Διαμαρτυρίες από τα Κοινοτικά Συμβούλια για την κατάργηση τους

Διαμαρτυρίες εκφράζονται από τα Κοινοτικά Συμβούλια των «Καλλικρατικών» Δήμων για την πρόθεση της κατάργηση τους, από το νομοσχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση που έχει φέρει προς ψήφιση η Κυβέρνηση. Η βασική τους αντίρρηση συνίσταται στο ότι, όπως λένε, διαπιστώνουν την παρακμή και την υποβάθμιση των κοινοτήτων, ότι στερούνται κάθε δυνατότητας αυτοδιοίκησης και τέλος ότι θα χαθούν τα ονόματα των ιστορικών χωριών, όπως π.χ. η Κερατέα, η Παλαιά Φώκαια κ.α. 

Πρόκειται για τοπικιστικό ρατσισμό που έχει την ρίζα του πολλά χρόνια πριν, και ειδικά εδώ στον Σαρωνικό μεταξύ Καλυβιωτών, Αναβυσσιωτών και Παλαιοφωκιανών. Ανάλογα συμπτώματα υπήρχαν και στην Κερατέα με το Λαύριο.

Πρώτα η διοικητική μεταρρύθμιση «Καποδίστριας» και στη συνέχεια ο «Καλλικράτης» συνένωσαν εκατοντάδες μικρές κοινότητες και δήμους, ώστε να επιτευχθεί μια ομοιογένεια στα αναπτυξιακά σχέδια κάθε περιοχής σε επίπεδο νομού αρχικά (Καποδίστριας), αλλά και σε επίπεδο περιφερειών (Καλλικράτης), οι οποίες συνένωσαν τους 52 νομούς που προϋπήρχαν μέχρι το 2010 στην χώρα μας. Αυτά τα δύο προγράμματα έφεραν την τοπική αυτοδιοίκηση πλησιέστερα στα Ευρωπαϊκά μοντέλα διακυβέρνησης και ανάπτυξης. Υπήρξαν βέβαια και σκοπιμότητες, που καθόρισαν την χωροταξία των νέων δήμων, αλλά αυτό είναι δευτερεύον. Π.χ. το σχέδιο Καλλικράτης προέβλεπε αρχικά την συγκρότηση ενός δήμου με το Λαύριο, την Ανάβυσσο, την Παλαιά Φώκαια, την Σαρωνίδα και την Καμάριζα και ενός δήμου με την Κερατέα, τα Καλύβια και τον Κουβαρά, αλλά λόγω σκοπιμοτήτων, το σχέδιο άλλαξε στην πορεία.  

Η μεταρρύθμιση  «Καλλικράτης», επέτρεψε την διατήρηση των κοινοτικών συμβουλίων, των κοινοτήτων που συγχωνεύτηκαν, χωρίς όμως να έχουν καμία ουσιαστική αρμοδιότητα, παρά μόνο συμβουλευτική ή γνωμοδοτική, χωρίς να είναι υποχρεωτική για τον Δήμο οποιαδήποτε απόφασή τους, η δε πλειοψηφία των κοινοτικών συμβουλίων καθοριζόταν σε συνάρτηση της πλειοψηφίας του Δήμου, ώστε να είναι ταυτόσημη. Σκοπός ήταν, μετά την πάροδο κάποιου εύλογου χρονικού διαστήματος και ενώ θα υπήρχε ομογενοποίηση των αναπτυξιακών και πολιτιστικών στόχων των διαφόρων κοινοτήτων, να καταργηθούν τα κοινοτικά συμβούλια.   

Η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την ψήφιση του σχεδίου «Κλεισθένης», οπισθοδρόμησε το σχέδιο αυτό, για να χαϊδέψει τα αυτιά των τοπικιστικών «κινημάτων», που θεωρούσαν ότι η περιοχή τους είναι ιδιαίτερος οικονομικά, πολιτιστικά, ιστορικά κλπ. τόπος (π.χ. Κερατέα, Καλύβια, Παλαιά Φώκαια) και ότι η συνένωση τους τον υποβάθμισε.  Ο μόνος τρόπος για να το επιτύχει ήταν να κτυπήσει την καρδιά του εγχειρήματος των μεταρρυθμίσεων «Καποδίστριας» και «Καλλικράτης», προσφέροντας  διοικητική και οικονομική αυτονομία στις κοινότητες και ουσιαστικές αρμοδιότητες στα Κοινοτικά συμβούλια, όπου πλέον η πλειοψηφία τους δεν θα ήταν υποχρεωτικά ταυτισμένη πολιτικά με την πλειοψηφία του Δήμου. Σε συνδυασμό με την «απλή αναλογική» που καθιέρωσε, ουσιαστικά αφαιρούσε δυνατότητα αποφάσεων από τα Δημοτικά Συμβούλια και μετάθεση του κέντρου αποφάσεων στα Κοινοτικά Συμβούλια. 

Με την ρύθμιση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, πήραν αέρα τα μυαλά, κάποιων επίδοξων «σωτήρων» ηγετίσκων, οι οποίοι δημιούργησαν «ανεξάρτητους» συνδυασμούς για να διαχειριστούν ανεξέλεγκτα τα κονδύλια της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως έκαναν δεκαετίες κοινοτάρχες πριν τον «Καποδίστρια» και τον «Καλλικράτη». Αποκαλυπτικό παράδειγμα αυτών των επιδιώξεων η Κοινότητα Παλαιάς Φώκαιας. 

Δυστυχώς για όλους αυτούς και ευτυχώς για την χώρα μας, ήρθαν οι εκλογές και πριν υλοποιηθούν αυτές οι επιδιώξεις, άλλαξε ο νόμος και επανήλθαν τα πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Παράλληλα η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, κάλυψε και το πρόβλημα της ακυβερνησίας στους Δήμους, με την απόδοση της πλειοψηφίας στον πρώτο συνδυασμό, μέσω της «Οικονομικής επιτροπής» και της επιτροπής «Ποιότητας Ζωής» ώστε να είναι δυνατή η λήψη αποφάσεων. 

Όσο και αν κάποιοι διαφωνούν από την πολιτική ή ενοχλούνται από το ύφος και το ήθος των δημάρχων του Σαρωνικού και της Λαυρεωτικής, αυτό δεν συνιστά λόγω υποβάθμισης των δήμων και οπισθοδρόμησης των προγραμμάτων ανάπτυξης που εδραιώθηκαν με τα σχέδια «Καποδίστριας» και «Καλλικράτης». Η σημερινή κυβέρνηση, ίσως δεν είχε πρόγραμμα να καταργήσει τα κοινοτικά συμβούλια, εάν δεν είχαν προκύψει οι διαλυτικές ρυθμίσεις της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Με την ευκαιρία της επαναφοράς των ρυθμίσεων του σχεδίου «Καλλικράτη» και της ενισχυμένης αναλογικής στις εκλογές, εξαφανίζει μια και καλή τις διαλυτικές διεκδικήσεις επίδοξων «αυτονομιστών», για διοικητική και οικονομική αυτονομία των κοινοτήτων. 

Κανένα χωριό, καμία τοπική ονομασία δεν χάνετε, καμία πολιτιστική κληρονομιά δεν θα εξαφανιστεί, με μια διοικητική μεταρρύθμιση. Αιώνες τώρα διατηρούνται τα ήθη και τα έθιμα διαφόρων περιοχών, γιατί φορείς αυτών είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι και όχι επειδή κάθονται 5 – 7 ή  9 άτομα στις καρέκλες των κοινοτικών συμβουλίων. Απόδειξη αυτού είναι ότι οι Έλληνες 3ης γενιάς που ζουν στην Αμερική και στην Αυστραλία και σε άλλες χώρες, διατηρούν τα πολιτιστικά, εθνολογικά και θρησκευτικά ήθη και έθιμα της πατρίδας μας με τυπικότητα και σεβασμό. Υπάρχουν οι εθνικοτοπικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι, οι οποίοι επάξια διατηρούν την παράδοση και την κληρονομιά κάθε τόπου, ανεξάρτητα από τις προθέσεις και τις σκοπιμότητες του δήμου. Εξάλλου το ίδιο ακριβώς έκαναν με μεγάλη επιτυχία και με την λειτουργία των κοινοτήτων.


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.