Με την πράσινη σημαία των «Οικολογικών Σχολείων» διακρίθηκε το 3ο Νηπιαγωγείο Μαρκόπουλου!

Από αριστερά – Η Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α΄θμιας Εκπαίδευσης Αν. Αττικής Βέρα Βορύλλα, η Προϊσταμένη του 3ου Νηπιαγωγείου Μαρκόπουλου Κόλια Αφροδίτη και η Εκπαιδευτικός Μαυρίδου Σόνια

Βραβεύτηκε με την πράσινη σημαία των «Οικολογικών Σχολείων» το 3ο Νηπιαγωγείο Μαρκοπούλου, ανάμεσα σε 333 σχολεία, σε ειδική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη.

Οι εκπαιδευτικοί του 3ου Νηπιαγωγείου Μαρκόπουλου (από αριστερά) Μαυρίδου Σόνια, η Προϊσταμένη του 3ου Νηπιαγωγείου Κόλια Αφροδίτη και η Βαφειάδου Αγγελική

H «Ελληνική Εταιρεία Προστασία της Φύσης», στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Οικολογικά Σχολεία», διοργάνωσε την εκδήλωση βράβευσης των σχολείων που συμμετέχουν με επιτυχία στο Δίκτυο, επί δύο ή περισσότερα έτη με επιτυχημένες και πρωτότυπες δράσεις. Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση, η εκπαίδευση και η αλλαγή στάσης των μαθητών και μαθητριών σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον.

Τα «Οικολογικά Σχολεία» είναι ένα καταξιωμένο διεθνές Πρόγραμμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, μέσω του οποίου οι μαθητές και οι μαθήτριες αποκτούν γνώσεις, δεξιότητες και αξίες, απαραίτητες για να αλλάξουν το πρόσωπο του σχολείου τους και να διεκδικήσουν ένα βιώσιμο – αειφόρο περιβάλλον. Μέσα από τη μαθησιακή διαδικασία, αλλά και διάφορες μορφές σχολικής και κοινωνικής δράσης, το Πρόγραμμα παρέχει και υποστηρίζει ένα πλαίσιο συνεργασίας.

To 3ο Νηπιαγωγείο Μαρκόπουλου συμμετέχει για τρίτη χρονιά στο Πρόγραμμα, με τις ακόλουθες περιβαλλοντικές δράσεις ανά σχολικό έτος:

Το 2013 – 2014 αφιερώθηκε στη διαμόρφωση της Σχολικής Αυλής, με τη δημιουργία βοτανόκηπου, κομποστοποιητή και παράλληλα έγιναν εργασίες καλλωπισμού και δημιουργίας χώρου ανάπαυσης με πέργκολα, παγκάκια και τραπέζια, έπειτα από τη σημαντική συμβολή και συνεργασία των γονέων.

Την επόμενη χρονιά, 2014 – 2015, κυρίαρχη δραστηριότητα ήταν η Διαχείριση Απορριμμάτων και η Ανακύκλωση, βασικές περιβαλλοντικές αρχές με τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν όλα τα ανακυκλώσιμα και φαινομενικά άχρηστα υλικά, για τις κατασκευές, χειροτεχνίες κ.α. μέσα στην τάξη. Επίσης, κατά τη διάρκεια της χρονιάς, συγκεντρώθηκε μεγάλη ποσότητα πλαστικών καπακιών, που παραδόθηκαν στον Δήμο Μαρκοπούλου, για την ενίσχυση της δράσης του Πανελλήνιου Συλλόγου Πρόληψης και Συμπαράστασης Ανηλίκων Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων.

Φέτος, σχ. έτος 2016 -2017, το Σχολείο συνεχίζει την προσπάθεια να γίνουν πράξη όλες οι περιβαλλοντικές δράσεις των  προηγούμενων ετών, ενταγμένες σε ένα ενιαίο πλαίσιο περιβαλλοντικών διαδικασιών και συμπεριφοράς, κάνοντας πραγματικότητα με αυτόν τον τρόπο, τον επίσημο τίτλο του «Οικολογικού Σχολείου».

Θα πρέπει να σημειωθεί το γεγονός, ότι είναι η τρίτη φορά που βραβεύεται το συγκεκριμένο Σχολείο του Δήμου μας, μετά τη 2η θέση που κατέκτησε σε δυο κατηγορίες του Πανελλήνιου Καλλιτεχνικού – Μαθητικού Διαγωνισμού με θέμα: «Νερό, είσαι θησαυρός!», που διοργάνωσε το 2013 το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης και το εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Οίκαδε» της Τράπεζας Κύπρου.

Ο Δήμος Μαρκοπούλου συγχαίρει τόσο την προϊσταμένη της συγκεκριμένης Σχολικής Μονάδας κα Αφροδίτη Κόλια, για την πρωτοβουλία της ένταξης του σχολείου στο Πρόγραμμα, όσο και τις εκπαιδευτικούς Σόνια Μαυρίδου και Αγγελική Βαφειάδου, που την πλαισιώνουν, καθώς και τους γονείς των μαθητών για την έμπρακτη συμπαράστασή τους.

Η συνεργασία όλων των παραπάνω, είχε σαν αποτέλεσμα όχι μόνο την περιβαλλοντική εκπαίδευση των μαθητών, αλλά και τη σπουδαία διάκριση τους, γεγονός που μας κάνουν ιδιαίτερα υπερήφανους!

Το 3ο Νηπιαγωγείο Μαρκοπούλου δίνει το φωτεινό παράδειγμα σε όλους μας, αφού με την ενημέρωση, την αφοσίωση, και την καθημερινή πρακτική στο χώρο του Σχολείου, υπάρχει η ελπίδα για περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους πολίτες του αύριο.

Θερμά Συγχαρητήρια!


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.