Ο Δήμος Σαρωνικού απαντά στα ψέματα και στις ανακρίβειες

Μύθοι και αλήθειες για το ΚΕΛ

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι οι αυτοαποκαλούμενοι ως «Συντονιστική Επιτροπή» και οι «Ενημερωμένοι Πολίτες Καλυβίων», με την αγαστή συνεργασία της Αντιπολίτευσης, συνεχίζουν να αντιτίθενται στην προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα της αποχέτευσης και των πράσινων απορριμμάτων, παρά τις απαντήσεις που δόθηκαν από τον Δήμαρχο Σαρωνικού στις 6 ενημερωτικές ημερίδες που πραγματοποιήθηκαν.

Συνεχίζουν να διαδίδουν μύθους και ψέματα, πέφτοντας σε όλο και μεγαλύτερες αντιφάσεις. Πρώτα βάπτισαν το ΚΕΛ «χαβούζα» και τώρα μας λένε ότι είναι υπέρ της κατασκευής ΚΕΛ εντός του Δήμου. Προτείνουν να κάνουμε επιτροπές και μελέτες για χωροθέτηση σε άλλο σημείο, αλλά χωρίς να υποδείξουν συγκεκριμένη περιοχή. Προτιμούν να έχουμε τους βόθρους στις αυλές μας, παρά να προχωρήσουμε με μια ρεαλιστική, υλοποιήσιμη και οριστική λύση.

Δεν θα τους αφήσουμε.   

Μύθος 1: στα Καλύβια έχει επιλυθεί το θέμα της αποχέτευσης

 

Η αλήθεια: Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο του Δήμου Μαρκοπούλου, το ΚΕΛ Μαρκοπούλου μπορεί να εξυπηρετήσει συνολικά 1.700 από τις 3.882 συνδέσεις που υπάρχουν σε Καλύβια και Κουβαρά. Οι υπόλοιπες 2.182 συνδέσεις, αλλά και οι υπόλοιπες κοινότητες του Δήμου συνεχίζουν να εξυπηρετούνται από τους βόθρους

Μύθος 2: ολιγωρία της δημοτικής αρχής για τη σύνδεση Καλυβίων και Κουβαρά με το ΚΕΛ Μερέντας.

Η αλήθεια: η δημοτική αρχή έχει δημοπρατήσει εγκαίρως το σχετικό έργο, από το Μάιο του 2016. Έχει αναδειχθεί ανάδοχος και η σύμβαση θα υπογραφεί εντός των επομένων ημερών, μετά την ολοκλήρωση των διοικητικών διαδικασιών που απαιτεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.

Μύθος 3: το σχεδιαζόμενο ΚΕΛ στη ΒΙΟΠΑ Καλυβίων θα απέχει 150 έως 650 μέτρα από τον κυρίως οικισμό

Η αλήθεια: το ΚΕΛ θα βρίσκεται σε απόσταση 1.000 μέτρων από το κοντινότερο όριο του κυρίως οικισμού. Με εγκαταστάσεις κλειστού τύπου και τεχνολογίες απόσμησης, η όχληση θα είναι μηδενική. Αυτό που δημιουργεί δυσοσμία και απειλεί τη δημόσια υγεία είναι οι βόθροι που βρίσκονται σήμερα, σε κάθε αυλή.

Μύθος 4: το επεξεργασμένο νερό θα παροχετευθεί στο ρέμα του Αγίου Γεωργίου και θα καταλήγει στην παραλία του Λαγονησίου

Η αλήθεια: ούτε ένα κυβικό εκατοστό νερού από το ΚΕΛ δεν θα καταλήγει στη θάλασσα, ή σε κάποιο ρέμα. Το παραγόμενο καθαρό νερό, μετά  την επεξεργασία, θα επαναχρησιμοποιείται για άρδευση και καθαριότητα από το Δήμο και τους δημότες.

Μύθος 5: το έργο έχει υψηλό κόστος, που θα επιβαρύνει τους δημότες.

 

Η αλήθεια: Ούτε ένα ευρώ από το κόστος του έργου δεν θα επιβαρύνει τους δημότες. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από την ΕΥΔΑΠ.  Θα στοιχίσει 11 εκατ. ευρώ παραπάνω από τη σύνδεση με την Ψυτάλλεια και θα περιλαμβάνει επιπλέον το δίκτυο αποχέτευσης, το Πράσινο Σημείο και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Η επαναχρησιμοποίηση του νερού και η εξοικονόμηση πόρων από τη διαχείριση των πράσινων απορριμμάτων, θα σημάνει λιγότερα δημοτικά τέλη, μικρότερο κόστος ύδρευσης και αποχέτευσης για τους δημότες.

Μύθος 6: οι αποζημιώσεις γης θα καθοριστούν με δικαστική απόφαση

Η αλήθεια: σύμφωνα με έγγραφο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. η αντικειμενική αξία των ακινήτων για τη θέση ΠΑΤΗΜΑ ΒΙΟΠΑ Καλυβίων ορίζεται ήδη στα 85,5 ευρώ/τ.μ. ή 85.500 ευρώ/στρέμμα.

Μύθος 7: η ΕΥΔΑΠ σχεδιάζει «τερατούργημα» για 150.000 κατοίκους

Η αλήθεια: οι εγκαταστάσεις του ΚΕΛ, που θα κατασκευαστούν σε πρώτη φάση, θα καλύπτουν συνδέσεις που υπολογίζονται σήμερα σε 15.000 έως 17.000.

Μύθος 8: η λειτουργία του ΚΕΛ θα υποβαθμίσει την ΒΙΟΠΑ Καλυβίων

Η αλήθεια: Η λειτουργία ΚΕΛ εντός του ΒΙΟΠΑ, όχι μόνο δεν υποβαθμίζει την περιοχή αλλά αποτελεί κίνητρο προσέλκυσης επιπλέον βιομηχανικών εγκαταστάσεων – όπως έχει επιβεβαιωθεί από στο ΒΙΟΠΑ Κερατέας με τη λειτουργία του αντίστοιχου ΚΕΛ.

Μύθος 9: υπάρχει η εναλλακτική λύση της σύνδεσης με την Ψυτάλλεια

Η αλήθεια: Η Περιφέρεια Αττικής και 4 διαφορετικοί υπουργοί λένε ΟΧΙ στη σύνδεση με Ψυτάλλεια. Όσοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι υπάρχει αυτή η εναλλακτική λύση, είτε λένε συνειδητά ψέματα ή δεν έχουν αντίληψη της πραγματικότητας. 

Μύθος 10: «Μπορούμε να κατασκευάσουμε ΚΕΛ σε άλλο σημείο του Δήμου Σαρωνικού»

Η αλήθεια: Ο Δήμος Σαρωνικού έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη από πολίτες και δημοτικές παρατάξεις, να καταθέσουν εναλλακτική πρόταση χωροθέτησης του ΚΕΛ. Δεν έχει υπάρξει καμία τέτοια συγκεκριμένη πρόταση. Γιατί γνωρίζουν καλά ότι εναλλακτική λύση δεν υπάρχει. 

Μύθος 11: «Η λειτουργία του ΚΕΛ θα επιβαρύνει το χωριό μας»

Η αλήθεια: Εκτός των υπολοίπων σύγχρονων εγκαταστάσεων κατασκευάζεται και Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης όπου θα δέχεται μαθητές από όλη την Αττική. Εάν το ΚΕΛ ήταν ρυπογόνο ή είχε οσμές, θα αδειοδοτούνταν ένας χώρος όπου θα επισκέπτονται παιδιά δίπλα του;

Ας τελειώνουμε επιτέλους με τους μύθους

Η λειτουργία ΚΕΛ στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων είναι η μόνη εφικτή και οριστική λύση στο πρόβλημα της αποχέτευσης

Όχι άλλα παιχνίδια με την υγεία και την ποιότητα της ζωής μας. 

Είναι ώρα για λύσεις

 Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

 Γεώργιος Β. Σωφρόνης


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

10 Responses to “Ο Δήμος Σαρωνικού απαντά στα ψέματα και στις ανακρίβειες”

 1. Ο/Η PanagiotisM λέει:

  Τελικά ο κύριος Σοφρώνης όχι μόνο δεν φαίνεται πουθενά στα Καλύβια αλλά μάλλον (και είναι αλήθεια) δεν ζει καν εκεί!!
  Κύριε Δήμαρχε, όταν το έργο δημοπρατήθηκε για το ΚΕΛ Μαρκοπουλου τα λεφτα από την Ευρωπαική ένωση δόθηκαν για έργο που θα καλύψει και τις παροχές Καλυβίων-Κουβαρά οποίες είναι περίπου τόσες όσες αναφέρατε (3800 +) , ίσως και λίγες παραπάνω. Το ότι ο Δήμος Μαρκοπούλου “δεν μπορεί να εξυπερετήσει” τις υπόλοιπες παροχές αυτό οφείλεται σε δικό του θέμα το οποιό θα διευκρινηστεί τον Μάρτιο που θα εξεταστεί από επιτροπή για την ορθή λειτουργία του και επίσης δύο ή τρεις μεγάλοι βασικοί αγωγοί στα Καλύβια δεν είναι ακόμα συνδεδεμένοι από τα μέσα του 2000. Σε αυτούς πέφτουν σχεδόν οι μισές παροχές των Καλυβίων και αυτό λέγεται κωλυσιεργία του Δήμου. Το ότι δημοπρατήσατε το έργο τον Μάιο του 2016 σας κρίνει άμεσους και γρήγορους? για ένα έργο που θα έπρεπε να έχει τελειώσει πριν από το 2010?
  Για να συνοψίσουμε λοιπόν, Καλύβια-Κουβαράς έχουν “μελετηθεί” και “προπληρωθεί” σαν έργο να οδηγηθούν αποχετευτικά στο Δήμο Μαρκοπούλου. ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΑΛΛΟΥ εφόσον τα κονδύλια ήταν από την Ευρωπαική ένωση για αυτόν τον λόγο. Όσων αφορά τις υπόλοιπες κοινότητες του Δήμου, ως Δήμαρχος καλείσθε να βρείτε λύση που δεν θα επιρεάζει ούτε θα επιβαρύνει καμία άλλη τοπική κοινότητα (Πρώην ΚΤΕΟ Αναβύσσου, πρωιν χώρος σκουπιδιών, αλυκές, κτ.λ). Κύριε Δήμαρχε πρέπει επίσης να ξέρεται ότι το ΚΕΛ Κερατέας είναι στα περίπου 4 χλμ από την Κερατέα (όχι στα 1000 που θα είμαστε εμείς) και όταν περνάς από τον κεντρικό δρόμο Αθηνών-Λαυρίου κάποιες μέρες μυρίζει.
  Σας παρακαλούμε λοιπόν, να βγείτε από το “καβούκι” σας με επίσημες, αναλυτικές και τεκμηριωμένες επιστημονικά και μηχανολογικά μελέτες του έργου και δημόσια να κάνετε την παρουσίασή σας. Επίσης, τεκμηριωμένα να μας αναφέρετε το λόγο που ένα τέτοιο έργο “ΠΝΟΗΣ” προσωρινά ακυρώθηκε με τα δικαστήρια ακόμα να εκκρεμούν για την απόφαση του να γίνει στην Γερακίνα Φωκαίας. Πολύ φοβάμαι όμως ότι δεν έχετε τίποτα στα χέρια σας αλλά ούτε και η ίδια η ΕΥΔΑΠ

  • Ο/Η Πάνος λέει:

   ΅Εσύ βλέπω ξέρεις πολλά για πες και άλλα!Γιατι αυτό με το εργο του Μαρκόπουλου οπως ολα τα εργα στην Ελλαδα ξεκινουν για 10 πράγματα και πληρωνουμε 1000 και εξυπηρετει τελικώς ουτε το 1!

 2. Ο/Η SYRIANOS λέει:

  ΤΙ ΧΑΒΟΥΖΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

 3. Ο/Η Πάνος λέει:

  Επειδή είναι εκτός Ελλάδος, μπορείτε να κάνετε εσεις Αττικέ η οποις αλλος μπορεί στο δημο για το εργο. Το χρονοδιάγραμμα της υλοποιησης, Αν και τα αυθαίρετα θα καλυφτουν που είναι και η πληγή (εχουν μη στεγανους βοθρους) , το κοστος των αντλιοστασιων, το μηνιαιο κοστος της λειτουγειας, αν έχει προβλεπτει φωτοβολταικο, ανεμογεννητριες για ισοσταθμιση, για την αποθηκευση και επαναδιανομη των επεγεργασμενων θα γίνεται μαζι με την αποχετευση, το καλοκαιρι θα δημιουργήται πρόβλημα με την πιεση οπως με την υδρευση.Αυτό που με ανησυχει περισσότερο είναι οτι θα το επιληφθεί η ΕΥΔΑΠ οταν στην Ψυτάλλεια δεν είναι οικολογικό το κεντρο και είναι διαπιστωμενο σαν χαβουζα! Γιατι μονο στο ΒΙΟΠΑ καλυβιων ενω υπάρχουν μερη για Αναβυσσο (αλυκές) , Λαγονήσι, Σαρωνίδα , Π.Φωκαια και Κουβαρά.Αν είναι οπως το φαντάζομαι δλδ το παράδειγμα που έχω απο Ζυρίχη, Βιέννη, Στουτγαρδη και Στοκχολμη που δεν επιτρέπονται χλωρίνες, καυστικά και λαδια , την λυμματολασπη που θα την αποθηκευουν? Εδώ δεν εχουμε λυσει και το θεμα των σκουπιδιών, μπαζων, φυλλων απο τις γειτονιες!

  • Ο/Η Αττικός Παρατηρητής λέει:

   Όλα αυτά τα ερωτήματα έχουν απαντηθεί στις ενημερωτικές εκδηλώσεις που έχει πραγματοποιήσει ο Δήμαρχος. Θα συζητηθούν και πάλι στις αρχές του 2017 στην ημερίδα που θα γίνει και θα παρουσιαστεί η μελέτη του έργου.

   • Ο/Η PanagiotisM λέει:

    Αττικέ Παρατηρητή, δυστυχώς δεν έχει απαντηθεί τίποτα και σε καμμία ερώτηση.
    Πάντα οι απαντήσεις του Δημάρχου είναι “Θεία Πυθία” και ποτέ δεν ήταν τεκμηριωμένες ως απαντήσεις.
    Ποτέ επίσης δεν παρουσιάστηκε ολοκληρωμένη και μηχανολογικά τεκμηριωμένη μελέτη για το έργο, ούτε από τον Δήμο αλλά ούτε και από υπεύθυνους της ΕΥΔΑΠ οι οποίοι θα αναλάβουν των τόσων εκκατομυρίων έργο….

    • Ο/Η Πάνος λέει:

     Αλήθεια φίλε μου η κάποιος άλλος μπορεί να ξέρει υπάρχει το ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ σε καποιο site του Δημου Σαρωνικου γιατί δεν έχω βρεί κατι αντιστοιχο.Περίμενα ενα e-mail απο τον υπευθυνο τεχνολογιας που εισηγήται το έργο αλλά οπως κατάλαβες ακόμα περιμένω. Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος Μηχανικός ΗΥ και για αυτό μάλλον δεν μου το εστειλε.Νασαι καλά παντως

 4. Ο/Η Romel λέει:

  Αν διαφωνεί ο κύριος Φιλίππου με το ΚΕΛ στα Καλύβια να παραιτηθεί απο τον ΣΥΡΙΖΑ, την θέση του στην περιφέρεια και να καταγγείλει δημόσια το κόμμα του και την Δούρου σχετικά με την Ψυττάλεια. Δεν γίνεται να είσαι με τον φονιά και με το θύμα μαζί προκειμένου να πουλήσεις προπαγάνδα σε όλο τον κόσμο αλλιώς να το βουλώσει και να βοηθήσει τον σημερινό δήμαρχο.

 5. Ο/Η Δημήτρης Λεοντιάδης λέει:

  Υ.Γ. Να προωθηθούν τα σχέδια πόλης της Αναβύσσου και της Παλαιάς Φώκαιας Β΄ κατοικίας, γιατί και αν λυθεί το αποχετευτικό των κύριων οικισμών, η ρύπανση θα συνεχιστεί μια και οι μεγαλύτερες περιοχές του Δήμου είναι εκτός σχεδίου.

 6. Ο/Η Δημήτρης Λεοντιάδης λέει:

  Δήμαρχε μην κάνεις πίσω. Ξέρεις πολύ καλά, ότι αν δεν υλοποιηθεί αυτό το έργο, δεν θα υπάρξει ποτέ αποχετευτικό. Αυτό το γνωρίζουν και οι Δήμαρχοι Ραφήνας και Μαραθώνα και σταμάτησαν να επιδιώκουν την μεταφορά στην Ψυττάλεια και τις πομφόλυγες του Φιλίππου.
  Δυστυχώς ο Φιλίππου αποτελεί πληγή για τον τόπο μας και θα τον βρίσκουμε μπροστά μας συνέχεια. Αποκάλυψε τον ρόλο που παίζει όσο είναι καιρός, για να τελειώνουμε μ΄ αυτόν.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.