Η ακύρωση της μεταφοράς λυμάτων στην Ψυτάλλεια από τον Σαρωνικό πυροδοτεί έκρηξη στη Λαυρεωτική

Άναψε φωτιά στη Λαυρεωτική η συζήτηση για  μεταφορά των λυμάτων των παραλιακών δημοτικών κοινοτήτων του Σαρωνικού στο βιολογικό του Λαυρίου. Το κλίμα πυροδότησε η αναφορά του Σωτήρη Ιατρού δημοτικού συμβούλου της ελάσσονος μειοψηφίας στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λαυρεωτικής, στις δηλώσεις υπαλλήλου της ΔΕΥΑΤΗΛ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Τηλεθέρμανσης) ότι οικονομικότερη διαχείριση της λυματολάσπης θα μπορούσε να γίνει μόνο με αύξηση των λυμάτων, που κατά τον ίδιο αυτό συνεπάγεται τη μεταφορά λυμάτων απ’ το Σαρωνικό τώρα που ναυάγησε η όδευση προς Ψυττάλεια.

Η αναφορά αυτή προκάλεσε την έκρηξη του δημάρχου, ο οποίος κατηγόρησε τον Σωτήρη Ιατρού για προβοκάτσια και απέρριψε μετά βδελυγμίας την πιθανότητα όδευσης των λυμάτων απ’ το Σαρωνικό στο βιολογικό του Λαυρίου.

Κι όλο αυτό προκλήθηκε γιατί κατάρρευσε ως χάρτινος πύργος η μεταφορά των λυμάτων του νότιου Σαρωνικού στην Ψυττάλεια. Μια αντιμετώπιση που ακύρωσε τις προσπάθειες κατασκευής-λειτουργίας βιολογικού καθαρισμού στη θέση Γερακίνα στην Παλαιά Φώκαια, που μπορούσε να περάσει, μετά το ναυάγιο του τότε αιτήματος του Σαρωνικού περί αποδοχής  των λυμάτων Σαρωνικού απ’ τη Λαυρεωτική.

Ανάλογη αναταραχή αναμένεται να γίνει και για τα λύματα της Παλλήνης που ομοίως προαλειφόταν να οδεύσουν προς Ψυττάλεια, σε κάτι που έβαλε στοπ το ΚΕΛΨ, με αποτέλεσμα να μένουν στον αέρα, εκτός κι αν οδεύσουν προς το Πλατύ Χωράφι, όπου προαλείφεται να γίνει ο βιολογικός καθαρισμός για τους δήμους Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδας.

Με δεδομένες τις αντιδράσεις των δύο προαναφερόμενων δήμων ως προς την κατασκευή-λειτουργία βιολογικού στο Πλατύ Χωράφι, αναμένονται μεγάλες εντάσεις όταν τολμήσουν οι δημοτικές αρχές των Σπάτων-Αρτέμιδας και Ραφήνας-Πικερμίου να φέρουν το θέμα προς συζήτηση στα δημοτικά τους συμβούλια.

Μια συζήτηση που αποφεύγουν μέχρι τώρα, αν και θα συζητούσαν μόνο για ένα βιολογικό των δύο δήμων, πόσο μάλλον τώρα που θα πρέπει να αποφασίσουν και για την όδευση των λυμάτων ενός δήμου ακόμα, της Παλλήνης.

Και τούτο γιατί είναι σαφές ότι τα λύματα της Παλλήνης είναι αποφασισμένο και λόγω της φοράς του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού που ήδη έχει εγκατασταθεί, να καταλήξουν στο Πλατύ Χωράφι.

Δυστυχώς ως άλλες Κασσάνδρες είχαμε πολλές φορές δημοσιοποιήσει με συνάδελφο άλλου τοπικού μέσου, αυτή τη βεβαιότητα, που δυστυχώς ούτε ως πιθανότητα θέλησαν να δεχτούν τόσο οι δημοτικές αρχές, όσο και η διαπαραταξιακή κατά του ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σήμερα μπροστά σε δυσκολότερες αποφάσεις.


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.