42 οικισμοί αυθαιρέτων στη Λαυρεωτική

Ούτε έναν ούτε δύο, αλλά… σαράντα δύο οικισμούς αυθαιρέτων δήλωσε ο Δήμος Λαυρεωτικής, προκειμένου να τους εξαιρέσει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Σύμφωνα με την καταγραφή που έκανε ο δήμος, οι 42 οικισμοί έχουν περισσότερα από 10.500 σπίτια, καλύπτοντας έκταση μεγαλύτερη των 10.000 στρεμμάτων. Το παράδειγμα είναι ενδεικτικό της άναρχης κατάστασης που θα φέρει στο φως η ανάρτηση των δασικών χαρτών στην Ανατολική Αττική, αν και όποτε γίνει.

Στον τελευταίο νόμο για τους δασικούς χάρτες (ν. 4389/16) το υπουργείο Περιβάλλοντος, σε μια προσπάθεια να επιταχύνει τη διαδικασία ανάρτησης και κύρωσης των χαρτών, εφηύρε έναν τρόπο να μεταθέσει χρονικά τα προβλήματα. Οι οικισμοί που στερούνται νομιμότητας (γιατί τα σπίτια χτίζονταν χωρίς άδειες, γιατί έγιναν παράνομες κατατμήσεις ή/και καταπατήσεις δημόσιων δασικών εκτάσεων κ.λπ.) βαφτίστηκαν «οικιστικές πυκνώσεις». Και δόθηκε στους δήμους η δυνατότητα να τους εξαιρέσουν από τη διαδικασία ανάρτησης αν υποδείκνυαν στην Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ) τα όριά τους.

Όπως έχει γράψει η «Κ» σε σειρά ρεπορτάζ, η ανταπόκριση των δήμων ήταν αρχικά χλιαρή. Σταδιακά όμως, καθώς το θέμα των δασικών χαρτών –και τα προβλήματα που η ανάρτηση φέρνει στο φως– απέκτησε δημοσιότητα, ολοένα και περισσότεροι δήμοι έσπευσαν να αναθέσουν σε κάποιον ιδιώτη την οριοθέτηση των προβληματικών περιοχών. Μέσα σε αυτούς, ο Δήμος Λαυρεωτικής παίρνει (προς το παρόν βέβαια)… το πρωτάθλημα. Ο δήμος κατέγραψε 42 οικισμούς αυθαιρέτων, με συνολική έκταση μεγαλύτερη από 10.000 στρέμματα.
Σύμφωνα με τους χάρτες και τον πίνακα που δημοσιοποίησε στην ιστοσελίδα του ο δήμος, οι οικισμοί με τα χαρακτηριστικά για την περιοχή ονόματα (Αγριλέζα, Μυρτέζα, Ντάρδεζα, Σπηλιαζέζα, Διψέλιζα, Μηλιαζέζα κ.λπ.) βρίσκονται διάσπαρτοι στο Λαύριο και την Κερατέα, οι περισσότεροι κοντά στην παραλιακή ζώνη. Μάλιστα, όπως συνέβη και σε άλλες περιοχές, προκειμένου να συμπεριλάβουν διάσπαρτα αυθαίρετα, κάποιοι από τους μοβ οικισμούς έχουν μετατραπεί σε «χταπόδια», ενώνοντας κτίρια με λεπτές λωρίδες γης. Τη δυνατότητα αυτή έδινε ο ορισμός της οικιστικής πύκνωσης, ένας συνδυασμός ελάχιστου αριθμού κτιρίων ανά τετραγωνικά.
Όσον αφορά τους 42 μοβ οικισμούς του Δήμου Λαυρεωτικής, τα περισσότερα σπίτια έχουν οι οικισμοί Παλιοκαμάριζα-Ελαιοχώρι (549), Κάτω Σουνίου (541) και Βγιέθι-Μαλιακούκι (502), ενώ οι μεγαλύτεροι σε έκταση είναι οι οικισμοί Μπούρτζες-Μυρτέζα (821 στρ.), Μαρκάτι (708 στρ.) και Παλιοκαμάριζα-Ελαιοχώρι (668 στρ.).
Ο χάρτης με τους οικισμούς αυθαιρέτων εγκρίθηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο της περιοχής και κατατέθηκε στην ΕΚΧΑ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου, με την κίνηση αυτή «θωρακίζονται οι ιδιοκτησίες χιλιάδων συνδημοτών, ενόψει της ανάρτησης των δασικών χαρτών».
Στην πραγματικότητα βέβαια, οι παράνομοι οικισμοί ουδόλως «θωρακίζονται». Μετά την κατακραυγή που δέχθηκε το υπουργείο Περιβάλλοντος στη Βουλή, στη ρύθμιση ορίζεται σαφώς ότι οι «οικιστικές πυκνώσεις» δεν εξαιρούνται από όσα ορίζει η δασική νομοθεσία. Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Περιβάλλοντος καλλιέργησε προσδοκία νομιμοποίησης αυθαιρέτων σε δάση για πρώτη φορά από την εποχή Τρίτση. Η συνταγματικότητα της ρύθμισης πάντως έχει προσβληθεί ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας από το ΓΕΩΤΕΕ και την περιβαλλοντική οργάνωση WWF.
Μέχρι πότε θα δηλώνονται οι «οικιστικές πυκνώσεις»; Τυπικά, η προθεσμία έληξε στις 20 Φεβρουαρίου (6 μήνες μετά τον ορισμό των κριτηρίων χαρακτηρισμού). Παρά ταύτα προχθές ο αναπλ. υπουργός Σ. Φάμελλος κάλεσε (από εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για τους δασικούς χάρτες) τους δήμους «να επιταχύνουν τη δήλωση των ορίων των οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων», αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί ότι η διαδικασία θα διαρκέσει όσο «χρειαστεί»…

Έντυπη Καθημερινή


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

One Response to “42 οικισμοί αυθαιρέτων στη Λαυρεωτική”

  1. Ο/Η Πάνος λέει:

    Και στον Δήμο Σαρωνικού έχει. Δεν έχουν πληρώσει ευρώ για αδειες ετσι και αλλιώς και σε τέτοιες εποχές τέτοια λόγια. Αλλά αν ο Δήμος έκανε επιτοπία καταμέτρηση θα επιανε λαγους με τα τετραγωνικά που δεν πλη΄ρωνουν στην ΔΕΗ-ΔΕΔΗΕ. Δημοτικά ΄τελη και φόροι κύριοι εκει στο μέγαρο!!!! Για να πληρώνουν ΟΛΟΙ και όχι τα ΚΟΡΟΙΔΑ πάντα!!

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.