Ρύπανση και στη Σαρωνίδα επιβεβαιώνει το ΕΛΚΕΘΕ – Συνεχίζονται οι δειγματοληψίες σε όλο το παραλιακό μέτωπο

Συστηματικές δειγματοληψίες σε όλο το παραλιακό μέτωπο και τη θάλασσα ξεκίνησε το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών ΕΛΚΕΘΕ, ενώ έλεγχοι θα γίνουν και στον βυθό για να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις από τη ρύπανση μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου ανοιχτά της Σαλαμίνας.

Μιλώντας χθες στον Αθήνα 9.84 ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος»  Θοδωρής Τσιμπίδης, με αφορμή την καταγραφή σε βίντεο της υποθαλάσσιας καταστροφής στο Σαρωνικό, τόνισε ότι «το μεγαλύτερο μέρος της πετρελαιοκηλίδας θα παραμείνει για πολλά χρόνια στο βυθό». «Τώρα όλοι ασχολούνται με την επιφανειακή μόλυνση, αλλά κανείς με τη μόλυνση που έχει υποστεί ο βυθός του Σαρωνικού» σημείωσε ο κ. Τσιμπίδης.

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία πάντως δεν είναι ενθαρρυντικά, καθώς μία πρώτη δειγματοληψία έδειξε ότι υπάρχει ρύπανση και στη Σαρωνίδα. 

Θα πρέπει να βγουν τα αποτελέσματα της λεπτομερούς ανάλυσης για να επιβεβαιωθεί αυτή η εξέλιξη, ωστόσο το Σαββατοκύριακο είδαν το φως της δημοσιότητας πολλές φωτογραφίες στο διαδίκτυο, που επιβεβαίωναν ότι κομμάτια μαζούτ έφτασαν και στην παραλία της Σαρωνίδας. 
«Είδαμε ότι κάποια δείγματα, τα οποία πήραμε από τη Σαρωνίδα την Πέμπτη, είναι επιβαρημένα. Οχι όπως είναι στη Γλυφάδα, αλλά υπάρχει επιβάρυνση. Η συγκεκριμένη δειγματοληψία έγινε μετά από τηλεφώνημα που δεχθήκαμε από κάποιους πολίτες, οι οποίοι μένουν κοντά στην περιοχή» ανέφερε ο διευθυντής Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ Γιάννης Χατζηανέστης. 

Εν τω μεταξύ, ενθαρρυντικά είναι τα συμπεράσματα της ομάδας εμπειρογνωμόνων από το δήμο του Ρότερνταμ, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της ρύπανσης των ακτών της Αττικής από την πετρελαιοκηλίδα του ναυαγίου ΑΓΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΙΙ. Το κλιμάκιο που βρίσκεται στη χώρα μας ύστερα από πρόσκληση του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, παρουσίασε τα συμπεράσματά του το πρωί, στην Α’ Πλαζ Αλίμου, παρουσία των δημάρχων Αθηναίων Γιώργου Καμίνη και Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη. Όπως είπαν χαρακτηριστικά «έχει γίνει πολύ καλή δουλειά», ενώ πρόσθεσαν ότι εάν υπήρχαν ειδικά μηχανήματα ο καθαρισμός της παραλίας του Αλίμου θα μπορούσε να γίνει και εντός της ημέρας.

Εντατικοί έλεγχοι στα αλιεύματα

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, Γιώργο Γαβρίλη, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας ελέγχουν καθημερινά τα αλιεύματα. Αυτή την εποχή γίνεται αλίευση δύο ειδών, με γρι-γρι και παράκτια. Τα γρι-γρι ψαρεύουν σε απόσταση πέντε μιλίων από τις ακτές. Οι έλεγχοι μέχρι στιγμής έχουν δείξει ότι έχει σταματήσει η παράκτια αλιεία δηλαδή η αλιεία σε απόσταση 3-4 μιλίων από τις ακτές, ενώ οι έλεγχοι στα αλιεύματα των γρι-γρι έχει δείξει ότι δεν υπάρχει καμία μόλυνση.


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.