Ένα μεγάλο βήμα για την επίλυση του αποχετευτικού, από τον Δήμαρχο Σαρωνικού κ. Γιώργο Σωφρόνη

image4

Έστω και με καθυστέρηση δύο χρόνων, όσο χρειάστηκε για να ωριμάσει στη συνείδηση των δημοτικών παραγόντων του Σαρωνικού, ότι το σχέδιο «Ψυττάλεια» δεν υπάρχει (ήταν μια φούσκα), αλλά και κάτω από την πίεση των βαρύτατων προστίμων που επιβάλει το Ευρωδικαστήριο για την έλλειψη αποχετευτικών δικτύων, ο Δήμαρχος Σαρωνικού κ. Σωφρόνης, παραθέτει την πρότασή του για την χωροθέτηση Κέντρου Περιβαλλοντικών Εγκαταστάσεων του Σαρωνικού, το οποίο περιλαμβάνει και Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων για το παραλιακό μέτωπο του Δήμου. Πρόκειται για το πρώτο και το αποφασιστικότερο βήμα για την επίλυση του υπ΄ αριθμόν ΕΝΑ προβλήματος του Σαρωνικού, που είναι η διαχείριση των λυμάτων και η διαχείριση των φυτικών υπολειμμάτων. 

Είχαμε προαναγγείλει ότι υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση, για την επίλυση του αποχετευτικού, για την οποία ενημερώθηκε προσωπικά η Περιφερειάρχης κ. Ρένα Δούρου και εξασφαλίστηκε η στήριξη της Περιφέρειας Αττικής και με την ΕΥΔΑΠ. Πρωτεργάτης σ΄ αυτή την προσπάθεια, εκτός βεβαίως του Δημάρχου, φαίνεται ότι είναι ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Ηλίας Μπουκοβάλας.

Η πρόταση που συγκεκριμενοποιήθηκε θα παρουσιαστεί την προσεχή Τετάρτη (6/7/2016) στο Δημοτικό Συμβούλιο Σαρωνικού, παρουσία εκπροσώπου Μηχανικού της ΕΥΔΑΠ.

Στο σχέδιο πόλης του Βιομηχανικού Πάρκου Καλυβίων (ΒΙΟΠΑ), προβλέπεται ούτως η άλλως υποχρεωτική χωροθέτηση Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ). Επιπρόσθετη ενέργεια που θα απαιτηθεί είναι η διεύρυνση κατά 60 στρ. της έκτασης που θα καλύψει το ΚΕΛ και θα προκύψει κατόπιν αναγκαστικής απαλλοτρίωσης που θα διενεργήσει η ΕΥΔΑΠ. Το σχέδιο πόλης που περιλαμβάνει τη χωροθέτηση του ΚΕΛ στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων, έχει προωθηθεί από τις προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου Καλυβίων και Σαρωνικού. 

Το Κέντρο Περιβαλλοντικών Εγκαταστάσεων του Σαρωνικού, του οποίου ο προϋπολογισμός δεν έχει ανακοινωθεί μέχρι αυτή τη στιγμή, αλλά είναι πιθανό να παρουσιαστεί στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ο οποίος θα καλυφθεί κατά 100% από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, προβλέπει την κατασκευή Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων, Κέντρου Συγκέντρωσης Φυτικών Υπολειμμάτων (Πράσινο σημείο) και μόνο αυτών, Χώρο Κομποστοποίησης  και Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Δηλαδή ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης λυμάτων και φυτικών υπολειμμάτων, παρόμοιο με αυτά που συναντώνται στις Ευρωπαϊκές χώρες και έχουν χωροθετηθεί μέσα στους οικιστικούς ιστούς των μεγαλουπόλεων.

Κέντρο Περιβαλλοντικών Εγκαταστάσεων Σαρωνικού

Περιοχή του Κέντρου Περιβαλλοντικών Εγκαταστάσεων του Σαρωνικού

Η καινοτομία της συγκεκριμένης πρότασης είναι, ότι δεν απαιτείται αποδέκτης των επεξεργασμένων υποπροϊόντων, όπως σε προηγούμενες περιπτώσεις, που ήταν υποχρεωτικά η θάλασσα. Δηλαδή τα παραγόμενα υποπροϊόντα θα διατίθενται για άρδευση των αγροτικών εκτάσεων, με ελάχιστο κόστος ή ακόμα και δωρεάν για τους χρήστες. Υπάρχει η πρόταση και είναι απόλυτα υλοποιήσιμη, να διοχετεύεται η παραγωγή των υποπροϊόντων κατά τη χειμερινή περίοδο, σε γεωτρήσεις της περιοχής, πράγμα που θα βοηθήσει στον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα. Το παραγόμενο νερό θα είναι καλύτερης ποιότητας και από αυτό των γεωτρήσεων, στις οποίες συχνά ανιχνεύονται στοιχεία ακατάλληλα ακόμα και για το πότισμα των οπωροκηπευτικών.

Για την περίπτωση βλάβης του συστήματος, προβλέπονται δεξαμενές ανακύκλωσης των λυμάτων, μέχρι την αποκατάσταση και την συνέχιση της διύλισης. 

Θεωρούμε ότι η πρόταση του Δημάρχου, περιέχει όλα τα στοιχεία ενός υλοποιήσιμου έργου, το οποίο πρέπει να στηριχθεί κυρίως από τους δημότες. Πρέπει να παρακαμφθούν όλες οι φοβίες και οι ενστάσεις του παρελθόντος, γιατί η τεχνολογία στα συγκεκριμένα έργα, βελτιώνεται καθημερινά, μια και αυτό απαιτείται από την Ε.Ε. η οποία έχει θεσπίσει τα αυστηρότερα περιβαλλοντικά πρότυπα παγκοσμίως για ανάλογα έργα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα συγκεκριμένα έργα χρηματοδοτούνται κατά 100% από τα Κοινοτικά ταμεία.   

Οι απόψεις των παρατάξεων του Δήμου

Με νωπά ακόμα στην μνήμη μας, τα γεγονότα των τελευταίων 6 χρόνων, στην υπόθεση της χωροθέτησης ΚΕΛ στον Σαρωνικό, τις άστοχες ενέργειες των Τσαλικίδη – Φιλίππου στην υπόθεση «Γερακίνα», αλλά και την παρελκυστική πολιτική και των δύο, καθώς και του πρώην Υπουργού Βορίδη, στην δήθεν δυνατότητα μεταφοράς των λυμάτων στην Ψυττάλεια, τα δεδομένα για την υιοθέτηση της χωροθέτησης ΚΕΛ στον Σαρωνικό απλοποιούνται.

Θα είναι πολύ δύσκολο για την αντιπολίτευση του Δήμου, να αρνηθεί την στήριξη σε ένα τόσο άρτιο έργο, όταν η ίδια έχει προτείνει την Γερακίνα της Π. Φώκαιας, μιας θέσης που απέχει από τις πολυσύχναστες παραλίες του όρμου της Αναβύσσου, μόλις λίγες δεκάδες μέτρα. Αλλά κυρίως γιατί η σημερινή τεχνολογία εγγυάται, ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια να καλλιεργηθούν σκόπιμες φοβίες στους πολίτες για οσμές, υπερχειλίσεις και άλλα προβλήματα που πιθανολογούντο στην περίπτωση της Γερακίνας.

Κάποιες πληροφορίες που φτάνουν στα διάφορα στέκια του Σαρωνικού, αναφέρουν ότι σ΄ αυτές τις φοβίες θα επενδύσουν οι αυτοαποκαλούμενοι «αριστεροί» του Δημοτικού Συμβουλίου, προσδοκώντας να κινητοποιήσουν τα φοβικά συναισθήματα κάποιων πολιτών για μικροπαραταξιακά οφέλη. Ελπίζουμε ότι οι πληροφορίες δεν θα επιβεβαιωθούν, αλλά και αν επαληθευτούν είναι βέβαιο ότι θα βρουν «κλειστά αυτιά» στην κοινωνία του Σαρωνικού.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσαλικίδης, θα επιμείνει στην απορριφθείσα «λύση Ψυττάλειας», δημιουργώντας άλλοθι για να καταψηφίσει την πρόταση του Δημάρχου. Ελπίζουμε ότι δεν θα επιβεβαιωθεί ούτε αυτή η πληροφορία, γιατί μπορεί ο κ. Τσαλικίδης να είναι αδίστακτος σε ότι αφορά τις επιλογές του να αναρριχηθεί στην τοπική εξουσία, αλλά ανόητος δεν είναι. Η θετική εξέλιξη του αποχετευτικού και ο ουσιαστικός έλεγχος των δραστηριοτήτων του Δημάρχου, προς την κατεύθυνση της σωστής και έγκαιρης προώθησης των διαδικασιών υλοποίησης του έργου, θα είναι μια επένδυση και για τον ίδιο. Εξάλλου, πως θα αντικρούσει ένα έργο όταν ο ίδιος έχει προτείνει ένα αντίστοιχο έργο με μεγάλες επισφάλειες στην Γερακίνα, μόλις 200 μέτρα από τον οικιστικό ιστό;

Πάντως, τρεις τουλάχιστον σύμβουλοι, που έχουν εκλεγεί με τον συνδυασμό του κ. Τσαλικίδη, φέρονται αποφασισμένοι να υπερψηφίσουν την πρόταση και αυτό ίσως είναι καθοριστικό για τον ίδιο. Να εκτιμήσει δηλαδή, αν τον συμφέρει πολιτικά και πόσο καλό θα έκανε στο προσωπικό του προφίλ, το οποίο προστατεύει με μεγάλη επιμέλεια, μια εξέλιξη διάσπασης της παράταξής του σε ένα καθοριστικό για τον τόπο έργο. 

Ο παράγοντας που ονομάζεται Πέτρος Φιλίππου, ο οποίος κατ΄ αρχήν είχε αποκλειστεί από τον πρώτο κύκλο επαφών του Δήμου με την Περιφέρεια και την ΕΥΔΑΠ, φέρεται να έχει δηλώσει στον Δήμαρχο, ότι θα στηρίξει όποια απόφαση και αν πάρει ο Δήμος για την χωροθέτηση του ΚΕΛ. Και είναι λογικό, μια και δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια πολιτικής σπέκουλας, με δεδομένη τη θέση της Περιφέρειας Αττικής ότι δεν υφίσταται η «λύση Ψυττάλεια». Επίσης ο ορατός κίνδυνος επιβολής βαρύτατων προστίμων που θα καλούντο να πληρώσουν οι δημότες του Σαρωνικού, θα χρεωνόταν πολιτικά στον ίδιο. Κάνοντας λοιπόν, μια ακόμα, θεαματική κωλοτούμπα (ευπρόσδεκτη αυτή τη φορά), θα στηρίξει το έργο και εικάζουμε ότι θα εμπλακεί ενεργά για να δρέψει πολιτικούς καρπούς από την ολοκλήρωσή του. Θα το δούμε δηλαδή, στο επόμενο πολιτικό διαφημιστικό του φυλλάδιο.

Θέλουμε να υπενθυμίσουμε, ότι την πρόταση χωροθέτησης ΚΕΛ στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων, είχε πρώτη καταθέσει η Επιτροπή Πολιτών για το ΚΕΛ Σαρωνικού το 2012, βασιζόμενη στην υπάρχουσα μελέτη του σχεδίου πόλης του ΒΙΟΠΑ. Αυτή η πρόταση, που σήμερα προτείνεται να υλοποιηθεί, είχε επίσης καταθέσει προφορικώς στο Δημοτικό Συμβούλιο, η τότε Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου κα Αναστασία Τσιακάλου, αλλά είχε απορριφθεί μετά ειρωνικών σχολείων από τον Φιλίππου (Δείτε εδώ VIDEO). Πόσο διαφορετικά θα ήταν σήμερα οι συνθήκες, αν είχε συζητηθεί και είχε προωθηθεί; Κυρίως θα είχαν κερδηθεί πέντε χαμένα χρόνια.

Ο Αττικός Παρατηρητής, ο οποίος έχει δώσει αγώνες για το αποχετευτικό τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις την προσπάθεια του Δημάρχου για την προώθηση, εκτέλεση και λειτουργία, αυτού του έργου ζωής για τον τόπο μας. Σαφέστατη προϋπόθεση να μην γίνουν εκπτώσεις στην τεχνολογία που θα εφαρμοστεί, στην ποιότητα της κατασκευής και στην τήρηση όλων ανεξαιρέτως των προδιαγραφών που ορίζονται από την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σ΄ αυτή τη διαδικασία σημαντικό ρόλο θα πρέπει να έχουν και πρωτοβουλίες δημοτών του Σαρωνικού, οι οποίοι θα ζήσουν τις επόμενες πολλές δεκαετίες μ΄ αυτό το έργο, ενώ οι Δημοτικές αρχές θα έχουν παρέλθει.    


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

One Response to “Ένα μεγάλο βήμα για την επίλυση του αποχετευτικού, από τον Δήμαρχο Σαρωνικού κ. Γιώργο Σωφρόνη”

 1. Ο/Η Πάνος λέει:

  Αν την υποβάθμιση μιας περιοχής την θεωρούμε επίτευγμα κινήσεων του Δημάρχου ή την οpοιασδήποτε δημοτικής αρχής τότε μάλλον δεν ξέρει ο καθένας τι ψηφίζει ή τι του γίνεται !!
  Από πότε – τουλάχιστον στα Ελληνικά χρονικά – η δημιουργία “Ψυτάλλειας” αναβάθμισε την οποιαδήποτε περιοχή, Δήμο, κοινότητα ?
  Αν κάποιος νομίζει ότι η Σαλαμίνα που διατηρεί την Ψυτάλλεια είναι αναβαθμισμένη περιοχή, τότε αυταπατάται οικτρά.
  Στα διάφορα σχόλια, άρθρα ή ενστάσεις από προηγούμενους Δημάρχους, παρατάξεις, αντιπολίτευση ή οτιδήποτε άλλο που υπάρχουν γι’ αυτό το θέμα στο attikos.gr, είναι απλά σχόλια προεκλογικών αγώνων και μισές αλήθειες με σκοπό την αποκομιδή ψήφων ή δημιουργίας εντυπώσεων.
  Είμαι αυτό που λένε «βέρος» δημότης Δήμου Καλυβίων και πραγματικά χωρίς κανένα συμφέρον ή μη, το οποίο να δημιουργείται από την εγκατάσταση ή μη του ΚΕΛ στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων εφόσον δεν έχω καμία σχέση με το συγκεκριμένο σημείο (π.χ να είμαι κάτοχος οικοπέδου ή έκτασης)
  Ως δημότης όμως δεν μπορώ να δεχτώ την απαράδεκτα «ύπουλη» και χωρίς καμία ενημέρωση των δημοτών, σύνταξη δημοτικού συμβουλίου για την ψηφοφορία του συγκεκριμένου σχεδίου και εγκατάστασης ΚΕΛ στη ΒΙΟΠΑ Καλυβίων.
  Ύπουλη, γιατί χωρίς καμία ανακοίνωση ή απλή ενημέρωση των δημοτών, ο Δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο προέβησαν στην ψηφοφορία ενός ζωτικής σημασίας έργου, που έχει να κάνει με την ζωή του τόπου, το βιοτικό επίπεδο του καθένα μας, τη βιολογική καταστροφή, της υγιεινής και πολλών άλλων παραγόντων.
  Το 2002, η απόφαση – μελέτη για την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου σε ζώνη της Π. Φωκαίας, βρήκε τους εκεί κατοίκους (σημερινοί δημότες Δ. Σαρωνικού μετά το Καποδίστρια) αντίθετους με το έργο και μετά από αντίδρασή τους το έργο ακυρώθηκε.
  Σήμερα λοιπόν, με ένα δημοτικό συμβούλιο που το 70 % και παραπάνω των συμβούλων να είναι κάτοικοι Αναβύσσου, Π. Φωκαίας, Λαγονησίου, ψηφίζουν υπέρ στην εγκατάσταση του ΚΕΛ στη ΒΙΟΠΑ Καλυβίων.
  Θα ήθελα λοιπόν να ευχαριστήσω τους «συν-δημότες» μου που αρνήθηκαν το 2002 το ΚΕΛ να «μπει» στα σπίτια τους αλλά σήμερα ψηφίζουν ΝΑΙ ώστε το ΚΕΛ να μπει στο δικό μου σπίτι.
  Το δικό μου σπίτι δεν θα μολυνθεί σήμερα, αλλά το δικό τους θα μολυνόταν το 2002
  Το δικό μου σπίτι και τοπικός Δήμος Καλυβίων δεν θα υποβαθμιστεί, αλλά θα υποβαθμιζόταν ο δικός τους το 2002
  Θέλω να ελπίζω ότι μαζί με εμένα ΑΓΑΝΑΚΤΟΥΝ και όλοι οι άλλοι δημότες τοπικού Δήμου Καλυβίων έτσι ώστε αυτό το έργο να μην προχωρήσει έχοντας σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση του τόπου μας για να κερδοσκοπήσει ή ΕΥΔΑΠ ή της παροχής του οποιουδήποτε ανταλλάγματος, προκειμένου να κερδοσκοπήσει, έχει υποσχεθεί στην δημοτική αρχή και όχι στον Δήμο μας.
  Και αυτό, γιατί πλέον η δημοτική αρχή έχει ανεξαρτητοποιηθεί από τον Δήμο μας εφόσον αυθαιρετεί κατά των δημοτών

  Και γι’ αυτούς που δεν έχουν ενημερωθεί, ο Δήμος Σαρωνικού καλύπει μια τεράστια έκταση ακατοίκητης περιοχής με ορεινούς όγκους, πεδιάδες και περιοχές πολυ απομακρυσμένες από σπίτια ή οικιστικούς ιστούς που θα μπορούσαν με συνεργασία, προτάσεις ουσιαστικές μελέτες να αποτελέσουν τον χώρο φιλοξενείας του ΚΕΛ, αντί της ΒΙΟΠΑ και μες τα σπίτια μας

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.