Η χώρα σε κινούμενη άμμο

Το παρασκήνιο της εμπλοκής με τις παροχές Τσίπρα, η σύγκρουση με Σόιμπλε και τα σενάρια

Σε κινούμενη άμμο πορεύεται η χώρα, καθώς η εμπλοκή με τις παροχές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έχει «παγώσει» τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ενώ πλέον εκφράζονται φόβοι ότι η δεύτερη αξιολόγηση όχι μόνον δεν θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου, αλλά θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο.

Το σκηνικό επιβαρύνει η δημόσια, πλέον, αντιπαράθεση της Αθήνας με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τη σκλήρυνση της στάσης του Βερολίνου να καθιστά ακόμη δυσχερέστερο έναν «έντιμο συμβιβασμό». Το Μέγαρο Μαξίμου, που γνώριζε ότι η μονομερής ανακοίνωση των παροχών θα πυροδοτούσε την αντίδραση των δανειστών, διαμηνύει ότι η διαπραγμάτευση δεν πρόκειται να οδηγηθεί σε ρήξη με ευθύνη της κυβέρνησης. Παράλληλα, όμως, αντιλαμβάνεται πως η καθυστέρηση όχι μόνον μεταθέτει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά και δρα παραλυτικά στην οικονομία. Έτσι, στο παρασκήνιο κυριαρχεί η αίσθηση ότι η επιβάρυνση του κλίματος μπορεί να οδηγήσει σχεδόν νομοτελειακά σε πρόωρες εκλογές, ενώ οι τελευταίες κινήσεις του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησης συνηγορούν στην εκτίμηση ότι και το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο της προσφυγής στις κάλπες.

(Η Καθημερινή 24/12/2016)


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.