Ποιος κέρδισε και ποιος έχασε στο Σαρωνικό;

Την Κυριακή 1/9/2019, αναλαμβάνει το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο του Σαρωνικού. Μετά από ένα τρίμηνο σκέψεων, ανταλλαγής απόψεων με συμπολίτες μας, αποφασίσαμε να διατυπώσουμε κάποιες απόψεις για τις πολιτικές εξελίξεις του τόπου μας.

Έχουμε συνηθίσει η λέξη “αλλαγή” στην πολιτική, να προσδιορίζει μια πορεία προς το καλύτερο. Στην περίπτωση αυτής της ‘αλλαγής” στην ηγεσία του Δήμου Σαρωνικού, το μόνο που μπορεί να προσδιορίσει η λέξη είναι ένα πισωγύρισμα στις χειρότερες εποχές του.

Ο συνδυασμός του Πέτρου Φιλίππου, συνέτριψε τον αντίπαλό του Γιώργο Σωφρόνη. Η “συντριβή” καταγράφηκε κυρίως στον 2ο γύρο, όταν η διαφορά μεταξύ των δύο συνδυασμών, αυξήθηκε αντί να μειωθεί, όπως θα περίμενε κάποιος ως λογικό επακόλουθο, ότι θα κρινόταν η διαφορά σε μερικές δεκάδες ψήφους.

Κέρδισε ο Φιλίππου;

Πως είναι δυνατό να παραδεχτούμε ότι κέρδισε ο αποτυχημένος πρώην Δήμαρχος Σαρωνικού – Καλυβίων Πέτρος Φιλίππου;

 • Ο άνθρωπος που άφησε τον δήμο το 2014, με άλυτα ΟΛΑ τα βασικά προβλήματα που απασχολούν μια σύγχρονη κοινωνία; Άφησε τον Δήμο με τους βόθρους, μετά από τις άσκοπες παλινωδίες από την Γερακίνα στην Ψυττάλεια κ.λπ.
 • Πως είναι δυνατό να κέρδισε ο ιντριγκαδόρος που καλούσε τον δήμαρχο γειτονικού δήμου, να παρέμβη στο ΣτΕ ώστε να χαθεί η δικαστική υπόθεση της Γερακίνας, την δικαίωση της οποίας, υποτίθεται ότι διεκδικούσε (Δείτε το video);
 • Αυτός που λειτουργούσε δύο χωματερές, στη Βαλομάνδρα και στη Γερακίνα, αναθέτοντας σε συγγενείς και κολλητούς να τις ανακατεύουν και άφησε εκατοντάδες αυτοσχέδιες χωματερές σε όλο το Δήμο.
 • Ο άνθρωπος που δεν ασχολήθηκε ποτέ με την εξεύρεση χώρων ταφής για τους νεκρούς Δημότες.
 • Αυτός που προσπάθησε να διακόψει ένα πρωτοποριακό και από τα σημαντικότερα έργα εκσυχρονισμού στο Δήμο, όπως ο ηλεκτροφωτισμός με τα LED.
 • Είναι δυνατό να κέρδισε ο Φιλίππου, όταν το 2014 ως υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης, έχασε από τον αντίστοιχο υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη Παύλο Καμάρα, σε όλη την Ανατολική Αττική αλλά και στον Δήμο Σαρωνικού;
 • Είναι δυνατό να κέρδισε ο υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ υποψήφιος, όταν αυτό το κόμμα έχασε ΟΛΟΥΣ τους Δήμους και ΟΛΕΣ τις Περιφέρειες, όπου οι υποψήφιοι στηριζόντουσαν από αυτό το κόμμα;
 • Είναι δυνατό να κέρδισε ένας ΣΥΡΙΖΕΟΣ, όταν η Ν.Δ. πέτυχε εκλογικά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, μια τεράστια νίκη κατακτώντας όλες τις περιφέρειες, εκατοντάδες Δήμους και την αυτοδυναμία για πρώτη φορά μετά από το 2009;
 • Είναι δυνατόν να κέρδισε ο φίλος του “ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΗ”, στο ήθος και στην ρητορική, Πολάκη; Ο φίλος του Μαδούρο, ο οποίος διαπίστωσε δημοκρατικές διαδικασίες στις εκλογές στην Βενεζουέλα, όταν ολόκληρος ο ελεύθερος κόσμος διαπίστωσε βία και νοθεία;
 • Τέλος, είναι δυνατό να κέρδισε ΑΥΤΟΣ που με την βραδύτητα σκέψης, προγραμματισμού, την έλλειψη ευθύνης και αυταπάρνησης, δεν έκανε τίποτα για να σωθεί έστω ΕΝΑΣ από τους 102 αποτεφρωθέντες στο Μάτι;

Όχι αγαπητοί Φίλοι. Γιατί εάν αποδεχτούμε κάτι τέτοιο, τότε θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι η πλειοψηφία των πολιτών του Δήμου μας είναι χειρότεροι από αυτόν που ψήφισαν.

Τις εκλογές τις ΕΧΑΣΕ ο Σωφρόνης

Ποιοι ήταν οι λόγοι της συντριπτικής ήττας; Σύμφωνα με τις δικές μας εκτιμήσεις, αλλά συνομιλώντας με πολλούς συμπολίτες μας, το τελευταίο μετεκλογικό τρίμηνο, καταλήξαμε σε πολλά κοινά συμπεράσματα και περιγράφουμε μόνο μερικά από αυτά.

Θα περίμενε κάποιος, ότι ένας νέος άνθρωπος, μόλις 40 ετών, υποστηριζόμενος με όλα τα μέσα από το κόμμα του την Ν.Δ., να έκανε ένα εκλογικό περίπατο. Ένα ποσοστό του 60%, αν όχι από τον 1ο γύρο των εκλογών, σίγουρα στον 2ο γύρο, θα ήταν ένα φυσιολογικό αποτέλεσμα, για όποιον αντιπαρέθετε τις δύο προσωπικότητες και καλείτο να προβλέψει το αποτέλεσμα. Ανάλογα αποτελέσματα, υπήρξαν όπου αντιπαρατέθηκε ένας νεοδημοκράτης υποψήφιος με κάποιο ΣΥΡΙ-ΖΕΟ είτε σε επίπεδο Δήμου είτε Περιφέρειας.

Ο κ. Σωφρόνης το 2014 δημιούργησε ένα συνδυασμό με γνώμονα το ποιοι θα φέρουν περισσότερους ψήφους και όχι ποιοι είναι ικανοί να παράγουν έργο και οι οποίοι θα εξύψωναν το πολιτικό επίπεδο του τόπου. Έτσι μάζεψε το “έρμα” που είχε στο ψηφοδέλτιό του ο Φιλίππου, αλλά και άλλοι συνδυασμοί. Δεν τόλμησε ως νέος ο ίδιος, να βασιστεί στις δικές του δυνάμεις και στην φιλελεύθερη φιλοσοφία που πρέσβευε. Τι ακριβώς θα συνέβαινε ήταν ορατό, το είχαμε γράψει τον Ιούλιο του 2014, στα “Παραλειπόμενα” της έντυπης έκδοσης του Αττικού Παρατηρητή. “Εάν δεν επιλέγαμε αυτούς θα χάναμε τις εκλογές”, απάντησε ο ίδιος. Δυστυχώς, δεν θα μάθουμε τι πραγματικά θα συνέβαινε, αν είχε το θάρρος να κάνει άλλες επιλογές.

Απόλυτα επιτυχημένη πρόβλεψη

Η υποτίμηση των στοιχείων που έδειχναν ότι ο Φιλίππου θα ήταν υποψήφιος Δήμαρχος, ήταν ένα χαρακτηριστικό της πολιτικής του κ. Σωφρόνη. ο Α.Π. από το 2017 είχε προαναγγείλει την υποψηφιότητα του Φιλίππου με σειρά δημοσιευμάτων, αλλά ο ίδιος ο κ. Σωφρόνης και οι συνεργάτες του υποστήριζαν το αντίθετο (διαβάστε εδώ και εδώ).

Διαβάστε τι γράφαμε στα “παραλειπόμενα” του Α.Π. από το 2018.

Στα καθημερινά προβλήματα του Δήμου ο κ. Σωφρόνης, έκανε επίσης τραγικά λάθη. Από τον πρώτο μήνα της διοίκησης (Νοέμβριος 2014) γράψαμε στον Α.Π., ότι πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία για την επίλυση του αποχετευτικού, αφού ήταν βέβαιο ότι η μάταιη επινόηση των Βορίδη – Φιλίππου – Τσαλικίδη, περί Ψυττάλειας είχε ναυαγήσει στα αβαθή νερά του Σαρωνικού κόλπου. Τα ίδια υποστήριζαν δημόσια και κάποιοι αυτοδιοικητικοί. Μας απαντούσε ο κ. Σωφρόνης ότι, “θα με κατηγορήσουν, ότι σαμποτάρισα την μεταφορά των λυμάτων στην Ψυττάλεια”. Είχε δίκιο, τον κατηγόρησαν και αυτό θα έκαναν έτσι κι΄ αλλιώς. Ακόμα και σήμερα ο Φιλίππου τον κατηγορεί μ΄ αυτό το άθλιο επιχείρημα. Όταν τελικά αποφάσισε να ασχοληθεί με το αποχετευτικό, στο μέσο της θητείας του, είχε ήδη χάσει κάποιους συμβούλους, για λόγους που είχαν σχέση με την διανομή των έμμισθων θέσεων στελεχών και αυτοί που είχαν ψηφίσει υπέρ του Κ.Ε.Λ. στο ΒΙΟ.ΠΑ. Καλυβίων ένα χρόνο πριν, το καταψήφισαν αυτοεξευτελιζόμενοι. Οι “δύσκολες” αποφάσεις όμως λαμβάνονται στην αρχή της θητείας, όταν ο επικεφαλής είναι ισχυρός και όχι όταν αρχίζει να ξηλώνεται το πουλόβερ από τις διάφορες πικρίες και τα συμφέροντα.

Η διαχείριση των απορριμμάτων, κινήθηκε στα ίδια πλαίσια της προηγούμενης διοίκησης Φιλίππου – Τσαλικίδη και δεν έγινε ούτε ένα βήμα για την βελτίωσή της. Τόνοι σκουπιδιών που συσσωρεύονταν στους δρόμους, ιδίως τους θερινούς μήνες, όπου το 100% των κατοίκων των παραθεριστικών περιοχών βρισκόντουσαν στον Σαρωνικό. Ο κλαδοτεμαχιστής, αγοράστηκε ένα μήνα πριν από τις εκλογές και παρέμεινε στο πάρκινγκ του Δήμου, γιατί δεν υπήρχε χειριστής να τον λειτουργήσει. Δεκάδες προτάσεις κατατέθηκαν από συλλόγους του Σαρωνικού κατά τη διάρκεια της πενταετίας, για την διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά δυστυχώς αγνοήθηκαν.

Πέντε χρόνια δεν ήταν αρκετά να δρομολογηθεί, η επίλυση του τεράστιου κοινωνικού προβλήματος, της ταφής των νεκρών του Δήμου, κυρίως του παραλιακού μετώπου (Δείτε το video). Οι διθυραμβικές, ανακοινώσεις, ότι οσονούπω λύνεται το πρόβλημα με τον αποχαρακτηρισμό της αναδασωτέας έκτασης της Γερακίνας, μετά από τις επισκέψεις στους ΣΥΡΙ-ΖΕΟΥΣ υπουργούς, του Προέδρου της Κοινότητας Νάσου Παπουτσή και του Σάββα Γκέραλη, αποδείχτηκαν φενάκη, όπως εξάλλου είχαμε προβλέψει. Δεν άφησε τυχαία ο Τσαλικίδης να χαρακτηριστεί αναδασωτέο το οικόπεδο στο Θυμάρι, μετά την πυρκαγιά του 2012, κάτι ήξερε, γι αυτό δεν ασχολήθηκε με το θέμα επί 8 χρόνια.

Το θέμα της διαχείρισης των παραλιών, ήταν ένα ακόμα Βατερλό για τον κ. Σωφρόνη. Ξεκίνησε με την εξ΄ εφόδου κατάληψη της παραλίας των Αλυκών, όπως έκανε και ο προκάτοχός του, για να γεμίσει όλες τις ελεύθερες παραλίες με καντίνες. Η διαχείριση κάποιων από αυτές τις καντίνες, είναι ήδη στο μικροσκόπιο των δικαστικών αρχών, με δική μας πρωτοβουλία, αλλά και όπως ζήτησε εξάλλου και η αντιπολίτευση σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά δεν είχε το θάρρος να το παραπέμψει η ίδια (γιατί άραγε;).

Η απροκάλυπτη ανάμιξη του Δημάρχου με την εσωκομματική λειτουργία της Νέας Δημοκρατίας στον Δήμο Σαρωνικού και την εκλογή Προέδρου στην ΔΗΜ.Τ.Ο, τραυμάτισε βαρύτατα το κύρος του. Και το 2016 αλλά και το 2018, προσπάθησε να οδηγήσει τις εξελίξεις σύμφωνα με τις δικές του επιθυμίες και το πέτυχε μεν, αλλά διέσπασε τους δικούς του ανθρώπους που θα τον στήριζαν στις επερχόμενες εκλογές. Μάλιστα το 2016 μέμφθηκε δημόσια τον “Αττικό Παρατηρητή”, το ΜΜΕ που τον στήριξε όλη αυτή την 5ετία, επειδή δημοσιοποίησε καταγγελίες πολιτών μελών της Ν.Δ., ότι ο υποψήφιος που υποστήριζε ο ίδιος, χρησιμοποιούσε την υλικοτεχνική υποδομή του Δήμου για να εκλεγεί Πρόεδρος της ΔΗΜ.ΤΟ.!!!

Η διαχείριση των αυτοδιοικητικών στελεχών ήταν επίσης μια από τις αποτυχημένες επιλογές του. Όχι μόνο δεν επέλεξε τους καλύτερους που θα μπορούσε, κατά τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου του το 2014, αλλά δεν μπόρεσε και να τους διαχειριστεί. Έτσι είχαμε τα ανεκδοτολογικά φαινόμενα των ανεξαρτητοποιήσεων Δημητρίου, Αθανασόπουλου, Γεωργοπούλου, Μιχαϊλίδου, Μπούτση, Μποστανίτη και Αποστόλου. Υπήρξε το πρωτοφανές για τα αυτοδιοικητικά δεδομένα, να ανεξαρτητοποιηθούν 7 από τους 16 συμβούλους της παράταξής του.

Η συγκρότηση του ψηφοδελτίου του 2019, είχε τα ίδια συστατικά με αυτά του 2014. Με την διαφορά ότι τώρα ήταν δυσμενέστερες οι συνθήκες, μια και πολλοί από αυτούς που είχε επιλέξει το 2014, επέστρεψαν στην πολιτική και διατροφική τους κοιτίδα. Οι νέοι που πιέστηκαν ή αποφάσισαν, να ασχοληθούν με τα κοινά μέσω του συνδυασμού “Σαρωνικός αύριο”, το προσπάθησαν μέσα σε ένα τοξικό περιβάλλον.

Τέλος θα πρέπει να αναφερθούμε στο στιλ της διοίκησης και της επικοινωνίας με τους δημότες, το οποίο ενόχλησε πολλούς από αυτούς. Δεν ήταν τυχαίο, ότι κάποιοι εξ΄ αυτών, υποστηρίζουν ότι δεν θα μετείχαν των εκλογών ή δεν θα ψήφιζαν τον συνδυασμό του Γιώργου Σωφρόνη, εάν δεν υπήρχε ο συγκεκριμένος αντίπαλος. Ψήφισαν Σωφρόνη για να καταψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΕΟ.

Μετά από αυτή την παταγώδη αποτυχία και με δεδομένη την επιστροφή του Δήμου μας στο χειρότερο παρελθόν του, είμαστε της άποψης ότι θα πρέπει από αύριο κιόλας, να αναζητηθεί μια προσωπικότητα που θα καταστρώσει ένα σχέδιο ανάκαμψης αυτού το τόπου.

Άγγελος Γ. Φραγκόπουλος


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

2 Responses to “Ποιος κέρδισε και ποιος έχασε στο Σαρωνικό;”

 1. Ο/Η saronikospoliticsnews λέει:

  Επειδή είναι κακό να τα ισοπεδώνουμε ως οδοστρωτήρες όλα θα συμφωνήσουμε σε κάποια από τα χαρακτηριστικά των γεγονότων. Πρέπει ωστόσο να πούμε ότι η πείρα κάποιων στο να ελίσσονται είναι πολύ καλός μοχλός για να μπορούν να υπάρχουν ανάμεσά μας.Επίσης πρέπει να παραδεχτούμε την ανωριμότητα μας ως προς την απλή αναλογική και τον τρόπο που διεξήχθησαν αυτές οι εκλογές. Όσο για τον κο Φιλίππου βγήκε εξ αιτίας της κοινότητας Καλυβίων η οποία θα τον ψήφιζε οπουδήποτε κι αν έβαζε υποψηφιότητα. Όσο για το χαμένος- κερδισμένος δεν υπάρχει μέτρο. Εάν δεν βρεθούν χρυσές συνιστώσες συνεργασίας τίποτε δεν θα πάει μπροστά. Εάν υπάρχουν έχθρες και τα σφιγμένα πρόσωπα που είδαμε κατά την ορκωμοσία τα παρουσιάζουν αισιόδοξα και ελπιδοφόρα, για να διώχνουν τα σύννεφα, προκοπή δεν γίνεται. Εάν δεν μάθουμε να λειτουργούμε ως ορθά σκεπτόμενοι και όχι συναισθηματικά καθοδηγούμενοι δεν πρόκειται να αλλάξουμε κάτι σε αυτά που έρχονται. Έρχονται κι άλλα χρόνια δύσκολα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Χρειάζονται γερά κότσια όσοι πήραν την ευθύνη. Πρέπει να μάθουν να υπηρετούν κάτι που δεν το εξέλιξαν ακόμα. Διαχειριστές μιας ακόμα ευκαιρίας να συνεχίσει να υπάρχει ο δήμος τίποτε περισσότερο από άνθρωποι δεν είναι και δεν είμαστε. Καλημέρα.

 2. Ο/Η ΑΓΓΕΛΟΣ ΦΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ λέει:

  Οφείλουμε μια αναγκαία διόρθωση προς τον κ. Μιχάλη Αδάμη, ο οποίος δεν παραιτήθηκε από Δημοτικός Σύμβουλος ούτε αναξαρτητοποιήθηκε από την παράταξή “Σαρωνικός αύριο”. Ο κ. Αδάμης παραιτήθηκε από Πρόεδρος της ΑΔΜΚΕΣ, αντιδρώντας στις σκανδαλώδεις συμβασεις του προηγούμενου Προέδρου της εταιρείας με επιχειρηματία μπιτσόμπαρου. Ζητούμε συγνώμη από τον κ. Αδάμη.

Σχολιάστε

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.