Προσάρτηση της Μακρονήσου στη Λαυρεωτική ετοιμάζει η κυβέρνηση

Αντιδράσεις από τα νησιά των Κυκλάδων

Μετά την  επαναφορά του Άι Γιώργη στην Ύδρα και την αποκατάσταση της διοικητικής νομιμότητας (και των εσόδων), ο κυβερνητικός συρφετός προσπαθεί να προσφέρει ισοδύναμα στο Δήμο Λαυρεωτικής, αλλάζοντας τον χάρτη της διοικητικής διαίρεσης της χώρας και “μεταφέροντας” την Μακρόνησο στην Περιφέρεια Αττικής από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και της Κέας στην οποία ανήκει από το 1830. 

Πρόσφατα αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες, ώστε η Μακρόνησος να ανακηρυχθεί από την Unesco ως Μνημείο Παγκόσμιου Πολιτισμού. Από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έχουν ανατεθεί οι απαραίτητες μελέτες, ώστε να αποκατασταθεί η προβλήτα της Μακρονήσου και να μπορεί να γίνει το νησί προσπελάσιμο από μεγαλύτερα πλοία, αλλά και να αποκτήσει καλύτερη οδική πρόσβαση. Για όλους τους παραπάνω λόγους, αλλά και για το γεγονός ότι η κυβέρνηση κρίνει πως η Μακρόνησος χρειάζεται διαρκής έγνοια και προστασία θα “ενταχθεί” διοικητικά σε μεγαλύτερο Δήμο!!!

Έντονες αντιδράσεις από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου την Κέα και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου.

Tην ανάκληση της απόφασής του υπουργείου Εσωτερικών για προσάρτηση της νήσου Μακρονήσου στη Λαυρεωτική και την από κοινού με το Δήμο Κέας και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, διαχείριση της νήσου, ζητούν διαμαρτυρόμενοι ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο δήμαρχος Κέας, Ιωάννης Ευαγγέλου,  οι δήμαρχοι των υπόλοιπων νησιών του Νοτίου Αιγαίου, και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, Φώτης Χατζηδιάκος .Μάλιστα συγκεντρώνουν υπογραφές για το θέμα ενώ ο δήμαρχος Κέας θα πραγματοποιήσει σχετική ενημέρωση σήμερα Πέμπτη 28/6/2018.

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση:

Τις δύο τελευταίες μέρες συντελείται μία ανήκουστη πρωτοτυπία στα πολιτικά δρώμενα της Χώρας μας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα έχει συνταχθεί και πρόκειται να υπογραφεί άμεσα Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία η νήσος Μακρόνησος αποσπάται διοικητικά από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και μεταφέρεται στη Λαυρεωτική.

Η νήσος Μακρόνησος, η οποία ανήκει ιδιοκτησιακά στη νήσο Κέα από το 1830, αφότου διατηρεί ιστορικά καταγεγραμμένες σχέσεις με το νησί μας, αλλά και με αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου, μεταφέρεται

 • χωρίς καμία ενημέρωση,
 • χωρίς τον παραμικρό διάλογο,
 • χωρίς οποιαδήποτε ιστορική βάση,
 • με μία και μόνο υπουργική απόφαση στη Λαυρεωτική, λόγω γειτνίασης!
Το Δημοτικό Συμβούλιο Κέας έχει επανειλημμένα εκφράσει την απόλυτη διαφωνία του στην οποιαδήποτε θεσμική αλλαγή στο διοικητικό καθεστώς της Μακρονήσου με ομόφωνες αποφάσεις του, οι οποίες  έχουν αποσταλεί στα αρμόδια Υπουργεία. Αλίμονο αν η γειτνίαση είναι λόγος προσάρτησης νησιών.

Η αποσπασματική και αυταρχική πολιτική που ακολουθείται παραβλέπει την ιστορία της περιοχής και θίγει όλους εμάς τους αυτοδιοικητικούς εκπροσώπους των πολιτών του Νοτίου Αιγαίου, με τρόπο ανεπανάληπτο και απαράδεκτο.

Ζητούμε:

 • το σεβασμό της ιστορίας των νήσων Μακρονήσου και Κέας
 • το σεβασμό της προσπάθειας όλων των προηγούμενων αρχών αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού για την προστασία και ανάδειξη της Μακρονήσου.
 • την ανάκληση της όποιας απόφασής σας για προσάρτηση της νήσου Μακρονήσου στη Λαυρεωτική ή της πρόθεσής σας για κάτι τέτοιο.
 • την από κοινού με το Δήμο Κέας και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, διαχείριση  της Μακρονήσου, με γνώμονα τον απόλυτο σεβασμό στην ιστορικότητα αυτής, σύμφωνα με αντίστοιχη μελέτη η οποία έχει και αυτή κατατεθεί. 

Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος
Ο Δήμαρχος Κέας, Ιωάννης Ευαγγέλου 
Ο Δήμαρχος Αμοργού
Ο Δήμαρχος Ανάφης
Ο Δήμαρχος Άνδρου
Ο Δήμαρχος Αντιπάρου
Ο Δήμαρχος Θήρας
Ο Δήμαρχος Κιμώλου
Ο Δήμαρχος Κύθνου
Ο Δήμαρχος Μήλου
Ο Δήμαρχος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων
Ο Δήμαρχος Πάρου
Ο Δήμαρχος Σερίφου
Ο Δήμαρχος Σικίνου
Ο Δήμαρχος Σίφνου
Ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης
Ο Δήμαρχος Τήνου
Ο Δήμαρχος Φολεγάνδρου

Ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Λεονταρίτης
Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου Φώτης Χατζηδιάκος

Παράλληλα με την συγκέντρωση υπογραφών, σήμερα Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018 στις 20.30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Νέου Δημοτικού Σχολείου Ιουλίδας, θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση από το Δήμαρχο Κέας για τα συμβαίνοντα σχετικά με τη Μακρόνησο. Η πρόσκληση είναι ανοικτή, για κάθε ενδιαφερόμενο. Θα προσκληθούν οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας, οι Βουλευτές Κυκλάδων, οι εκπρόσωποι των τοπικών συλλόγων και οργανώσεων να ενώσουν μαζί μας τη φωνή διαμαρτυρίας για τις αυταρχικές και αντιδεοντολογικές ενέργειες παραχώρησης της Μακρονήσου στη Λαυρεωτική.


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

One Response to “Προσάρτηση της Μακρονήσου στη Λαυρεωτική ετοιμάζει η κυβέρνηση”

 1. Ο/Η Αττικός Παρατηρητής λέει:

  Θα προσφύγει στο ΣτΕ η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και θα επανέλθει η νοιμότητα

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.