Έκθεση: «Μαρκόπουλο 1821»

Ο Δήμος Μαρκοπούλου, σας προσκαλεί στα εγκαίνια της Έκθεσης «Μαρκόπουλο 1821», που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017 και ώρα 8:00 το βράδυ, στον εκθεσιακό χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Μαρκοπούλου (Γ. Παπαβασιλείου 34), στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου της 25ης Μαρτίου.

Πρόκειται για μία “Έκθεση – Αφιέρωμα στους Μαρκοπουλιώτες Αγωνιστές”, αλλά και σε  «εκείνους που σκοτώθηκαν σε κάποια από τις Μάχες του Αγώνα και δε μπήκαν σε κανένα κατάλογο “δικαιούχων”» (Μεθενίτης Σ., 2007).

Στον χώρο εκτίθενται Αριστεία του Αγώνα, που αφορούν σε Μαρκοπουλιώτες πολεμιστές για την ανεξαρτησία, και Φάκελοι Αγωνιστών, όπως καταγράφονται στο Βιβλίο του Σταμάτη Μεθενίτη: «Το Μαρκόπουλο των Μεσογείων: Οδοιπορικό στους αιώνες».

Επίσης, παρουσιάζονται στοιχεία από τις αγοραπωλησίες στην ευρύτερη περιοχή του Μαρκοπούλου, καθώς σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου – 1830, οι Έλληνες όφειλαν να αποζημιώσουν τους «πρώην κτήτορες», με σκοπό να περιέλθει η «γη» στα χέρια τους.

Η Έκθεση περιλαμβάνει και φωτογραφικό υλικό, μέσα από το οποίο αναδεικνύονται τα ήθη και τα έθιμα της εποχής, για τον επετειακό εορτασμό της 25ης Μαρτίου στην Κεντρική Πλατεία Μαρκοπούλου, από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μετά.

Για την παρουσίαση της Έκθεσης, καθοριστικό ρόλο έπαιξε το έργο του Ιστορικού Συγγραφέα, Σταμάτη Δημ. Μεθενίτη, η συνδρομή της Εταιρείας Μελετών Νοτιοανατολικής Αττικής, μέσω του μέλους Δημήτρη Κωνστ. Νικολάου, καθώς και το φωτογραφικό υλικό που διέθεσε η Θεοφανώ Σκοπελίτη, από το πλούσιο αρχείο της.

Το εφηβικό τμήμα Ζωγραφικής, του Προγράμματος «Αθλητισμός & Πολιτισμός για Όλους», του Δήμου Μαρκοπούλου, συμμετέχει και αυτό με τα δικά του φωτογραφικά ντοκουμέντα, από τα «μνημεία» της περιοχής, όπως είναι σήμερα.

Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν Εκπαιδευτικά Προγράμματα για τους μαθητές της Α’βαθμιας και Β’βαθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου μας, ενώ θα προγραμματιστούν και παράλληλες δράσεις, όπως περιήγηση στα μνημεία της περιοχής του «Τσιφλικιού» του Ντάγλα και σχετική ενημερωτική – εκπαιδευτική εκδήλωση.

Διάρκεια Έκθεσης: 17/3/2017 – 17/4/2017

Ωράριο Λειτουργίας: 10:00π.μ. – 1:00 μ.μ. και 6:00μ.μ. – 8:00μ.μ.


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.