Άφεση αμαρτιών, αντί για χειροπέδες, στα λαμόγια που διοίκησαν “αμαρτωλές” δημοτικές επιχειρήσεις

Άφεση αμαρτιών δίνει το υπουργείο Οικονομικών, αντί να τους παραπέμψουν στη δικαιοσύνη, σε όσους διοίκησαν στο παρελθόν δημοτικές επιχειρήσεις οι οποίες καταχρεώθηκαν και τα σχετικά χρέη μεταφέρθηκαν στους οικείους δήμους. 
Με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους  που έγινε δεκτή από το υπουργείο Οικονομικών και βασίζεται σε ερμηνεία των φορολογικών διατάξεων ορίζεται ότι η διαγραφή των οφειλών των δημοτικών επιχειρήσεων και η μεταφορά τους στους οικείους Δήμους συνεπάγεται ότι οι υπεύθυνοι αυτών των δημοτικών επιχειρήσεων απαλλάσσονται από κάθε προσωπική ευθύνη.

Να σημειωθεί ότι η ουσία της ερμηνείας βασίζεται σε καθαρά τυπικούς λόγους καθώς όπως σημειώνεται η διαγραφή του χρέους των δημοτικών επιχειρήσεων και η επαναβεβαίωσή τους στους οικείους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης  «συνιστά λόγο απόσβεσης της φορολογικής ενοχής συνολικά και αντικειμενικά, υπό την έννοια ότι απαλλάσσονται αυτής και τα δύο φορολογικά υποκείμενα, ήτοι η δημοτική επιχείρηση και ο διοικών αυτήν». 
Με  άλλα λόγια η διαγραφή της οφειλής από τη δημοτική επιχείρηση συνεπάγεται και τη διαγραφή της από αυτόν που τη διοικούσε και πιθανόν με τις πράξεις και παραλείψεις του οδήγησε στην υπερχρέωσή της. 
Στο δια ταύτα οι φορολογούμενου φορτώθηκαν το χρέος των δημοτικών επιχειρήσεων μέσω διατάξεων νόμων που ψηφίστηκαν την τελευταία διετία και για τα χρέη αυτά δεν πρόκειται να κληθεί να πληρώσει κανείς από αυτούς που τα δημιούργησαν.
Μάλιστα με τη γνωμοδότηση καλούνται όλες οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να αποφύγουν οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία που θα μπορούσε να μεταφέρει ευθύνη καταβολής των χρεών σε αυτούς που διοίκησαν τις δημοτικές επιχειρήσεις. Η γνωμοδότηση κοινοποιήθηκε στις εφορίες με εγκύκλιο που υπογράφεται από την Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κα Κατερίνα Σαββαϊδου.

Η γνωμοδότηση έχει ως εξής:

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.