Υπογράφηκε η συμφωνία για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης. Μια ακόμη κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ

Μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ, Εθνικής Τράπεζας και Jermyn Street Real Estate

Υπογράφηκε η συμφωνία για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ, Εθνικής Τράπεζας και Jermyn Street Real Estate -όπως ονομάζεται το ενδιαφερόμενο επενδυτικό σχήμα. Ανοίγει ο δρόμος ώστε να υποβληθεί νέο ειδικό χωροταξικό σχέδιο στο ΣτΕ.
Το ΣτΕ είχε απορρίψει το προηγούμενο σχέδιο, «παγώνοντας» τη διαδικασία εκχώρησης του ξενοδοχείου της Αττικής.
Αντί των 100 κατοικιών, το νέο σχέδιο προβλέπει το πολύ 13 πολυτελείς βίλες, χωρίς πάντως να μειώνεται το τίμημα, καθώς αυτό θα παραμείνει στα 400 εκατ. ευρώ. 

Νέα Κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ 

ΣΥΡΙΖΑ“Σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις για αλλαγή χρήσεων γης μετά τον διαγωνισμό πώλησης του Αστέρα Βουλιαγμένης, εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος”, έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις πριν δύο χρόνια, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προχωρήσει  στην δημοπρασία για την πώληση του συγκροτήματος.

Με ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτριος Παπαδημούλης, Αθανάσιος Αθανασίου, Ηρώ Διώτη, Μιχαήλ Κριτσωτάκης, Αλέξιος Μητρόπουλος, Γεώργιος Πάντζας, Γεώργιος Σταθάκης, Δημήτρης Τσουκαλάς ρωτούσαν τους Υπουργούς:

– Με βάση τα παραπάνω στοιχεία που μαρτυρούν προχειρότητα και ύποπτη σκοπιμότητα στην διαδικασία και με δεδομένη πλέον και την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, προτίθεται η κυβέρνηση να ακυρώσει τον διαγωνισμό για την πώληση της περιοχής του Αστέρα Βουλιαγμένης, ώστε να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον;

– Πώς προτίθεται η κυβέρνηση να προστατεύσει τον μοναδικό χαρακτήρα της περιοχής του Αστέρα ως υπερπολύτιμο στοιχείο δημόσιας περιουσίας;

Το ιστορικό της πώλησης

 
Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της «Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης Α.Ε.» έγινε στις 16 Ιανουαρίου του 2013. Τότε ξεκίνησε η διαδικασία που ακόμα, τρία ολόκληρα χρόνια μετά, δεν έχει τελεσφορήσει. Τον Μάρτιο του 2013 είχε δοθεί η πρώτη παράταση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος που έλαβε εντέλει χώρα εκείνη την άνοιξη και έτσι στις 2 Μαΐου του 2013 ξεκίνησε η δεύτερη φάση με τους επενδυτές που προκρίθηκαν. Στις 26 Νοεμβρίου του 2013 υποβλήθηκαν οι δεσμευτικές προσφορές από τέσσερα επενδυτικά σχήματα και στις 4 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους υπεβλήθησαν νέες βελτιωμένες προσφορές όπως ζήτησε τότε η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ. Η Jermyn Street ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής στις 13 Φεβρουαρίου του 2014, αλλά λίγους μήνες αργότερα η συναλλαγή προσέκρουσε στον σκόπελο της απόρριψης του ΕΣΧΑΔΑ. Χρειάστηκε πολλή προσπάθεια και ακόμη περισσότερη υπομονή εκ μέρους των ξένων επενδυτών για να μη ναυαγήσει ο διαγωνισμός που αποκτά τώρα μια δεύτερη ευκαιρία προκειμένου να ολοκληρωθεί. Το πρόβλημα που ανέκυψε με το Συμβούλιο της Επικρατείας εστιαζόταν στην ανάπτυξη έως και 100 πολυτελών παραθεριστικών κατοικιών. Οι δύο πλευρές, πωλητές και αγοραστής, φέρονται σήμερα να έχουν συμφωνήσει σε πολύ λιγότερες κατοικίες.
Στην Jermyn Street Real Estate Fund IV LP, η οποία λειτουργεί υπό το σχήμα της AGC Equity Partners, συμμετέχουν δύο κρατικά κεφάλαια, του Αμπου Ντάμπι και του Κουβέιτ, άλλοι Αραβες επενδυτές, η τουρκική Dogus Group, μέσω της θυγατρικής D-Marine Investments Holding BV, καθώς και δύο funds της AGC.
Από τα 400 εκατ. ευρώ του τιμήματος το ΤΑΙΠΕΔ θα λάβει τα 100 εκατ., καθώς δεν ελέγχει παρά μέρος της έκτασης του συγκροτήματος, ενώ η Εθνική Τράπεζα θα λάβει το 75% του τιμήματος, ήτοι 300 εκατ.
Η περιοχή με την επωνυμία «Αστέρας Βουλιαγμένης» έχει συνολική επιφάνεια 304.429,17 τ.μ., το βόρειο τμήμα της αποτελεί ιδιοκτησία της θυγατρικής της Εθνικής, ενώ στο νότιο η μεν ψιλή κυριότητα ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ (από τον Απρίλιο του 2013), η δε επικαρπία μέχρι το έτος 2029 στην Εθνική Τράπεζα.
Στο συγκρότημα βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του εγκαταλελειμμένου ξενοδοχείου «Αφροδίτη», τα ξενοδοχεία «Arion Palace» και «Ναυσικά – Westin», το ακίνητο στο οποίο είναι εγκατεστημένες οι ναυταθλητικές εγκαταστάσεις Βουλιαγμένης, η μαρίνα Βουλιαγμένης και μεγάλες εκτάσεις πρασίνου.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.