Μία προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «Γεγονότα στη Φώκαια 1914»

Παλαιά Φώκαια 1914Τον Ιούνιο του 1914 ο Φελίξ Σαρτιώ, Γάλλος ερασιτέχνης αρχαιολόγος, πραγματοποιεί ανασκαφές στην Παλαιά Φώκαια της Μικράς Ασίας αναζητώντας την αρχαία μητρόπολη της Μασσαλίας. Άθελά του γίνεται μάρτυρας μιας παραστρατιωτικής επιχείρησης που είχε ως αποτέλεσμα τον διωγμό χιλιάδων Ελλήνων από την περιοχή. Μαζί με τους συνεργάτες του καταφέρνουν να σώσουν και να φυγαδεύσουν πολλούς Έλληνες. Αυτός ο πρώτος διωγμός του 1914 παρέμεινε ξεχασμένος έως το 2005, που ο ιστορικός φωτογραφίας Χάρης Γιακουμής ανακάλυψε στο Παρίσι το φωτογραφικό αρχείο και τα κείμενα του Σαρτιώ.

Το υλικό αξιοποίησαν οι Ανιές Σκλάβου και Στέλιος Τατάκης, δημιουργώντας το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Γεγονότα στη Φώκαια 1914» (2014, 51’). Από πλευράς μας θα έχουμε τη δυνατότητα να το απολαύσουμε την Τετάρτη 13 Απριλίου (19:00) στον Ταύρο. Η εκδήλωση πραγματοποιείται από το Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) στο πλαίσιο των μηνιαίων προβολών με τίτλο «Ιστορικά ντοκιμαντέρ Ελλήνων δημιουργών».

Το ντοκιμαντέρ απέσπασε το 1ο Βραβείο Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους, στο 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ- Docfest, στη Χαλκίδα, το 2015. Θα προλογίσουν η Ανιές Σκλάβου και ο Στέλιος Τατάκης, ενώ μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Η είσοδος θα είναι, όπως πάντα, ελεύθερη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, οπότε φρόντισε να κρατήσεις έγκαιρα τη θέση σου στο τηλέφωνο 210 341 8011 (Δευτ.-Παρ. 9:00-17:00).


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.