Δόξα και Ταπείνωση. Του Γιώργου Αρίστου

ΠτώχευσηΟύτε μία, ούτε δύο, αλλά πέντε φορές βάρεσε… κανόνι η Ελλάδα στη σύγχρονη ιστορία της, με το πρώτο “επεισόδιο” να καταγράφεται στις αρχές του πολέμου ανεξαρτησίας της χώρας και το τελευταίο κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης του ’30.  Μάλιστα η συνδυασμένη διάρκεια της περιόδου κατά την οποία η Ελλάδα ήταν χρεοκοπημένη στη σύγχρονη εποχή ανέρχεται σε ενενήντα χρόνια ή περίπου στο ήμισυ της συνολικής περιόδου κατά την οποία η χώρα είναι ανεξάρτητη!

Σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού “Forbes”, “πρωταθλήτριες” στο… σπορ της χρεοκοπίας αναδεικνύονται η Βενεζουέλα και το Εκουαδόρ, με 10 “κανόνια” η κάθε χώρα. Αυτή είναι η προίκα που κουβαλάει κάθε χώρα.

Η Ελλάδα κήρυξε πτώχευση πέντε φορές και συγκεκριμένα το 1827 επί Καποδίστρια, το 1832,  και το 1843 επί Οθωνα, το 1893 επί Τρικούπη και το 1932 επί Βενιζέλου.

Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται γιατί πτωχεύουμε τόσο συχνά.  Μήπως θα πρέπει να ψάξουμε να βρούμε τα  αίτια αυτών των εθνικών  συμφορών  για να διδαχτούμε από αυτά ώστε να προλαβαίνουμε τέτοιες ντροπιαστικές καταστάσεις.

Μήπως θα πρέπει να εγείρουμε ένα άγαλμα εθνικής ταπείνωσης δίπλα σε αυτό του άγνωστου στρατιώτη, και  να καταθέτουμε  στεφάνια και στα δύο  για να θυμόμαστε εκτός από της δοξασμένες ιστορικές στιγμές μας,  και  τις ταπεινωτικές για να διδασκόμαστε από αυτές  και όχι να μοιρολατρούμε  όταν έχει  ήδη έλθει η συμφορά.


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.