Εμείς και οι Αρχαίοι Έλληνες

25η ΜαρτίουΟι  ιστορικoί  επέτειοι που αφορούν  το  έθνος απαιτούν επίσημο εορτασμό με σημαιοστολισμό, παρελάσεις, γενική αργία. Καθώς πλησιάζει η 25η Μαρτίου επέτειος μεγάλης υπερηφάνειας, μήπως  είναι ευκαιρία να  κάνουμε την αυτοκριτική μας  και με αυτογνωσία να αναλογιστούμε πόσο κοντά η  μακριά είναι ο πολιτισμός μας από αυτόν των  αρχαίων Ελλήνων; Υποθέτω  ότι ο σκοπός  του νεοέλληνα  για να είναι αντάξιος του ονόματος του  είναι να προσεγγίζει  αυτόν τον αρχαίο πολιτισμό.  Όσο τον  πλησιάζουμε αυτό τον στόχο τόσο ποιο Έλληνες  γινόμαστε, ενώ αντιθέτως  τόσο λιγότερο Έλληνες γινόμαστε. 

 Ο ελληνισμός δεν κληρονομείται,  δεν αγοράζεται ούτε βέβαια χαρίζεται παρά μόνο προσεγγίζεται και υιοθετείται. Είναι ανοικτός για όλους τους λαούς συμπεριλαμβανομένου του ελληνικού. Το να  δηλώνουμε  ότι ήμαστε απόγονοι του μόνο για να πείσουμε τον εαυτό μας  και τους άλλους   δεν φθάνει, όπως δεν φθάνει το γεγονός ότι έχουμε κληρονομήσει Ακροπόλεις και άλλα μνημεία, χωρίς να είμαστε, άξιοι αυτής της κληρονομιάς.   Το ζητούμενο είναι να τους προσεγγίσουμε πολιτισμικά. Να μάθουμε από τον Πλάτωνα τον Αριστοτέλη  τον Σωκράτη τον Ιπποκράτη και να διδαχτούμε από την δημοκρατία των Αθηνών που πολλοί  λαοί την υιοθέτησαν.

Το να λέμε υπερηφανευόμενοι  την  φράση- Όταν οι άλλοι τρώγανε βελανίδια οι αρχαίοι Έλληνες δημιουργήσανε δημοκρατίες και δώσανε τα φώτα του πολιτισμού, είναι η μισή αλήθεια  η άλλη μισή είναι τα βελανίδια τώρα τα τρώμε εμείς και από τα  φώτα του πολιτισμού που δώσανε, εμείς μείναμε στο μισοσκόταδο.

Γιώργος Αρίστος


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.