Δεν είναι ρεαλιστική για το Δήμο Σαρωνικού η λύση της Ψυττάλειας, υποστηρίζει και η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Σαρωνικού Γιώργου Σωφρόνη,  διεξήχθη στο Δημοτικό Συμβούλιο συζήτηση ενημέρωσης για το ζήτημα της αποχέτευσης.

Στην ενημέρωση αυτή τέθηκαν υπόψη των δημοτικών συμβούλων

  • Οι μέχρι σήμερα ενέργειες του Δημάρχου πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.
  • Η λειτουργίας της διαπαραταξιακής επιτροπής που έχει συγκροτηθεί, μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του προηγούμενου Νοεμβρίου.
  • Το περιεχόμενο επιστολών που απεστάλησαν στο Δήμαρχο, από την αρμόδια Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου , τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γ. Γαβρίλη και τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ Κ. Παπαδόπουλο.

Αρνητική για τη «λύση» της Ψυττάλειας, η Περιφέρεια Αττικής

Όπως προέκυψε από τις επιστολές των κ.κ. Δούρου και Γαβρίλη, η Περιφέρεια Αττικής είναι αρνητική στη λύση της Ψυττάλειας.

Συγκεκριμένα, με επιστολή που απέστειλε στις 18-1-2018 προς την κα Δούρου ο Δήμαρχος Σαρωνικού Γ. Σωφρόνης , τις έθεσε 4 συγκεκριμένα ερωτήματα προκειμένου να διαπιστώσει αν είναι εφικτή η δυνατότητα μεταφοράς των λυμάτων του Δήμου Σαρωνικού στο Κ.Ε.Λ. Ψυττάλειας. Τα ερωτήματα αυτά ήταν

  1. Αν είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτή η επιλογή της Ψυττάλειας.
  2. Αν μπορεί να δεχθεί τα λύματα του Δήμου Σαρωνικού.
  3. Αν υπάρχει κοινοτική οδηγία που απαγορεύει τη χρηματοδότηση νέων ΚΕΛ στην Αττική, όπως είχε υποστηρίξει ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Π. Φιλίππου.
  4. Αν βρίσκει αντίθετη την Περιφέρεια Αττικής η λύση της χωροθέτησης και κατασκευής ΚΕΛ στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων .

Στα ερωτήματα αυτά το Γραφείο της Περιφερειάρχου Αττικής έδωσε τις εξής απαντήσεις

  1. Η επιλογή της Ψυττάλειας είναι τεχνικά πολύ δύσκολη και ιδιαίτερα υψηλού κόστους, που εκτιμάται στα 50-60 εκατομμύρια ευρώ.
  2. Στο Κ.Ε.Λ. Ψυττάλειας , με βάση μελέτη που εκπόνησε το ΕΜΠ για λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ , τα υφιστάμενα ρυπαντικά φορτία είναι οριακά. Δεν μπορεί το υφιστάμενο έργο να δεχθεί τα λύματα και του Δήμου Σαρωνικού, ενώ η μεγάλη απόσταση του ΚΕΛ από το Δήμο Σαρωνικού καθιστά τη λύση αυτή μη ρεαλιστική.
  3. Δεν υφίσταται κοινοτική οδηγία που να απαγορεύει την κατασκευή νέων ΚΕΛ στην Αττική.
  4. Θεωρεί τη λύση της χωροθέτησης και κατασκευής ΚΕΛ στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων ως μια ολοκληρωμένη περιβαλλοντική παρέμβαση, ίσως μοναδική στο είδος της στην Ελλάδα.

Συμπέρασμα

Για την κα Δούρου η επιλογή της Ψυττάλειας δεν είναι λύση. Είναι τεχνικά και οικονομικά ανέφικτη. Στερείται λογικής και ρεαλισμού. Σε αντίθεση με τη λύση του ΒΙΟΠΑ Καλυβίων, που θεωρείται ολοκληρωμένη περιβαλλοντικά παρέμβαση.

Αντίθετοι 5 Δήμαρχοι του Πειραιά και ο Αντιπεριφερειάρχης Γ. Γαβρίλης

Ο Δήμαρχος Γ. Σωφρόνης ενημέρωσε το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου και για το υπόμνημα που έστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Γ. Γαβρίλης, το οποίο συνυπογράφουν οι Δήμαρχοι Πειραιά, Περάματος, Δραπετσώνας, Κορυδαλλού και Νίκαιας Ρέντη , οι οποίοι κι αυτοί με τη σειρά τους εκφράζουν την άποψη ότι δεν μπορεί το ΚΕΛ Ψυττάλειας να δεχθεί τα λύματα του Δήμου Σαρωνικού. Εκφράζουν μάλιστα την έντονη αντίθεση τόσο των ίδιων, όσο και των φορέων και των πολιτών της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, στα όρια της οποίας λειτουργεί η Ψυττάλεια.

Και η ΕΥΔΑΠ αντίθετη στην Ψυττάλεια

Αντίθετη με την επιλογή Ψυττάλεια είναι και η ΕΥΔΑΠ, αφού σε επιστολή του Προέδρου της Κ. Παπαδόπουλου ξεκαθαρίζεται ότι

  • Υπάρχει μελέτη του ΕΜΠ που αποκλείει τη λύση αυτή, γιατί αυξάνει το ρυπαντικό φορτίο της Ψυττάλειας.
  • Υποστηρίζει την υιοθέτηση μιας λύσης, που θα εφαρμόζεται η αρχή της εγγύτητας, όπως συμβαίνει ήδη σήμερα με άλλους γειτονικούς Δήμους ( Λαυρεωτική, Παιανία, Κορωπί, Μαρκόπουλο), ή πρόκειται να συμβεί στο άμεσο μέλλον ( Δ. Μαραθώνα, Σπάτων – Αρτέμιδος, Ραφήνας – Πικερμίου).

Η θέση του Δημάρχου Σαρωνικού Γιώργου Σωφρόνη

Αφού ο Δήμαρχος ενημέρωσε το Δ.Σ. για το περιεχόμενο αυτών των επιστολών, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει σύντομα μια λύση στο ζήτημα.

  • Τόνισε ότι συγκάλεσε τη Διαπαραταξιακή, αλλά δεν προσήλθαν στη συνεδρίαση εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, εκτός του κ. Νίκου Βολάκου, οι οποίοι πρωτοστάτησαν στη δημιουργία της, προφανώς γιατί δεν τους ενδιαφέρει να δοθεί λύση στο πρόβλημα της αποχέτευσης, αλλά τους ενδιαφέρει απλά να εμποδίσουν τη σημερινή Δημοτική Αρχή να υλοποιήσει το σχεδιασμό της.
  • Ανέδειξε την πολιτική ευθύνη του κ. Φιλίππου, ο οποίος υποστηρίζει μια λύση την οποία η προϊστάμενη πολιτική του αρχή , η κα Δούρου, χαρακτηρίζει ως μη ρεαλιστική. Σε ένα τόσο ζωτικής σημασίας θέμα για τον τόπο μας, όπως της αποχέτευσης, η διαφορά αντίληψης κι αντιμετώπισης πρέπει να αντιμετωπιστεί με συνέπεια και πολιτικό τρόπο, ώστε να δοθεί μια καθαρή λύση. Ο κ. Φιλίππου πρέπει είτε να συνταχθεί με τη θέση της κας Δούρου αλλά και του κ. Γαβρίλη. Είτε να παραιτηθεί από το αξίωμά του. Επίσης ζήτημα δημιουργεί το γεγονός ότι η κα Δούρου ουσιαστικά τον διαψεύδει, όταν ο ίδιος υποστήριζε στο Δ.Σ του περασμένου Νοεμβρίου ότι πλέον η Ευρώπη δεν χρηματοδοτεί την κατασκευή νέων ΚΕΛ στην Αττική. Το ερώτημα είναι εύλογο. Ποιος λέει ψέματα; Ο κ. Φιλίππου ή η κα Δούρου;
  • Τόνισε την ανάγκη να υπάρξει λύση που θα είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη , γιατί εισηγήθηκε να δημιουργηθεί μετά από αναμόρφωση του προϋπολογισμού κωδικός, που να προβλέπει κονδύλι για την ανάθεση μιας μελέτης στο ΕΜΠ που θα υποδεικνύει ποια είναι η καλύτερη λύση , τεχνικά και οικονομικά, για την υποδοχή των λυμάτων του Δήμου Σαρωνικού. Το ζήτημα θα τεθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Γ. Σωφρόνης :Είμαστε η Δημοτική Αρχή που θα δώσει λύση στο πρόβλημα

Ο Δήμαρχος Σαρωνικού αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Δ.Σ. έκανε την παρακάτω δήλωση

«Ενημερώσαμε ως Διοίκηση με υπευθυνότητα και σοβαρότητα το Δημοτικό Συμβούλιο για όσες ενέργειες έχουμε κάνει , για να δοθεί λύση σε ένα ζήτημα που αποτελεί ντροπή για τον τόπο μας και την ποιότητα ζωής μας. Αποκαλύψαμε ποιοι είναι αυτοί που υποστηρίζουν δήθεν λύσεις , που στερούνται οποιουδήποτε ρεαλισμού. Δεν φοβόμαστε την αλήθεια. Άλλοι την φοβούνται. Επενδύουν στη διαιώνιση ενός τόσο σοβαρού προβλήματος,  για να διασωθούν πολιτικά. Δεν θα τους το επιτρέψω. Ψέματα, συκοφαντίες και «παιχνίδια στην πλάτη» των συμπολιτών μας, σε βάρος της ζωής της δικής μας και των παιδιών μας , δεν θα αφήσω να γίνουν. Δεσμεύομαι προσωπικά ότι η δική μας Διοίκηση θα είναι αυτή που θα δώσει λύση στο πρόβλημα της αποχέτευσης.  Με απόλυτα τεκμηριωμένο επιστημονικά τρόπο , θα βρούμε μια οικονομικά και τεχνικά εφικτή λύση, για να πάψουμε να ζούμε τον 21ο αιώνα με βόθρους και λύματα στις αυλές μας».

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΔΟΥΡΟΥ 18-1-18_0056

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΩΦΡΟΝΗ – ΤΣΑΛΙΚΙΔΗ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΣ ΕΥΔΑΠ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ & ΔΗΜΑΡΧΩΝ


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

One Response to “Δεν είναι ρεαλιστική για το Δήμο Σαρωνικού η λύση της Ψυττάλειας, υποστηρίζει και η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου”

  1. Ο/Η Πάνος λέει:

    Σε άλλο ενημερωτικό μηχανικών έκανε ο Φιλίππου επίσκεψη στο κελ Παιανίας-Κορωπι!!! Περίπου έτοιμο είναι

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.