Τα «ανακυκλώσιμα» ήταν σκουπίδια

Η Βουλγαρία τα είχε στείλει πίσω στην εταιρεία του Ασπροπύργου Οι αρχές ερευνούν εάν το ΚΔΑΥ Ασπροπύργου λειτουργούσε ως «πλυντήριο διαχείρισης σύμμεικτων υλικών».

Το τοξικό νέφος από την πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο άφησε έντονα ίχνη παρανομιών, σημαίνοντας καθυστερημένα συναγερμό στις αρχές. Αποκαλύπτεται ότι η Βουλγαρία επέστρεψε στο Κέντρο Διαλογής φορτίο 40 τόνων γιατί επρόκειτο για κοκτέιλ σκουπιδιών αντί ανακυκλώσιμων, ενώ η εταιρεία καταγγέλλεται ως «πλυντήριο διαχείρισης σύμμεικτων υλικών». Συνολικά, το ζήτημα διαχείρισης απορριμμάτων και τα ΣΔΙΤ έγιναν πεδίο ενδοκυβερνητικών αντιπαραθέσεων. Την πιθανή «σχέση» του παράνομου φορτίου απορριμμάτων, που δεσμεύτηκε στη Βουλγαρία και επεστράφη πριν από έναν μήνα στη χώρα μας, και της πυρκαγιάς στον Ασπρόπυργο, που έπνιξε την Αθήνα με τοξικό νέφος, διερευνούν οι αρχές. Φορτίο και Κέντρο Διαλογής ανήκουν ουσιαστικά στην ίδια εταιρεία, η οποία πριν από τρία χρόνια είχε βρεθεί στην ίδια θέση με άλλο φορτίο προς τη Βουλγαρία, με αποτέλεσμα να της επιβληθεί τότε υψηλό πρόστιμο. Πολλά ερωτήματα γεννώνται στις αρχές σχετικά και με τη δραστηριότητα του Κέντρου Διαλογής στον Ασπρόπυργο.

Η φωτιά στον Ασπρόπυργο, που κάλυψε με τοξικά την Αττική, αποκάλυψε και σειρά παρανομιών στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πριν από έναν μήνα οι ελληνικές αρχές ειδοποιήθηκαν από τις βουλγαρικές ότι εντοπίστηκε στη γείτονα παράνομο φορτίο 40 τόνων.Το φορτίο υποτίθεται ότι ήταν ανακυκλώσιμα υλικά, ωστόσο κατά τον έλεγχο των βουλγαρικών αρχών αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για σύμμεικτα απορρίμματα και αποφασίστηκε η επιστροφή τους στο ΚΔΑΥ Ασπροπύργου. Δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβαινε κάτι ανάλογο: το 2012 είχε «επιστραφεί» στην Ελλάδα ανάλογο φορτίο και οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος είχαν επιβάλει τότε στην εταιρεία (που ονομάζεται Γενική Ανακυκλώσεως Α.Ε.) πρόστιμο ύψους 132.000 ευρώ. Με την επανάληψη του φαινομένου, οι αρχές έχουν πλέον σοβαρές ενδείξεις ότι η εν λόγω εταιρεία πραγματοποιούσε παρανόμως «εξαγωγή» σκουπιδιών στη γειτονική χώρα.

Πολλά, όμως, ήταν τα μηνύματα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στον Ασπρόπυργο. Το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) στον Ασπρόπυργο, ιδιοκτησίας της «Γενικής Ανακυκλώσεως Α.Ε.», ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιούνιο του 2008, με χρηματοδότηση από το Γ΄ ΚΠΣ. Ενα έτος αργότερα, επέκτεινε τη δραστηριότητά του με μια σύγχρονη μονάδα ανακύκλωσης γυαλιού και παραγωγής απορριμματογενούς καυσίμου (RDF). Σταδιακά έλαβε σειρά αδειοδοτήσεων για συλλογή ανακυκλώσιμων απ’ όλη τη χώρα και συνεβλήθη με ΚΔΑΥ και εταιρείες αγοράζοντας ανακυκλώσιμα υλικά. Η σημαντικότερη συμφωνία ήταν αυτή με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), που διαχειρίζεται το σύστημα των μπλε κάδων.

Η λειτουργία του ΚΔΑΥ Ασπροπύργου ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, σύντομα όμως η κατάσταση ανεστράφη. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τους 176.000 τόνους υλικών που συνέλεξε μέσω των μπλε κάδων η ΕΕΑΑ το 2012, στο ΚΔΑΥ Ασπροπύργου κατέληξαν οι 52.000 τόνοι. Το 2013, τελευταία χρονιά που η εταιρεία δημοσίευσε ισολογισμό, παρέλαβε 41.000 τόνους από τους 160.000 τόνους της ΕΕΑΑ και το 2014 μόλις 20.000 τόνους από τους 146.000 τόνους. Στις 18.3.2015, η ΕΕΑΑ ενημέρωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος ότι η Γενική Ανακυκλώσεως ανέστειλε στις 14 Μαρτίου τη λειτουργία του ΚΔΑΥ. Λίγους μήνες νωρίτερα, τον Οκτώβριο του 2014, η εταιρεία διεγράφη από το κοινοτικό σύστημα οικολογικής διαχείρισης και ελέγχου EMAS.

Παράλληλα, είχαν συμβεί μια σειρά από άλλα, συνδεόμενα γεγονότα. Οπως ανέφερε προ ημερών ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παν. Λαφαζάνης, το εργοστάσιο κάηκε τρεις φορές τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ «μεγάλωσε» σε έκταση. Η Περιφέρεια Αττικής επέβαλλε επί χρόνια πλήθος προστίμων για τη λειτουργία του ΚΔΑΥ Ασπροπύργου, το τελευταίο πριν από λίγους μήνες. Παράλληλα, άρχισαν να πληθαίνουν οι καταγγελίες για τη λειτουργία του ΚΔΑΥ. Το 2013, δύο οργανώσεις (Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων -ΠΡΩΣΥΝΑΤ και η κίνηση Ecoeleusis) κατέθεσαν έγγραφες καταγγελίες ότι το ΚΔΑΥ Ασπροπύργου λειτουργούσε ως «πλυντήριο» για τη διαχείριση σύμμεικτων απορριμμάτων (δηλαδή κοινών σκουπιδιών) ως ανακυκλώσιμων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η υπόθεση της Μυκόνου, που όπως αποκαλύφθηκε έστελνε ως ανακυκλώσιμα τα σύμμεικτα απορρίμματά της στο ΚΔΑΥ Ασπροπύργου (και πιθανότατα κατέληγαν στον ΧΥΤΑ Φυλής, ως υπολείμματα ανακύκλωσης, με πολύ χαμηλότερη τιμή βέβαια απ’ ό,τι η χρέωση που αφορά στην απόρριψη των κοινών σκουπιδιών). Οι καταγγελίες δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ, καθώς δεν διενεργήθηκαν έλεγχοι, ούτε από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), ούτε από άλλον φορέα.

Η φωτιά ήρθε να βάλει τέλος σε όλα. Σύμφωνα με ενδείξεις της Πυροσβεστικής, η φωτιά τελικά ξεκίνησε το Σάββατο 6 Ιουνίου, από τον περιβάλλοντα χώρο προς το εσωτερικό. Τι κάηκε; Άγνωστη ποσότητα απορριμμάτων και αποβλήτων, εφόσον ουδείς γνώριζε τις ποσότητες που ήταν «σταθμευμένες» στον περιβάλλοντα χώρο.

Πηγή: Καθημερινή έντυπη έκδοση

 

 


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

One Response to “Τα «ανακυκλώσιμα» ήταν σκουπίδια”

  1. Ο/Η συριανος λέει:

    ΚΡΙΜΑ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΕΙΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.