Χωροθετήθηκε το ΚΕΛ Σαρωνικού στο ΒΙΟΠΑ των Καλυβίων – Το μεγαλύτερο έργο ΖΩΗΣ του Σαρωνικού ξεκίνησε

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (7/7/2016), ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σαρωνικού (της 6/7/2016), με την έγκριση της πρότασης του Δημάρχου για την χωροθέτηση Κέντρου Περιβαλλοντικής Εγκατάστασης στη Δημοτική Ενότητα Καλυβίων και συγκεκριμένα στο Βιομηχανικό Πάρκο (ΒΙΟΠΑ Καλυβίων).

Το μεγαλύτερο έργο ΖΩΗΣ του Σαρωνικού ξεκίνησε.

ΣωφρόνηςΣτην  εισήγησή του ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Σωφρόνης αναφέρθηκε διεξοδικά στα οφέλη και στις αναγκαιότητες υλοποίησης αυτού του έργου, τονίζοντας ότι δίνεται λύση σε ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί εδώ και δεκαετίες την περιοχή και τους κατοίκους. Αναβαθμίζεται η καθημερινότητα και η ποιότητα ζωής. Αυξάνεται η αξία της περιουσίας των κατοίκων της περιοχής. Δίνεται «πράσινη λύση» στο πρόβλημα της διαχείρισης των 10.000 τόνων πράσινων απορριμμάτων (κλαδέματα, απόβλητα κήπων, πάρκων κτλ), που παράγονται ετησίως στο Δήμο Σαρωνικού. Αξιοποιείται η τεχνικά καλύτερη δυνατή λύση για τη χωροθέτηση του ΚΕΛ, εντός του Βιομηχανικού Πάρκου Καλυβίων, σε κατάλληλη έκταση και σε μεγάλη απόσταση από κατοικημένες περιοχές (1,2 χιλ.), λύση που είναι ρεαλιστική, άμεσα εφαρμόσιμη και βιώσιμη. Έχει εξασφαλιστεί 100% η χρηματοδότηση του έργου και η στήριξη όλων των εμπλεκόμενων αρχών (Περιφέρεια Αττικής, ΕΥΔΑΠ, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής).

Προωθούμε ένα έργο, σημείωσε ο Δήμαρχος, το οποίο είναι πρότυπο για την Ελλάδα, το οποίο προστατεύει (αντί να επιβαρύνει) το περιβάλλον και υπηρετεί (αντί να υποβαθμίζει) την ανάπτυξη της περιοχής. (Εισήγηση του Δημάρχου για το ΚΕΛ Σαρωνικού).

Βουγιουκλάκης ΕΥΔΑΠΕμπεριστατωμένη εισήγηση παρουσίασε και ο εκπρόσωπος της ΕΥΔΑΠ κ. Κωνσταντίνος Βουγιουκλάκης, όπως και οι εκπρόσωποι του μελετητικού γραφείου, οι οποίοι έδωσαν λεπτομέρειες, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον στην μηδενική, όπως είπαν όχληση του έργου, στα οφέλη που θα έχει ο Δήμος από την εκμετάλλευση των υποπροϊόντων, νερό και λυματολάσπη, καθώς και την απαλλαγή από το τεράστιο και κοστοβόρο πρόβλημα των φυτικών υπολειμμάτων.  

Άναρθρες κραυγές από την αντιπολίτευση

Αντιπολίτευση ΣαρωνικούΟι τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης όπως εκφράστηκαν από τους Τσαλικίδη, Κωνσταντέλο και Τζιβίλογλου, ήταν αρνητικές σε όλα τα στοιχεία της εισήγησης. Τα ίδια στοιχεία που παρουσίαζαν ως θετικά στην προ πενταετίας πρόταση τους για το ΚΕΛ της Γερακίνας (Παλαιά Φώκαια), τώρα τα παρουσίαζαν ως αρνητικά. Δηλαδή ότι θεωρούσαν ως επίτευγμα τότε, σήμερα το θεωρούν ως μειονέκτημα. Τα βασικά χαρακτηριστικά ήταν: Το έργο είναι μεγάλο και κοστοβόρο για τις ανάγκες του Σαρωνικού (το ίδιο ακριβώς μέγεθος, δυναμικότητας 150.000 κατ.  προβλεπόταν και για την Γερακίνα). Δεν ενημερώθηκαν οι πολίτες των Καλυβίων (κακώς δεν ενημερώθηκαν, αλλά ούτε της Φώκαιας είχαν ενημερωθεί). Η μελέτη είναι πρόχειρη (για την Γερακίνα είχε παρουσιαστεί μια μελέτη αντιγραφή της μελέτης της Ερμούπολης Σύρου) και εκφράστηκε απορία, πως η ΕΥΔΑΠ εισηγείται ΚΕΛ στο Σαρωνικό ενώ πριν ένα χρόνο υποστήριζε την Ψυττάλεια; (Η ΕΥΔΑΠ πριν από την Ψυττάλεια υποστήριζε την Γερακίνα. Υποστηρίζει ότι της υποδεικνύουν οι εκάστοτε Υπουργοί ΠΕΚΑ).  

Η εισήγηση της παράταξης του Τσαλικίδη, εκτός από το να συνεχιστεί η ( απορριφθείσα απ΄ όλους ανεξαιρέτως), προσπάθεια για την μεταφορά των λυμάτων στην Ψυττάλεια, δηλαδή να μην γίνει ποτέ το έργο, ήταν: Να απορριφθεί η εισήγηση και ο Δήμος Σαρωνικού να πιέσει τον Δήμο Λαυρεωτικής, να δεχτεί τα λύματα στο ΚΕΛ του Λαυρίου. Αν δεν το δεχτούν να αποχωρήσει ο Σαρωνικός από τον Σύνδεσμο Λαυρεωτικής στον οποίο συμμετέχει. Αρνούμαστε να σχολιάσουμε την πρόταση, γιατί όταν κάποιος αρχίσει να κατεβαίνει τα σκαλοπάτια της ανοησίας, είναι δύσκολο να αντιμετωπίσει τον αντίπαλο που βρίσκεται ήδη εκεί. Συνήθως χάνει. 

Ως ιδιαίτερα τραγική περίπτωση, πρέπει να χαρακτηριστεί ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Γιώργος Τζιβίλογλου. Ο άνθρωπος που είχε ενδιαφερθεί την προηγούμενη τετραετία ως Αντιδήμαρχος, αποκλειστικά για την περιουσία του, κατασκευάζοντας μεμονωμένες πολεοδομικές πράξεις, για να εγκατασταθεί Σούπερ Μάρκετ και να κλείσουν και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις της Αναβύσσου, ο άνθρωπος που αντάλλασσε οικόπεδα στην παραλιακή, Μαύρο Λιθάρι, μετατρέποντάς τα από κοινόχρηστα σε οικοδομήσιμα και τούμπαλιν, ο άνθρωπος που υποστήριζε ότι η Γερακίνα είναι υποβαθμισμένη περιοχή και ότι το ΚΕΛ στην Παλαιά Φώκαια θα την “αναβάθμιζε”, καταψήφισε την πρόταση του Δημάρχου!!!

Η Ψηφοφορία

Την πρόταση του Δημάρχου υπερψήφισαν οι Δημοτικοί σύμβουλοι της Πλειοψηφίας, ενώ την υπερψήφισε και ο Νίκος Βολάκος. Επίσης υπερψήφισαν όλοι οι Πρόεδροι των Τοπικών Ενοτήτων, ενώ το Συμβούλιο της Δημοτικής Ενότητας Καλυβίων σε συνεδρίασή του γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά.

Καταψήφισαν οι σύμβουλοι του Τσαλικίδη, η Ράπτη και ο Κατσούλης. Ο Ανδρέας Πέγκας αποχώρησε πριν την συνεδρίαση, αλλά είχε σαφώς τοποθετηθεί υπέρ της χωροθέτησης του ΚΕΛ στο ΒΙΟΠΑ, ταυτιζόμενος με την πρόταση του Δημάρχου. Καταψήφισε ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Σπύρος Δημητρίου. 

Φιλίππου: Απομονωμένος απ΄ όλους και στο περιθώριο ακόμα και από την Δούρου. 

Φιλιππου.... κλαμένοΛίγες ώρες πριν την συνεδρίαση κυκλοφόρησε  ανακοίνωση του πρώην Δημάρχου Σαρωνικού και νυν Αντιπεριφερειάρχη Φιλίππου, ο οποίος εναντιώνεται στο έργο, επιμένοντας στην μεταφορά των λυμάτων στην Ψυττάλεια, «έργο» το οποίο έχει απορριφθεί από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ΕΥΔΑΠ – Περιφέρεια Αττικής, έχει απενταχθεί και δεν χρηματοδοτείται.  

Εκείνο που είναι χαρακτηριστικό για την ποιότητα και το ήθος του ανθρώπου, είναι ότι δεν τόλμησε να παραστεί στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του οποίου ηγήθηκε επί 24 χρόνια και να εξηγήσει στους συμπολίτες του τις θέσεις του, αλλά και να απαντήσει σε ερωτήματα όπως:

  • Πως με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά του ίδιου έργου, είχε προτείνει αυτός και ο Τσαλικίδης, να κατασκευαστεί το ΚΕΛ στην Γερακίνα της Παλαιάς Φώκαιας, πριν από 5 χρόνια;
  • Όταν την προεκλογική περίοδο του 2014 η Δούρου στο πρόγραμμά της δήλωνε ότι κανένας Δήμος της Ανατολικής Αττικής δεν θα αποχετευτεί στην Ψυττάλεια, γιατί δεν αντέδρασε παρά έκρυψε το προεκλογικό πρόγραμμα, το οποίο δεν κυκλοφόρησε ποτέ στον Σαρωνικό;
  • Είναι ο ίδιος, που έχει εγκρίνει στο σχέδιο πόλης του ΒΙΟΠΑ των Καλυβίων την χωροθέτηση ΚΕΛ και μάλιστα για τοξικά βιομηχανικά λύματα; 
  • Απέχει το ΚΕΛ Μαρκοπούλου, όπου θα διοχετευτούν τα λύματα των Καλυβίων και του Κουβαρά, σχεδόν την ίδια απόσταση από την πόλη των Καλυβίων με το ΒΙΟΠΑ; 
  • Έχει απομονωθεί απ΄ όλους τους συναδέλφους του στην Περιφέρεια, ενώ δεν ανταλλάσσει ούτε καλημέρα με την Περιφερειάρχη, λόγω της ανερμάτιστης πολιτικής του; 
  • Πότε επιτέλους θα σταματήσει να λέει ΨΕΜΑΤΑ και να κοροϊδεύει τους Δημότες του Σαρωνικού;

Να ενημερώσουμε ότι, όπως και ο ίδιος παραδέχεται στην ανακοίνωσή του, οι συζητήσεις  του Δήμου με την Περιφέρεια, έγιναν ερήμην του. Αυτό είναι αλήθεια. Όπως μας είπαν στελέχη του Δήμου, ήταν προτροπή της κας Δούρου να μην εμπλακεί στην όλη συζήτηση ο Φιλίππου, για λόγους που εκείνη γνώριζε καλύτερα από εμάς. Ο Φιλίππου σε επαφές του με τον Δήμαρχο, έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει όποια απόφαση και αν πάρει ο Δήμος για την χωροθέτηση του ΚΕΛ.  Προφανώς, μαθαίνοντας το παρασκήνιο της πρότασης και τις ερήμην του επαφές Δήμου, Περιφέρειας και ΕΥΔΑΠ, αποφάσισε να εκφράσει την αγανάκτησή του με την συγκεκριμένη ανακοίνωση που τον χαρακτηρίζει.  

Σε κάθε περίπτωση θα καταγραφεί μαζί με τον Τσαλικίδη, ως οι “νεκροθάφτες του αποχετευτικού” του Σαρωνικού και τους χρεώνεται η πεντάχρονη καθυστέρηση.  


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

7 Responses to “Χωροθετήθηκε το ΚΕΛ Σαρωνικού στο ΒΙΟΠΑ των Καλυβίων – Το μεγαλύτερο έργο ΖΩΗΣ του Σαρωνικού ξεκίνησε”

  1. Ο/Η Πάνος λέει:

    Ti να πω? Αυτοί που συμφωνούν και αυτοί που διαφωνούν έχουν τεχνική κατάρτιση? Εχουν δει οι μεν την Ψυτάλεια από κοντά και μιλάνε? Οι δε εχουν καταλάβει τι θα γίνει? Θα πάρουν τα λύματα από την παραλιακή ζώνη και θα τα αντλιούν σε επιπεδο 10 χιλιομέτρων και με διαφορά υψομέτρου? Τι να πω Φυσική, μηχανική, υδραυλική γυμνασίου για να δείτε ποσο θα κοστίσει. Δεν μιλάω για απόφοιτο πολυτεχνειου και μάλιστα ΕΙΔΙΚΟΣ μηχανικός περιβάλλοντος!!! Αντε λαμογια ειδατε εργο θα έχει και μίζες ΕΕΕ? Σε ΠΟΣΑ χρόνια θα γίνει??? Ερωτήσεις χωρίς απάντηση! Στην ΒΙΟΠΑ ελπίζω να γίνει τουλαχιστον σε χωρό μακρυα από εργοστάσια υγειονομικού ενδιαφέροντος , σας φέρνω το παράδειγμα ττης Θεσσ/νικης στον Γαλλικό, με την μυρωδια ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ! κάτω από τις κολώνες της ΔΕΗ, και με Ασφάλεια. Μάλλον ήρθς ο καιρός να πουλήσω το ακίνητο! Ποιος χαζός θα το πάρει?

    • Ο/Η Αττικός Παρατηρητής λέει:

      Τα συγκεκριμένα έργα, χρηματοδοτούνται κατά 95% από την Ε.Ε., η οποία τα περνά από μεγάλο κόσκινο πριν τα χρηματοδοτήσει και αφού διαπιστώσει ότι κατά την κατασκευή τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες. Ο βόθρος που έχετε στο σπίτι σας και που ουδέποτε τον αδειάζεται ξέρετε πόσο κοστίζει στο περιβάλλον και σε όλους μας;
      Όλοι οι Δήμοι της Ανατολικής Αττικής που δεν είχαν μέχρι σήμερα ΚΕΛ, προχωρούν στην χωροθέτηση μέσα στο όριά της δικαιοδοσίας τους Μαραθώνας – Νέα Μάκρη, Ραφήνα – Σπάτα, αλλά και γειτονικού δήμοι που έχουν ΚΕΛ από χρόνια Μαρκόπουλο, Λαύριο, Κερατέα, ο Σαρωνικός γιατί όχι;
      Φαντάζομαι ότι τις ίδιες απορίες και ενστάσεις είχατε και όταν οι Φιλίππου – Τσαλικίδης πρότειναν την Γερακίνα της Παλαιάς Φώκαιας για χωροθέτηση του ΚΕΛ. Να μας στείλετε τις δημοσιεύσεις σας να τις δούμε.
      Αλλά και η επιλογή σας να το πουλήσετε και να φύγετε, δεν είναι κακή.

      • Ο/Η Πάνος λέει:

        Καταρχήν δεν έχω βόθρο στο σπίτι αλλά επειδή γνωριζα τοποθέτησα βιολογικό με λιγώτερο κόστος από το βοθρο που έχουν ολοι οι γειτονές μου! Καθε σουρουπο και ζημερώματα αδειαζουν τα λυματα δεξια και αριστερα! Αν παρεις τηλεφωνο στο υγειονομικό δεν είμαστε υπευθυνοι, δεν εχουν οχημα και τοσα αλλα! Σφως και ειχα ενστασεις για τα εργα γιατι ειναι στο ποδαρι και οχι εμπεριστατωμενα! Αν με διαβασατε είμαι περιεργος και για τους μεν αλλά και τους δε. Αυτοι που διαφωνουν δεν έχουν λυση αλλά και αυτοί που το προτείνουν δεν μπορουν να δώσουν τη λυση. Τα καλυβια εχουν συνδεθεί με το ΚΕΛ μαρκόπουλου οποτε πως θα γίνει το εργο? Από την Σαρωνίδα θα τρέξει αγωγος Φ100 η Φ 200 από την παραλία και καταλήξει στο ΒΙΟΠΑ των Καλυβιων? Μετρηστε αντλιοστασια( μυρωδια οπως στην Βαρκιζα, κοστος Ηλεκτρικου, συντηρησεις! Να πω για Αναβυσσο και Παλαια Φωκαια? Σε 50 Χρόνια ναι. Εδω μια Καλυβιων εγινε σε 6 χρονια αυτο θα γινει οπως τα λενε? Για δειτε μετα το νερο και τα μη αποδουμενα που θα διοχετευσουν ? Υπάρχει η μελετη να διαβασω και να πω που συμφωνω και που διαφωνω? Δλδ Την καλυβιων ΧΑ-ΧΑ θα την ΞΑΝΑΣΚΑΨΟΥΝ?

    • Ο/Η καλυβιωτης λέει:

      Αγαπητε πανο δεν θα πουλησεις τιποτα γιατι πολυ απλα το εκτρωμα δεν θα γινει.
      Κυριε παρατηρητη,το οτι υπηρχαν νενεκοι και προδοτες στην ελλαδα ηταν παντα γνωστο.
      Τους δικους μας προδοτες δημοτικους συμβουλους τους ξεραμε.
      Ξερουμε επισης πως εσεις, και το αλλο σαιτ ,ειστε τα παπαγαλακια του σοφρονη.
      Ξερουμε επισης οτι ειστε οι γκεμπελς της προπαγανδας του τοπου μας.
      Ξερουμε τους χαμελεωντες της πολιτικης του τοπου(βολακος).
      Ξερουμε τους δεινοσαυρους της πολιτικης του τοπου(κολλια)
      Ξερουμε τους παρανομουντες πρωην αστυνομικους, που αφου εφτιαξαν τα λαθραια τους στο λαγονησι και εγιναν δημοτικοι συβμβουλοι στον δημο,τωρα μας εγκαλουν για αγνοια(κολαξης)
      Ξερουμε τους καλυβιωτες αγραματους δημοτικους συμβουλους που αποφασιζουν για εμας χωρις εμας(αδαμης,μπουτσης).
      Θα μπορουσα να σας πω παρα πολλα ακομα αλλα δεν ειναι επι του παροντος,αυτο που εχει σημασια αυτην την στιγμη για τους καλυβιωτες ειναι ο αγωνας μας εναντιον των καταστροφεων της ζωης μας και του τοπου μας.
      Αναρωτηθειτε κυριε αττικε παρατηρητη γιατι να δεχθουν τα καλυβια το εκτρωμα,οταν δεν το δεχθηκατε εσεις εκει κατω..
      Κυριε παρατηρητη σταματηστε να ριχνεται λασπη στους συμβουλους που δεν ψηφιζουν και ειναι απο τα μερη σας.
      Κυριε παρατηρητη ξεκινησατε εναν πολεμο,ε,λοιπον..ΠΟΛΕΜΟ θα εχετε

      ΥΓ.Η αποσταση του εκτρωματος απο τα πρωτα σπιτια των καλυβιων ειναι 700 μετρα, η αποσταση απο τα διασπαρτα σπιτια ειναι 300 μετρα,η αποσταση απο το λιντλ και αλλη μια βιοτεχνια τροφιμων ειναι 200 μετρα
      προς αποκατασταση της αληθειας.
      ΥΓ2 Θα θελαμε κυριε αττικε να σας βλεπουμε στα συμβουλια που θα επακολουθησουν στον δημο,για να γνωριστουμε καλυτερα.

      • Ο/Η Αττικός Παρατηρητής λέει:

        Αγαπητέ Αναγνώστη, θα έρθουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο να μας γνωρίσετε, αλλά να μας δώσετε κι΄ εσείς τα στοιχεία σας, γιατί μπορεί κάποιοι από τους δημοτικούς συμβούλους που βρίζετε κριμένος πίσω από το ψευδώνυμο, να θέλουν επίσης να σας γνωρίσουν.

        • Ο/Η Πάνος λέει:

          Τώρα για τον Αδάμη και για τον κάθε Αδάμη , εχω προσωπική πείρα απο το 2008 όταν είχαμε μια διμάχη για το αν δικαιούμουν νερό στο σπίτι μου η όχι ( Με Πολεοδομική αδεια παρακαλώ !! δλδ οχι αυθαίρετο) και αρνιοταν χαρακτηριστικά να με συνδεσει με την υδρευση!Ασε ο Ανθρωπος δεν παιζεται. Οσο για καποιους εκει στο μεγαρο είναι απο αγραμματοι, ( ΟΛΟΙ ΚΑΠΝΙΖΟΥΝ περιπου μεσα που απαγορευεται!!!), αστοιχειωτοι και οπαδοι καφενιου. Δυο τρεις έχουν αποψη και γίνεται εργασια!!! Τους εζησα στην πολιτική προστασία Ευτυχως που είμαι μακρυα!

      • Ο/Η Αττικός Παρατηρητής λέει:

        Απειλές από τύπους σαν κι΄ εσένα δεν μας τρομάζουν. Αν μας τρόμαζαν θα είχαμε σταματήσει ν΄ ασχολούμαστε με το σπορ. Πολλά ΝΟΥΜΕΡΑ το τόλμησαν τα προηγούμενα 25 χρόνια και έφαγαν τα μούτρα τους. Ρώτα τους όμοιούς σου να μάθεις.
        Απ΄ εδώ και πέρα για να δημοσιευτεί οτιδήποτε δικό σου, θα πρέπει να έχει τα πλήρη στοιχεία σου τα οποία θα επιβεβαιωθούν πρώτα.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.