Η Σουηδία ξέμεινε από σκουπίδια!

Τα μικρά παιδιά μπορούν να αναγνωρίσουν σε ποιον κάδο πρέπει να πετάξουν το χαρτί

Το σύστημα διαχείρισης αποβλήτων στη Σουηδία είναι τόσο επαναστατικό και χρήσιμο ώστε η ίδια έχει ανάγκη από την εισαγωγή σκουπιδιών για να διατηρήσει τη βιωσιμότητά του. Τα σκουπίδια ευρωπαϊκών χωρών θερμαίνουν τα νοικοκυριά της Σουηδίας

Σουηδία. Η χώρα όπου κάθε γειτονιά έχει ειδικούς κάδους ανακύκλωσης. Οπου κάθε νοικοκυριό ξεχωρίζει τα απορρίμματα του, δηλαδή τις εφημερίδες από το πλαστικό, το μέταλλο, το γυαλί, τα ηλεκτρικά σκεύη, τους γλόμπους τις μπαταρίες και τα αποφάγια. Αυτά επαναχρησιμοποιούνται, ανακυκλώνονται ή κομποστοποιούνται. Βασικά, κατά κύριο λόγο, μετατρέπονται σε ενέργεια. Τα ίδια τα σκουπίδια τελικά θερμαίνουν τη χώρα! Μάλιστα καθώς ολοένα και μειώνονται τα απόβλητα των Σουηδών και ολοένα και διογκώνεται αυτό το -ιδιαίτερα χρήσιμο σε μία χώρα του κρύου Βορρά- σύστημα αποτέφρωσης αποβλήτων για την παραγωγή ενέργειας, η Σουηδία εισάγει σκουπίδια!

Ο μέσος κάτοικος της Σουηδίας παράγει την ίδια ποσότητα απορριμμάτων με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, περίπου 461 κιλά τον χρόνο. Αλλά λιγότερο από το 1% της συνολικής ποσότητας απορριμάτων των σουηδικών νοικοκυριών κατέληξαν σε χωματερές το 2016. Το ίδιο συνέβη και το 2015 και κάθε χρονιά από το 2011 μέχρι σήμερα. Η μισή ποσότητα των σκουπιδιών ανακυκλώνεται, η άλλη μισή καίγεται και μετατρέπεται σε ενέργεια.

Ουσιαστικά η δουλειά γίνεται σε 32 σταθμούς της χώρας, όπου τα απόβλητα αποτεφρώνονται για την παραγωγή ατμού, ο οποίος με τη σειρά του χρησιμοποιείται σε γεννήτριες στροβίλων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Παρότι οι σταθμοί αυτοί ανήκουν σε ιδιωτικές εταιρίες, προμηθεύουν περίπου ένα εκατομμύριο σπίτια στη Σουηδία με θέρμανση και πάνω από 260.000 με ηλεκτρισμό.
Πολλοί κατηγορούν τη χώρα ότι «κλέβει» και ότι δεν κάνει πραγματική ανακύκλωση. Καταγγέλλουν ότι δεν εξαντλεί τις δυνατότητες επαναχρησιμοποίησης υλικών –οι ίνες ξύλου μπορούν επαναχρησιμοποιηθούν μέχρι και έξι φορές!- προτού καταλήξουν να μετατρέπονται σε ατμό.

Κι όμως η χώρα θέτει ως προτεραιότητα την ανακύκλωση στα ίδια τα σπίτια των κατοίκων. Στόχος είναι να μην φτάνουν καν τα απορρίμματα στις μονάδες ανακύκλωσης, αλλά να μάθει καθένας να επιδιορθώνει, να μοιράζεται και να επαναχρησιμοποιεί τα απόβλητά του. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους, η εισαγωγή αποβλήτων από την Ευρώπη είναι μία προσωρινή κατάσταση.

«Επειδή υπάρχει αυστηρός κανονισμός που απαγορεύει μεγάλες ποσότητες στις χωματερές των ευρωπαϊκών χωρών, αντί να πληρώνουν πρόστιμα, οι χώρες τα στέλνουν σε εμάς», δήλωσε στη βρετανική Independent, η Ανα Καρίν Γκρίπογουλ, διευθύντρια επικοινωνίας της σουηδικής ομοσπονδίας ανακύκλωσης. Η Σουηδία εισάγει εκατοντάδες χιλιάδες τόνους απορριμμάτων από τη γειτονική Νορβηγία, τη Βρετανία, την Ιρλανδία, ακόμη και την Ιταλία ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του επαναστατικού αυτού συστήματος. «Αλλά θα έπρεπε και οι υπόλοιπες χώρες να χτίσουν τους δικούς τους σταθμούς, να μειώσουν τα απορρίμματά τους, όπως κάνουμε εμείς εδώ», επεσήμανε η Γκρίπγουολ.

Βέβαια για να φτάσει στο σημείο μία χώρα να αξιοποιεί τα σκουπίδια της για να θερμαίνει τα νοικοκυριά της, χρειάζονται οι κατάλληλες υποδομές. Μάλλον και η νοοτροπία. Μιλάμε για τους Σουηδούς. Το 1975 το 38% των απορριμάτων της χώρας ανακυκλωνόταν. Η Σουηδία ήταν η πρώτη χώρα που επέβαλε βαριά φορολογία στη χρήση ορυκτών καυσίμων, το μακρινό 1991. Σήμερα, 25 χρόνια μετά, η μισή ηλεκτρική ενέργεια της χώρας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Και εμείς; Ακόμη συζητάμε για ένα νομοσχέδιο που προβλέπει τη διαχείριση αποβλήτων από κάθε δήμο ξεχωριστά και που θα ορίζει την επιβολή προστίμων ή ποινών σε εταιρείες ανακύκλωσης που έχουν προβλήματα με το νόμο και εμπλέκονται σε υποθέσεις παράνομης διακίνησης αποβλήτων…


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

2 Responses to “Η Σουηδία ξέμεινε από σκουπίδια!”

  1. Ο/Η Συριανος λέει:

    Ειναι να τρελενεσε ηχωρα που δεν παραγη ουτε καρφιτσα να εχεις ελπιδα οτι θα φθασει να κανει αυτο που κανει η σουιδια για τα σκουπιδια για τις λακουβες στους δρομους δεν βρισκουμε λυσεις και θα βρουμε σαυτο

  2. Ο/Η Πάνος λέει:

    Προσπαθώντας να σχολιάσω το δημοσιευμα που πρέπει να κρατήσεις τα καλά σημεία για παράδειγμα στους κυβερνώντες αυτού του τόπου. Πριν απο 30 χρόνια φοιτητης ηλεκτρολόγος μηχανολογος μηχανικός υπολογιστών μας πηγαιναν σαν ομάδα εργασίας σε τετοια κεντρα αποδομησης στερεων, υγρων και αεριων! Καταφεραν με 7-9 κάδους απο το 84 σε κάθε γειτονια να ΞΕΧΩΡΪΣΟΥΝ τα σκουπιδια στην πηγη με αποτέλεσμα λιγώτερο κοστος περισυλογής κ μεταφοράς. Τα ηλεκτρικά ηεκτρονικά πηγαίνουν στις τρίτες χώρες κυρίως Ινδια και Κινα αλλα και τα πυρηνικά απόβλητα απο τα εργαστήρια και ιατρεια σε Αφρική και Ασια. Τα σκουπίδια έχουν αξία εφόσον πωλουνται με συνεπεια εξαφανίζονται και ανακυκλώνονται ΓΕΝΙΚΑ. Εδώ εχουμε λιπη, λάδια, αποχετευση χυμα, στους κάδους αν δείτε το τι πετιεται θα διαπιστώσετε οτι δεν ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ για Μελλον!!!Και μιλαμε για ενα ΚΕΛ οπως Ψυτάλλεια η Μαρκόπουλου η Κερατέας.Αυτά είναι ξεπερασμένα απο το 85 για το 21ο αιώνα μιλάμε? για τα φορτηγά που απο τεχνολογίας είναι ξεπερασμένα η για τα σχολεία που έχουν κάδους για χαρτί, γυαλι κ μεταλλα αλλά πετιούνται στον ιδιο σκουπιδιάρικο. ΑΡΕΤΗ,ΤΟΛΜΗ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ και ΑΠΟΦΑΣΤΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ! Πολύ λίγα χρηματα χρειαζονται. Βλεπω στην Γερμανία που έχουν παρει απο το ΕΣΠΑ περισσότερα χρηματα απο την Ελλάδα επειδή δεν τα παιρνουμε εμείς!!! Για γέλια και για κλάματα

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.