Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των δράσεων της Κοινωνικής Σύμπραξης Ανατολικής Αττικής (VIDEO)

Τα πεπραγμένα και τις αμέσως επόμενες δράσεις της Κοινωνικής Σύμπραξης Ανατολικής Αττικής, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΤΕΒΑ) παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου, στο Αμφιθέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου του Δήμου Σαρωνικού.

Το Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής έχει ως στόχο τη συμβολή στην αντιμετώπιση των συνεπειών της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας σε Απόρους (ΤΕΒΑ) και το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Υλοποιείται σε τοπικό επίπεδο από την Κοινωνική Σύμπραξη Αττικής, στην οποία συμμετέχουν ως εταίροι 13 Δήμοι και συγκεκριμένα, οι Δήμοι Αχαρνών, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Διονύσου, Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Μαραθώνος, Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας – Πικερμίου, Σαρωνικού, Σπάτων – Αρτέμιδος, Ωρωπού.

Η παρουσίαση έγινε από τον Δήμαρχο Σαρωνικού και Επικεφαλή της Κοινωνικής Σύμπραξης, κ. Γεώργιο Σωφρόνη, ενώ παρόντες ήταν και Δήμαρχοι και εκπρόσωποι των Δήμων – εταίρων. Ειδικότερα, παρευρέθηκαν και χαιρέτησαν την εκδήλωση οι κ.κ. Ιωάννης Κασσαβός, Δήμαρχος Αχαρνών, Διονύσιος Ζαμάνης, Δήμαρχος Διονύσου, Δημήτριος Κιούσης, Δήμαρχος Κρωπίας, Ηλίας Ψινάκης, Δήμαρχος Μαραθώνα, Σωτήριος Μεθενίτης, Δήμαρχος Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Βασίλειος Πιστικίδης, Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, ,  Ωσαννά Κάραγιαν, Αντιδήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Ειρήνη Κουνενάκη, Αντιδήμαρχος Παλλήνης, Παναγιώτης Λάμπρου, Αντιδήμαρχος Σπατών-Αρτέμιδος, Αρτέμης Βαγιωνάκης, Πρόεδρος Δ.Σ. Παιανίας, Στέφανος Δάβρης, Πρόεδρος Κοιν. Επιχείρησης Ωρωπού & Κατερίνα Πάλλη, Εκπρόσωπος Δήμου Λαυρεωτικής.

Ο κ. Σωφρόνης αναφέρθηκε στις δράσεις που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της Α’ Φάσης του έργου και αφορούσαν τη διανομή τροφίμων και βασικών υλικών αγαθών σε 11.000 δικαιούχους, οι οποίοι διαβιούν σε καθεστώς ακραίας φτώχειας, ανήκουν σε Ειδικές Κοινωνικές Ομάδες ή έχουν χαρακτηρισθεί ως ΑΜΕΑ.

Στη συνέχεια παρουσίασε τον προγραμματισμό της Β’ φάσης έργου, η οποία περιλαμβάνει, εκτός της διανομής τροφίμων και βασικών υλικών αγαθών, σειρά συνοδευτικών δράσεων με στόχο την υποστήριξη και την ενδυνάμωση των ωφελούμενων. Ειδικότερα, προγραμματίζονται δράσεις συμβουλευτικής υποστήριξης γονέων, δράσεις ψυχολογικής ενδυνάμωσης για παιδιά και εφήβους, συμβουλευτικές δράσεις σε θέματα οικονομικής διαχείρισης και διατροφής, δράσεις επαγγελματικού προσανατολισμού κ.α.

Ακολούθως παρατίθενται αναλυτικά στοιχεία για τον απολογισμό και τις επόμενες δράσεις της Κοινωνικής Σύμπραξης Ανατολικής Αττικής:

Α’ Φάση: Διανομές τροφίμων και υλικών αγαθών

(Απρίλιος 2016 – Φεβρουάριος 2017)

  • 734 τεμάχια ειδών βασικής υλικής συνδρομής
  • 144 συσκευασίες βρεφικών τροφών
  • 565 τεμάχια νωπό κοτόπουλο
  • 730 συσκευασίες φέτας, των 400 γραμμαρίων.
  • 681 φιάλες παρθένου ελαιόλαδου
  • 724 πακέτα ειδών παντοπωλείου
  • 860 κιλά οπωρολαχανικών
  • 440 τεμάχια ειδών προσωπικής υγιεινής για αστέγους των Δήμων Εταίρων

Β’ Φάση

  • Διανομές τροφίμων και υλικών αγαθών
    • 060 τεμάχια βρεφικών τροφών
    • 569 κιλά τυρί φέτα ΠΟΠ
    • 267 κιλά κοτόπουλο
    • 138 κιλά νωπό κρέας
    • 920 κιλά ειδών παντοπωλείου
    • 690 τεμάχια ειδών παντοπωλείου
    • 720 κιλά οπωρολαχανικών
    • 030 τεμάχια βρεφικών ειδών
    • 322 τεμάχια ειδών οικιακής χρήσης
  • Συνοδευτικές δράσεις
    • Δράσεις παιδοψυχαγωγικής υποστήριξης παιδιών 6 έως 12 ετών
    • Δράσεις συμβουλευτικής γονέων μαθητών δημοτικού και νηπίων
    • Δράσεις ενημέρωσης ψυχολογικής ενδυνάμωσης και κοινωνικής ένταξης παιδιών 13 έως 18 ετών
    • Δράσεις συμβουλευτικής οικογενειών σε θέματα οικογενειακού προϋπολογισμού και διατροφής
    • Αθλητικές δραστηριότητες για παιδιά 10-12 ετών
    • Δράσεις επαγγελματικού προσανατολισμού μαθητών λυκείου
    • Δράσεις δικτύωσης μαθητών λυκείου με επιχειρηματικές οργανώσεις

Όπως τόνισε ο κ. Σωφρόνης, «η φτώχεια δεν σημαίνει μόνο στέρηση αγαθών. Σημαίνει συχνά και περιθωριοποίηση, κοινωνικό αποκλεισμό, υποβάθμιση της σωματικής και ψυχικής υγείας. Επίσης, η φτώχεια δεν αντιμετωπίζεται μόνο με την παροχή υλικής βοήθειας. Αντιμετωπίζεται – κυρίως – με την ενδυνάμωση των ανθρώπων, ώστε να καταφέρουν να βελτιώσουν οι ίδιοι τη ζωή τους. Να αποκτήσουν ευκαιρίες και στοιχειώδη εφόδια, για να μπορέσουν να ζήσουν καλύτερα

Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου παρουσιάστηκαν επίσης τα εργαλεία επικοινωνίας που έχει αναπτύξει η Κοινωνική Σύμπραξη Ανατολικής Αττικής, με στόχο την αποτελεσματική ενημέρωση τόσο των δικαιούχων όσο και του ευρύτερου κοινού. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε το λογότυπο της Κοινωνικής Σύμπραξης, καθώς και η διαδραστική εφαρμογή e-TEVA. Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Σαρωνικού, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα τεθεί σε λειτουργία και ο ιστότοπος της Σύμπραξης.

Ο κ. Σωφρόνης ευχαρίστησε τους Δημάρχους και τους αιρετούς εκπροσώπους των Δήμων – Εταίρων της Σύμπραξης, καθώς και τους εργαζόμενους στις Κοινωνικές Υπηρεσίες, για την άριστη συνεργασία και τη συμβολή τους στην επιτυχή μέχρι τώρα υλοποίηση του προγράμματος.

Κλείνοντας την εισήγησή του, ο κ. Σωφρόνης κατέθεσε τρεις προτάσεις, οι οποίες και υιοθετήθηκαν από τους εταίρους της Σύμπραξης. Οι δύο πρώτες να κατατεθούν στα αρμόδια Υπουργεία και η τρίτη στην ΚΕΔΕ. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε:

  1. «Ζητάμε από τα αρμόδια Υπουργεία να ανοιχθεί διάλογος με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία και έχει την πραγματική εικόνα της κατάστασης, ώστε να συν διαμορφώνονται οι προτάσεις που κατατίθενται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατεύθυνση των κονδυλίων που διατίθενται στη χώρα μας για κοινωνικά προγράμματα και αντιμετώπιση της φτώχειας. Οι Κοινωνικές Συμπράξεις που έχουν δημιουργηθεί σε όλη τη χώρα για την διαχείριση του ΤΕΒΑ γνωρίζουν πολύ καλά τις πραγματικές ανάγκες.
  2. Να θεσπιστεί πλαίσιο υλοποίησης των παραπάνω προτάσεων με διαδικασίες τύπου «fast track», ώστε να αποφευχθεί η δαιδαλώδης γραφειοκρατία όπου επιφέρει τεράστιες καθυστερήσεις με καταστροφικά αποτελέσματα.
  3. Να ζητηθεί από την ΚΕΔΕ να υιοθετηθεί η πρόταση για αλλαγή της καταστατικής δομής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μπορεί να χρηματοδοτεί απευθείας τις Περιφέρειες και τους Δήμους και όχι μόνο τις Κυβερνήσεις, όπως ισχύει σήμερα.»

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.