας Αττικής Μ. Βορίδη, συναντήθηκε σήμερα αντιπροσωπεία του Δήμου Σαρωνικού με επικεφαλής το Δήμαρχο Γ. Σωφρόνη. Στη συνάντηση παρέστησαν ακόμη οι Αντιδήμαρχοι Σ. Γκέραλης, Σ. Γκίνης και Η. Μπουκοβάλας και πραγματοποιήθηκε με αφορμή την κατάθεση ερώτησης από τον βουλευτή, με θέμα την κατασκευή του Κ.Ε.Λ. Σαρωνικού.

Να υπενθυμίσουμε ότι  ο Βορίδης, ως υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων της κυβέρνησης Παπαδήμου, είναι ο εμπνευστής του πρωτοφανούς εμπαιγμού των κατοίκων του Σαρωνικού, με το σχέδιο μεταφοράς των λυμάτων στην “Ψυττάλεια”, τον οποίο εκτέλεσε με συνεργούς τον Φιλίππου και τον Τσαλικίδη. Αποτέλεσμα να καθυστερήσει η επίλυση του προβλήματος μέχρι σήμερα.  

Ο Δήμαρχος Γ. Σωφρόνης επισήμανε στον βουλευτή ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή  και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου έχουν ταχθεί υπέρ της κατασκευής του Κ.Ε.Λ., γιατί με αυτό αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της έλλειψης αποχέτευσης στην περιοχή. Ένα πρόβλημα που υποβαθμίζει το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία, την ποιότητα ζωής και την αξία της περιουσίας των κατοίκων του Δήμου Σαρωνικού.

Απουσία ρεαλιστικών εναλλακτικών λύσεων

Ξεκαθαρίστηκε στον βουλευτή, που στην ερώτηση του υποστήριξε τη λύση της μεταφοράς των λυμάτων στην Ψυττάλεια, ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή του Δήμου Σαρωνικού επεδίωξε από την αρχή την εφαρμογή του σχεδίου για μεταφορά των λυμάτων στην Ψυττάλεια. Ωστόσο, η Περιφέρεια Αττικής, αλλά και τέσσερις διαφορετικοί Υπουργοί Περιβάλλοντος, οι οποίοι ήταν αρμόδιοι για την έγκριση της σχετικής μελέτης, έχουν πει και εξακολουθούν να λένε μέχρι σήμερα ΟΧΙ στη συγκεκριμένη λύση.

Επισημάνθηκε ότι πριν καταλήξουν στην απόφαση αυτή, « εξαντλήθηκε κάθε προσπάθεια, τόσο για τη χρήση της Ψυττάλειας, όσο και για τη χρήση των Κ.Ε.Λ.  γειτονικών Δήμων. Κι όταν διαπιστώθηκε ότι «οι λύσεις αυτές δεν περπατούν», επελέγη η υπεύθυνη στάση να κοιτάξουμε κατάματα το πρόβλημα και να δώσουμε μια ρεαλιστική, εφαρμόσιμη λύση, όπως έχουν κάνει οι υπόλοιποι Δήμοι της Ανατολικής Αττικής». 

Τι έκαναν οι άλλοι Δήμοι

Ενημερώθηκε ο βουλευτής ότι η Κερατέα και το Λαύριο έχουν δικά τους Κ.Ε.Λ. εδώ και μια 20ετία, στο Μαρκόπουλο λειτουργεί Κ.Ε.Λ. από το 2014, για το Κορωπί και την Παιανία το Κ.Ε.Λ. είναι υπό κατασκευή, στα Σπάτα-Αρτέμιδα και στη Ραφήνα έχουν χωροθετηθεί και δρομολογηθεί. Κανένας Δήμος, που σήμερα διαθέτει Κ.Ε.Λ., δεν δέχεται στις εγκαταστάσεις του τα λύματα του Δήμου Σαρωνικού.

Σε αντίθεση με τα όσα αναφέρθηκαν στην επίκαιρη ερώτηση, το πρόβλημα της αποχέτευσης στα Καλύβια και στον Κουβαρά δεν έχει λυθεί στο σύνολό του. Η σύνδεση με το Κ.Ε.Λ. Μαρκοπούλου εξυπηρετεί 1.700 συνδέσεις, ενώ τα σπίτια στις περιοχές αυτές είναι 3.882. Επιπλέον, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε το Δήμο Σαρωνικού ως ενιαία μονάδα, χωρίς διακρίσεις από περιοχή σε περιοχή και από ενότητα σε ενότητα.

Η πρόβλεψη για αυξημένη δυναμικότητα του νέου Κ.Ε.Λ. σε καμία περίπτωση δεν αφορά τη μεταφορά λυμάτων από άλλους Δήμους. Άλλωστε όλοι οι γειτονικοί Δήμοι έχουν ήδη ή κατασκευάζουν δικά τους Κ.Ε.Λ. Ο Δήμος Σαρωνικού, με 32.000 συνολικά κατοικίες – μόνιμες και παραθεριστικές – συγκεντρώνει έναν πληθυσμό 100.000 ανθρώπων, οι οποίοι πρέπει να εξυπηρετηθούν. Επιπλέον, το έργο σχεδιάζεται με ορίζοντα τεσσάρων τουλάχιστον δεκαετιών και πρόβλεψη για να καλυφθούν και οι μελλοντικές ανάγκες της περιοχής.

Η δήλωση του Δημάρχου Γ. Σωφρόνη

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης – ενημέρωσης του βουλευτή κ. Μ. Βορίδη, ο Δήμαρχος Γ. Σωφρόνης δήλωσε:

«Ενημέρωσα, όπως είχα θεσμικά την υποχρέωση, παρουσία των αντιδημάρχων μου, τον Βουλευτή της Περιφέρειας μας και Τομεάρχη Εσωτερικών Μ. Βορίδη, για τη θέση της δημοτικής μας αρχής σχετικά με ένα έργο, που μας αφορά όλους στο Δήμο μας. Παρέδωσα μάλιστα και σχετικό υπόμνημα για το ζήτημα του Κ.Ε.Λ. Σαρωνικού. Αφορμή για την ενημέρωση αυτή υπήρξε η κατάθεση ερώτησης στη Βουλή από τον φίλο Μ. Βορίδη, το περιεχόμενο της οποίας, κατά την άποψη μας, στηρίχθηκε σε λανθασμένα δεδομένα. Όμως, πέρα από την ενημέρωση που του παρείχαμε, ζήτησα ένα πράγμα. Να αφήσουν όλοι μακριά από την κομματική αντιπαράθεση το ζήτημα της αποχέτευσης του Δήμου Σαρωνικού. Δεν πρέπει να αφήσουμε οι κομματικές και προσωπικές σκοπιμότητες, να απειλήσουν την ποιότητα ζωής μας. Δεν θα επιτρέψω, ως Δήμαρχος, οι πολίτες  του Δήμου Σαρωνικού να ζουν το 2020 με την ντροπή των βόθρων».

Πληροφοριακά στοιχεία για το Κ.Ε.Λ. Καλυβίων

Τι προβλέπει η προμελέτη της ΕΥΔΑΠ:

Στο ΒΙΟ.ΠΑ. Καλυβίων θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει με αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές:

 • Κέντρο Τριτοβάθμιας Επεξεργασίας Λυμάτων, με εγκαταστάσεις κλειστού τύπου και υπόγειους αγωγούς μεταφοράς λυμάτων, χωρίς τη χρήση λυματοφόρων.  Θα είναι το πιο σύγχρονο Κ.Ε.Λ. που θα λειτουργεί σε όλη την Ανατολική Αττική
 • «Πράσινο Σημείο» κομποστοποίησης πράσινων απορριμμάτων (κλαδέματα), τα οποία παράγονται στην πόλη μας
 • Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, που θα προωθεί την ανακύκλωση

 Ο σχεδιασμός του έργου περιλαμβάνει:

 • Δημιουργία νέων χώρων πρασίνου, συνολικής έκτασης άνω των 20 στρεμμάτων
 • Φυτοφράκτες, που θα ελαχιστοποιούν την οπτική επαφή με το Κ.Ε.Λ.
 • Αξιοποίηση των εκροών και επεξεργασία του νερού, ώστε να μην χύνεται ούτε ένα κυβικό μέτρο στη θάλασσα, αλλά να αξιοποιείται από το Δήμο και τους κατοίκους για άρδευση και πλύσιμο, με ελάχιστο κόστος.

 Η περιοχή του ΒΙΟ.ΠΑ. είναι η καταλληλότερη για την κατασκευή του έργου

 • Είναι χαρακτηρισμένη βιομηχανική περιοχή, σε απόσταση 1.200 μέτρων από το κέντρο του κυρίως οικισμού.
 • Είναι η μοναδική περιοχή στο Δήμο που έχει και την απαραίτητη έκταση (69 στρέμματα)  για την κατασκευή των εγκαταστάσεων, αλλά και τις χρήσεις που επιτρέπουν τη λειτουργία τους.
 • Θα είναι η μονάδα με τη μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση, από τις περισσότερες που λειτουργούν σήμερα στο ΒΙΟ.ΠΑ.

Τα αναμενόμενα οφέλη

 • Οριστική λύση στο πρόβλημα της αποχέτευσης.
 • Λύση στο πρόβλημα της διαχείριση των 10.000 τόνων πράσινων απορριμμάτων (κλαδέματα) που παράγονται σε ετήσια βάση στο Δήμο μας.
 • Εξοικονόμηση πόρων άνω των 4 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας, που θα οδηγήσουν σε ισόποση μείωση των δημοτικών τελών.
 • Προστασία των θαλασσών μας: ούτε ένα κυβικό μέτρο λυμάτων δεν θα καταλήγει στη θάλασσα.
 • Δωρεάν λίπασμα στους κατοίκους, από την μετατροπή και κομποστοποίηση των «πράσινων» απορριμμάτων.
 • Δημιουργία Πρότυπου Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την προώθηση της ανακύκλωσης και της περιβαλλοντικής υπευθυνότητας.
 • Εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου και δεκάδες μόνιμες θέσεις κατά τη διάρκεια λειτουργίας του, οι οποίες θα καλυφθούν από την περιοχή μας.
 • Μείωση κατά 50% του κόστους ύδρευσης και αποχέτευσης για τη Δημοτική Κοινότητα Καλυβίων, με την επαναχρησιμοποίηση του παραγόμενου νερού.

Η χωροθέτηση και κατασκευή Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων και Κομποστοποίησης Πράσινων Απορριμμάτων στο χώρο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων είναι η μόνη ρεαλιστική λύση στο πρόβλημα της αποχέτευσης, αλλά και των πράσινων απορριμμάτων του Δήμου Σαρωνικού.


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

One Response to “Συνάντηση του Δημάρχου Σαρωνικού Γ. Σωφρόνη, με τον βουλευτή Βορίδη για το Κ.Ε.Λ. Σαρωνικού”

 1. Ο/Η Τιμόθεος λέει:

  Ποιο είναι τελικά το αποτέλεσμα της σύσκεψης με τον φασίστα; Θα αποσύρει την ερώτηση, πείστηκε από όσα του είπαν ή παίζει και πάλι το παιχνίδι του Φιλίππου;

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.