Συνεδρίαση της Ένωσης Συλλόγων Σαρωνικού με θέμα το Κ.Ε.Λ.

Στο εντευκτήριο του Εξωραϊστικού Συλλόγου της Φέριζας, συνεδρίασε χθες Παρασκευή 20/10/2017, σε τακτική συνεδρίαση με την παρουσία 7 από τις 11 οργανώσεις που εκπροσωπεί, το  Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συλλόγων Σαρωνικού, με θέμα το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων και το Πράσινο σημείο στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων.

Στην συνεδρίαση προσκλήθηκε και παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Σαρωνικού κ. Γιώργος Σωφρόνης, ο οποίος έκανε μια εκτενέστατη ενημέρωση στο Διοικητικό Συμβούλιο για την αναγκαιότητα και την πορεία του έργου και απάντησε στις ερωτήσεις που τέθηκαν από τους Συμβούλους.

Σταχυολογώντας τα σημεία των σημαντικών σημείων της ενημέρωσης, ο κ. Δήμαρχος σημείωσε, ότι:

  • Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία δέχτηκε την πρόταση της ΕΥΔΑΠ για την χωροθέτηση του ΚΕΛ στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων, έπρεπε να ληφθεί προκειμένου η εταιρεία να έχει την δυνατότητα να ξεκινήσει τις προμελέτες και την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Όταν ολοκληρωθούν αυτές οι μελέτες θα τεθούν υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου, προς έγκριση. Τότε και μόνο τότε και εφόσον εγκριθούν, θα ξεκινήσουν οι οριστικές μελέτες.
  • Σε ερώτηση – τοποθέτηση, ότι δεν ερευνήθηκαν και άλλες περιοχές του Σαρωνικού, για την χωροθέτηση του ΚΕΛ, απάντησε ότι ερευνήθηκαν επαρκώς πολλές περιοχές, όπου θα μπορούσε να επιλεγούν, αντέτεινε ότι ερευνήθηκαν πολλές περιοχές, τις οποίες ανέφερε, αλλά όλες προσέκρουαν στις καθορισμένες ζώνες προστασίας,  οι οποίες για να τροποποιηθούν απαιτούνται πολλές και χρονοβόρες διαδικασίες. Σημείωσε ως παράδειγμα, ότι έχει ζητηθεί η τροποποίησης της ζώνης οικιστικού ελέγχου της Αναβύσσου από το 2004 και 13 χρόνια μετά δεν έχει ξεκινήσει ούτε η συζήτηση.
  • Στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων, όπως είπε, υπάρχουν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις για εγκαταστάσεις χαμηλής όχλησης, όπως είναι το ΚΕΛ, το οποίο τοποθετείται 150 μέτρα από το σημείο που έχει ήδη χωροθετηθεί το ΚΕΛ του ΒΙΟΠΑ. Επίσης ότι απέχει 1050 περίπου μέτρα από το πλησιέστερο σημείο του πολεοδομικού συγκροτήματος της πόλης των Καλυβίων.  Ο Δήμαρχος συμφώνησε και με την επισήμανση ότι το ΚΕΛ, τοποθετείται στο μέσον του ΒΙΟΠΑ, μεταξύ των οδών Θορικού και Αθηνών, ώστε δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να βρίσκεται σε μικρότερη απόσταση των 500 μέτρων από οποιαδήποτε περιοχή εκτός ΒΙΟΠΑ. 
  • Όσες προσφυγές έγιναν από αντιδρώντες στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και επιχειρηματίες του ΒΙΟΠΑ, εναντίον της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου έχουν απορριφθεί. 
  • Στις αιτιάσεις της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, που αντιδρά στην χωροθέτηση του ΚΕΛ στο ΒΙΟΠΑ, απάντησε ότι δεν έχει προσκομίσει καμία πρόταση και τώρα τελευταία έχει σταματήσει να συζητά και το θέμα της Ψυττάλειας, το οποίο πλέον υποστηρίζει μόνο ο πρώην Δήμαρχος Πέτρος Φιλίππου.
  • Δήλωσε και πάλι ότι είναι διατεθειμένος να συζητήσει οποιαδήποτε άλλη πρόταση έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο από την μειοψηφία και κάλεσε τους προσκείμενους στον ΣΥΡΙΖΑ αυτοδιοικητικούς, εφόσον επιμένουν στην πρότασή τους για την Ψυττάλεια, να πιέσουν τον υπουργό της κυβέρνησής τους, να υπογράψει τους περιβαλλοντικούς όρους ώστε να μεταφερθούν τα λύματα εκεί.  
  • Στην παρατήρηση μελών του Δ.Σ. της Ένωσης, ότι υπήρξε πλημμελής ενημέρωση των πολιτών, με αποτέλεσμα να διαδίδονται φήμες ότι στο ΒΙΟΠΑ θα μεταφέρονται σκουπίδια, απάντησε, ότι ο ίδιος διοργάνωσε έξη (6) ενημερωτικές εκδηλώσεις σε όλες τις δημοτικές ενότητες και ότι ο Δήμος κυκλοφόρησε ενημερωτικό υλικό σε χιλιάδες αντίτυπα. Διευκρίνισε ότι στο Πράσινο Σημείο θα μεταφέρονται μόνο κλαδέματα, τα οποία θα οδηγούνται στην κομποστοποίηση, τα προϊόντα της οποίας θα διατίθενται δωρεάν στους αγρότες.
  • Σε ότι αφορά την αρτιότητα του έργου και σε πρόταση θεσμοθέτησης εποπτικού οργάνου, συμφώνησε και είπε ότι το έργο θα μελετηθεί, θα κατασκευαστεί και θα το λειτουργήσει η ΕΥΔΑΠ, ο Δήμος θα συμβληθεί με ανεξάρτητους Τεχνικούς Συμβούλους οι οποίοι θα το παρακολουθούν από την φάση των μελετών, μέχρι την κατασκευή και για τα τρία πρώτα χρόνια της λειτουργίας του. 
  • Στην ερώτηση, εάν ο Δήμος είναι αποφασισμένος να προχωρήσει το έργο ή αν προτίθεται ο ίδιος να υποκύψει στις πιέσεις, απάντησε ότι είναι ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ, να  ολοκληρώσει ένα τεράστιο έργο πνοής για τον Σαρωνικό (μαζί με κάποια άλλα που ανέφερε) και δεν έχει καμία πρόθεση να υποχωρήσει.

Κατά  την άποψή μας, το συμπέρασμα της πλειοψηφίας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, έδειξαν ότι έμειναν ικανοποιημένοι από την ενημέρωση του Δημάρχου και στις τοποθετήσεις διεφάνη η διάθεση να στηρίξουν την προσπάθεια, ζητώντας να προχωρήσει άμεσα σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει σχεδιάσει ο Δήμος.  

Υπήρξε και μία τοποθέτηση εκπροσώπου συλλόγου των Καλυβίων, ο οποίος μετέφερε εκτενώς τις απόψεις της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου και συγκεκριμένα της παράταξης της Δημοτικής Συμβούλου κας Αγγελικής Ράπτη. 

 

Στην ενημέρωσή του ο Δήμαρχος κ. Σωφρόνης συμπεριέλαβε το θέμα του κοιμητηρίου Σαρωνικού καθώς και την νέα λεωφορειακή γραμμή του ΚΤΕΛ από την Παλαιά Φώκαια στο Σταθμό του Προαστιακού στο Κορωπί. 


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.